Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
0
Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter

Στην παραλία των διακοπών, κάτω από την τέντα και πλάι στις ξαπλώστρες, τα δεκάδες παιδάκια-όλα μια παρέα-των ολόγυρα ενοικιαζόμενων, φυλάνε μέσα σε ένα θεόρατο καλάθι τα παιχνίδια της παραλίας, σε ένα ομαδικό θησαυροφυλάκιο που μοιράζονται τις ώρες της ντάλας κάτω από τον ήλιο, αφήνοντας ήσυχη τη μαμά στην ηλιοθεραπεία της.

Κι εκεί όπου εσύ φαντάζεσαι φουσκωτά δελφίνια, φτυάρια, κουβαδάκια και τσουγκράνες, εγώ με μεγίστη έκπληξη ανακαλύπτω σε πλαστική μικρογραφία κουζίνες του γκαζιού και του ηλεκτρικού, τηγάνια, γουόκ και κατσαρόλες, κουτάλες και πιρούνες, εγγλέζικα σερβίτσια του τσαγιού, πορσελάνινες τσαγιέρες, φορμάκια των μάφινς και των κούκις, λουκάνικα Φρανκφούρτης πάνω σε τηγανητά αβγά, τούρτες και μακαρονάδες με κέτσαπ, φούρνους και μπάρμπεκιου, σουρωτήρια και φόρμες του κέικ.

Κάθε μεσημέρι και τη στιγμή ακριβώς που το πνεύμα παραδίδεται στην αποχαύνωση ενός γαλήνιου υπνάκου νανουρισμένου από τον παφλασμό του κύματος και το χάδι της θαλασσινής αύρας, σκάει δίπλα μου ο Ορέστης ορεξάτος, με ένα πλήρες μενού στο πλάνο της ημέρας, το οποίο σκοπεύει να μαγειρέψει για τα μάτια μου μόνο με υλικά της προαιώνιας σοφίας της εποχικότητας και του «ό,τι βρίσκεται δίπλα μου»: άμμο, νερό, πετραδάκια, ξεβρασμένα από το κύμα κλαδάκια και κανένα σκουλήκι της γης που έχασε το δρόμο του για να καταλήξει νούντλ σοκολάτας στο έπος της Ορέστειας κουζίνας.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Μόλις μυρίσει η κατσαρόλα του Ορέστη, όλη η dream team της παραλίας χτυπάει κάρτα στο προσκλητήριο του καθήκοντος, κεφτέδες, παστίτσια, τούρτες, τσάγια, κοκτέιλς και σούπες φτιάχνονται με δυό μόλις υλικά από χώμα και νερό, όλοι εκστασιαζόμαστε στη δοκιμή, με την πρώτη μπουκιά το πιάτο καταλήγει στα εξ'ων συνετέθη, το τσάι σε δυό λεπτά μεταμορφώνεται σε σουτζουκάκι κι από κει σε φραουλόταρτα.

Αγόρια και κορίτσια επιδεικνύουν τον ίδιο ενθουσιασμό, σε ένα ανδρόγυνο χόμπι-πάθος-επάγγελμα-που διοργανώνει μαγειρικούς αγώνες με έπαθλα, κριτικές επιτροπές, δοκιμασίες από έμπειρους του επαγγέλματος καλή ώρα σαν κι εμένα και μπαμπάδες πρόθυμους να υποκύψουν στη γοητεία του αμμομπιφτεκιού. Οι αγώνες αυτοί απαιτούν μια άλλη, σοβαρότερη διαδικασία. Οι ομάδες πειραματίζονται με νέα υλικά, όπως λουλούδια του αγρού και της γλάστρας, λιωμένα μυρμήγκια, φύκια, φύλλα, κοχύλια και πόδια από πτώματα άτυχων καβουρακίων.
Τα παιδιά μιμούνται τη φρασεολογία, τα τερτίπια, τα στολισμένα πιάτα και το ύφος των τηλεοπτικών τηλε-ριάλιτι, μαζί και τις πουστιές και τις τρικλοποδιές της ματαιοδοξίας και του ανταγωνισμού, κλάματα και περήφανα χαμόγελα στεφανώνουν τα έπαθλα της τελικής απονομής.

Μαγειρέματα στην αμμουδιά! Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter


Η τηλεόραση έχει μπολιάσει με γεύση το παιδικό παιχνίδι κι άντε εσύ να μου απαντήσεις τώρα τί σημαίνει αυτό για το μέλλον της εθνικής μας γεύσης. Άντρες και γυναίκες που θα μοιράζονται το ίδιο το χώρο της κουζίνας; Πιο πολλούς επαγγελματίες σεφ; Περισσότερους γευσιγνώστες; Πιο νόστιμη και πιο δημιουργική οικιακή κουζίνα; Ανοιχτότερο βλέμμα στο θέμα του μουσακά; Κάτι, ωστόσο, διαφορετικό ψήνεται όταν από τα πέντε σου γνωρίζεις το τζίντζερ και τη διαφορά ανάμεσα σ'ένα γλάσο κι ένα icing.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ