Μακαρονάδα αλά Νόρμα: Ιδανικό πάντρεμα ζυμαρικών και μελιτζάνας

μακαρονάδα αλα νόρμα Facebook Twitter
«Φέτος το καλοκαίρι θέλω να μάθω να φτιάχνω την τέλεια αλά Νόρμα», δεν τα λέτε και σεις κάτι τέτοια ή μόνο εγώ;
0

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ! Ας υποκλιθούμε στη μελιτζάνα. Ας της κάνουμε μάλιστα βαθιά την υπόκλιση, όχι μόνο γιατί μπαίνει στον μουσακά, βασίλισσα, εκτοπίζοντας πατάτες και τα συναφή με τις χοντρές, πικρούτσικες της φέτες, αλλά και γιατί ακόμα και τηγανητή (σκέτη, ολόσκετη), με πολύ θαλασσινό αλάτι στο σερβίρισμα, συγκινεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Βάλε και μια παγωμένη μπίρα δίπλα και απόλαυσε πικρίλα σε όλο της το μεγαλείο. Το πικρό στην μπίρα και τη μελιτζάνα, αλλά και γενικότερα  –το έχουμε ξαναπεί νομίζω;– είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, μην την αποφεύγετε εκτός αν είστε κάτω των δώδεκα ετών.  

Μελιτζάνα, λοιπόν. Κάθε φαγητό με μελιτζάνα διατηρείται περίφημα στο ψυγείο χωρίς να χάνει σχήμα, γεύση και εμφάνιση. Το αντίθετο, θα έλεγα, νοστιμεύει περισσότερο. 

Αν, λοιπόν, μια μέρα αποφασίσεις να μαγειρέψεις ή να παραγγείλεις ένα καλό ιμάμ μπαϊλντί, «ξέχασε» όσο περίσσεψε λίγες μέρες στο ψυγείο και μια μέρα που θα πεινάς βράσε τα αγαπημένα σου ζυμαρικά (τα ριγκατόνι και οι πένες ταιριάζουν καλύτερα γιατί επιτρέπουν να εισχωρήσει εκεί μέσα ένα λιλιπούτειο κομμάτι σκόρδου με ελάχιστη σαλτσούλα κάνοντας την μπουκιά ακόμα πιο θεϊκή). 

Κάθε φαγητό με μελιτζάνα διατηρείται περίφημα στο ψυγείο χωρίς να χάνει σχήμα, γεύση και εμφάνιση. Το αντίθετο, θα έλεγα, νοστιμεύει περισσότερο. 

Το ιμάμ που περίσσεψε, ναι, μπαίνει στα μεθαυριανά μακαρόνια και μας θυμίζει την ιταλική μακαρονάδα αλά Νόρμα, ένα φαγητό που μαγείρευα και ξαναμαγείρευα (και δυστυχώς, έτρωγα!) πριν από κάποια καλοκαίρια. Ήταν γιατί ο οργανισμός μου ήθελε με τρέλα την ένταση της μελιτζάνας και του σκόρδου και την όμορφή της κόντρα με την ντομάτα; Η μήπως είχα επιτέλους μάθει να την κάνω καλά και την απολάμβανα; Ποιος ξέρει;

Κάτι εμμονές που μας πιάνουν κατά καιρούς όσους από εμάς μαγειρεύουμε, τώρα που το σκέφτομαι. Μπορεί να είναι λύσσα για να τελειοποιήσουμε μια κοτόσουπα αυγολέμονο ή ,εν προκειμένω, μια μακαρονάδα με μελιτζάνες. «Φέτος το καλοκαίρι θέλω να μάθω να φτιάχνω την τέλεια αλά Νόρμα», δεν τα λέτε και σεις κάτι τέτοια ή μόνο εγώ;

Τέλος πάντων, όποια μακαρονάδα με μελιτζάνες και αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε πρώτη, θα κολλήσετε και θα κάνετε μάλλον και τις επόμενες. Η μελιτζάνα είναι εθιστική με την ντομάτα και την παρμεζάνα ή τη φέτα. Οι απίθανοι γείτονές μας, οι Ιταλοί, γιορτάζουν σε πολλά εστιατόρια ανά τον κόσμο την Ημέρα της Μακαρονάδας αλά Νόρμα, που φυσικά συμπίπτει με την ημέρα θανάτου του Βιτσέντζο Μπελίνι (23 Σεπτεμβρίου), του απίθανου μουσικού που συνέθεσε την όπερα «Νόρμα», αποδίδοντας μία ακόμα υπόκλιση στο θεσπέσιο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό, τη μελιτζάνα, κυρίες και κύριοι. 

Η κλασική μακαρονάδα αλά Νόρμα

(για 4 άτομα)

Yλικά
350 γραμμάρια ριγκατόνι
Μισό κιλό μελιτζάνες
Μισό κιλό ντομάτες ώριμες, πλυμένες και τεμαχισμένες στα 4
200 γραμμάρια τυρί ρικότα (αλατισμένη, αλλιώς θα προσθέσουμε εμείς αλάτι)
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
8 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού (και λίγα ακόμα για τη διακόσμηση του πιάτου)
Αλάτι και πιπέρι
½ λίτρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές στρογγυλές φέτες, όσο λεπτότερες τόσο πιο τραγανές θα γίνουν. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να «ιδρώσουν» σε ένα σουρωτήρι. Τις ξεβγάζουμε από το αλάτι και τα σκούρα ζουμάκια τους και τις στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας. 

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τις σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, ώστε να μπορούμε να τις αφαιρέσουμε μετά. 

Προσθέτουμε τις ντομάτες, σκεπάζουμε με το καπάκι και τις μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν σάλτσα. 

Βάζουμε τις ντομάτες στο μούλτι, τις αλέθουμε για λίγα δευτερόλεπτα και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα. Αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν (πολτός πλέον) για 15 λεπτά. 

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για τα μακαρόνια. Τα βράζουμε με αρκετό αλάτι και προς το τέλος κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό της βράσης.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε φριτέζα ή σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι μέχρι να ξανθύνουν. Τις σουρώνουμε και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Τις αλατίζουμε καλά.

Προσθέτουμε τον βασιλικό στη σάλτσα και μισό φλυτζάνι νερό από τη βράση των μακαρονιών και ανακατεύουμε καλά. 

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στη σάλτσα ντομάτας. 

Τρίβουμε τη ρικότα. 

Συνθέτουμε το πιάτο: Βάζουμε τα μακαρόνια, τις μελιτζάνες και τελευταίο το τριμμένο τυρί. 

Σερβίρουμε αμέσως.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

carbonara

Γεύση / Όταν μια καρμπονάρα κόντεψε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο

Η πιο πολύπαθη ιταλική μακαρονάδα είναι και η πιο αγαπητή. Αν έχετε φίλους Ιταλούς, προσέξτε μην την ανεβάσετε με κρέμα γάλακτος και μπέικον στα social media, θα τους εξοργίσετε – και θα έχουν δίκιο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ