MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ.

MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ. Facebook Twitter
Οι κριτές.
0

Έτσι ξεκίνησε η εβδομάδα του «MasterChef». Η ομάδα των 6, που στο προηγούμενο επεισόδιο είχε γίνει ήδη πενταμελής, έχασε ακόμα έναν παίκτη. Έφυγε ένας πολύ καλός μάγειρας και γύρισε πίσω στη δουλειά του στην Αγγλία. Τον είδαμε την «επομένη» κιόλας να μιλάει στην Κατερίνα Καραβάτου από την αυλή του σπιτιού του στο Λονδίνο.

 

Ελπίζω, όταν ξαναφέρουν παίκτες στο παιχνίδι, όπως συνηθίζεται, να ξαναμπεί κι αυτός και να πάρει το αίμα του πίσω. Ως ιδέα, το να βγω μέχρι να τελειώσει το χοντρό ριάλιτι και να ξαναμπώ τη στιγμή που θα αρχίσουν οι high end cuisine μαγειρικές θα μου άρεσε.

 

Κάποτε είχαμε πάει ταξίδι με φέρι στην Κάρπαθο. Στον γυρισμό, το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» έκανε τον γύρο του Αιγαίου προτού καταλήξει στον Πειραιά. Όταν φτάσαμε στην Κάσο, γνώρισα μια κοπέλα που αποδείχτηκε ότι έμενε δίπλα μου στην Αθήνα. Μιλάγαμε για να περάσει η ώρα και σύντομα με ενημέρωσε ότι στο επόμενο λιμάνι, τη Σητεία, θα κατέβαινε, θα πήγαινε αεροπορικώς στην Αθήνα και την επόμενη μέρα θα κατέβαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να παραλάβει το αυτοκίνητό της. Αμέσως κατάλαβα πόσο χαζοί ήμασταν που είχαμε επιλέξει να ταλαιπωρηθούμε 25 ώρες πακτωμένοι σαν τις σαρδέλες. Έτσι νιώθω και για τον Χάρη. Θα τους βγει μπροστά από τα δεξιά και σύντομα, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

 

Όταν ο Σταύρος, ως αρχηγός της μπλε ομάδας, περιέγραφε το μενού στους πυγμάχους και από κάτω ο προπονητής τους του φώναξε «και τι θα φάμε;», κατάλαβα ότι οι μπλε θα φάνε πίκρα στη βαθμολογία, παρόμοια με αυτήν που σέρβιραν στους Ολυμπιονίκες.

 

Όταν ο Σταύρος, ως αρχηγός της μπλε ομάδας, περιέγραφε το μενού στους πυγμάχους και από κάτω ο προπονητής τους του φώναξε «και τι θα φάμε;», κατάλαβα ότι οι μπλε θα φάνε πίκρα στη βαθμολογία, παρόμοια με αυτήν που σέρβιραν στους Ολυμπιονίκες. Με τίποτα, βέβαια, δεν περίμενα ότι θα τους έδιναν δύο φορές μηδενική βαθμολογία. Και οι πυγμάχοι και οι κολυμβητές τούς έβαλαν μηδέν σε δύο διαφορετικά πιάτα. Δεν θυμάμαι τόσο χαμηλή βαθμολογία σε άλλη σεζόν.

 

Ο Σταύρος κάνει τόσο στρατηγικό παιχνίδι, που πρέπει το βράδυ να μελετάει τις σημειώσεις που έχει κάνει προτού μπει μέσα στο σπίτι. Σ’ εμάς είναι ξεκάθαρο, αλλά και τα κορίτσια σανό δεν μασάνε. Τον πήραν χαμπάρι και τον ξεμπροστιάσανε, και μπροστά του και στις συνεντεύξεις τους.

 

Έλα όμως που οι παραγωγοί, σαν γατάκια που όντως είναι οι άτιμοι, με μια κίνηση ρουά ματ γλιτώνουν αρχηγό και υπαρχηγό της χαμένης μπλε ομάδας που πήρε το 0-0-7. Γιατί τον Σταύρο από σήμερα θα τον αποκαλούμε Bond 007 ή, για συντομία, 007. Ο Κώστας, που πρώτος σκέφτηκε την ονομασία, έχει εξελιχθεί στο απόλυτο τρολ του παιχνιδιού και ΤΟΝ ΑΓΑΠΩ! Και γνωρίζει τη μαγειρική τέχνη καλά. Αλλά, βρε παιδάκι μου, είναι τόσο, μα τόσο αργός. Τον παρακολουθούσα στην ομαδική να σοτάρει κάτι μανιτάρια. Ένα-ένα τα γύριζε με την τσιμπίδα, ενώ δίπλα του επικρατούσε πανικός, καθώς είχαν να μαγειρέψουν για 155 άτομα σε δύο ώρες. Αυτός για catering μην το σκεφτεί καν. Να πάει σε σκάφος μικρό, max 4 καμπίνες. Εκεί, σαν ναυτικός που είναι, θα απογειώσει την καριέρα του!

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Σταύρος 007 έκρινε από τον εξώστη τον Ηλία που ως αρχηγός δεν πήρε την ευθύνη να μπει στη διαδικασία αποχώρησης, εφόσον η ομάδα του έχασε. Αλλά karma is a bitch, αγαπητοί μου. Ούτε μία εβδομάδα δεν πέρασε, και να σου τον στην ίδια θέση.

 

Τώρα τι είπε που ήταν εκείνος ο χαμένος αρχηγός; «Εγώ δεν φταίω σε τίποτα», «Ο υπαρχηγός μου δεν φταίει σε τίποτα», συνεπώς φταίνε οι κοπέλες. Εν ολίγοις, μας λέει, να πάμε εμείς αύριο να φάμε στο γκουρμέ εστιατόριο του Γκολφ Γλυφάδας και εάν δεν μας αρέσει το φαγητό, να καλέσουμε για να κάνουμε παρατήρηση όχι τον σεφ ή τον μετρ, αλλά τους πρακτικάριους που κόβουν τις πιπεριές. Να τους κάνουμε παράπονα λέγοντας ότι το μπρινουάζ δεν ήταν ισόποσο.

 

MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ. Facebook Twitter
Φτιάξε τα μαλλιά σου, Ηρακλή μου, διότι ήταν τόσο χάλια σε αυτό το επεισόδιο, όσο αυτά που είπες.

 

Άσε μας, Σταύρο παιδί μου, που νομίζεις ότι ο κόσμος είναι έτσι όπως τον βλέπεις μέσα από τα μπλε γυαλιά σου. Ναι, αυτά της μόστρας, όχι τα άλλα της «μυωπίας» oύτε τα τριτοτέταρτα που σου «κόβουν» τα μάγουλα. Βγες μπροστά και πάρε την ευθύνη σου ως σεφ. Τι φοβόσουν; Μην και δεν μπορείς να κάνεις ένα πιάτο αντιγραφής καλύτερα από τα αδύναμα μέλη της ομάδας σου; Ε, τότε, δίκαια θα έφευγες.

 

Ολική επίθεση μετά από αυτό στην ομάδα του Πάνου Ιωαννίδη. Τρεις παίκτριες του κριτή στον ντάκο. Τσο τσο πάθαμε εμείς όλες οι Ελληνίδες σήμερα. Οι δε συμβουλές από τον εξώστη ήταν τόσο «βοηθητικές», που στην κυριολεξία προέτρεπαν να βάζουν ή να προσέχουν το αλάτι το ίδιο δευτερόλεπτο. Άλλ’ αντ’ άλλα της Παρασκευής το γάλα. Πολύ καλά τους έκραξε η Μαρία, θυμίζοντάς μας ότι η σιωπή στην κουζίνα είναι χρυσός.

 

Ε, κάπως έτσι χάσαμε τη Μάγδα.

 

Στη δοκιμασία του τεστ δημιουργικότητας της Δευτέρας, όταν είδα τη Μάγδα να μαγειρεύει πουράκια με πατέ κοτόπουλου, μπανάνα σοτέ, κρέμα μπανάνας και πιπεριά Φλωρίνης, έγραψα στις σημειώσεις μου ότι δεν έχει πολύ μέλλον. Πράγμα που έγινε, ακόμα κι αν η σεφ Διβόλη της έδωσε 7/10 για να σώσει την τιμή των όπλων.

 

Η Κωνσταντίνα Διβόλη, όσο γκάουλαϊτερ ήταν ως βοηθός του Έκτορα Μποτρίνι στο «Hell’s Kitchen», τόσο γλυκιά φάνηκε εκείνη την ημέρα, δίνοντας μάλιστα 9/10 στη Μαριάννα στο πιάτο αντιγραφής. Στο δε πιάτο της Μαρίας, μέσα στο οποίο βρήκαν άμμο, έβαλε 8/10. Άντε βγάλε άκρη! Ποιος το περίμενε; Η Σεμίνα θα ούρλιαζε στο σπίτι της ενθυμούμενη τι είχε τραβήξει με τη σεφ Διβόλη στο πάσο του «Hell’s Kitchen».

 

Τα «χαλούμια» της παρέας δεν μίλησαν πολύ στην τελευταία δοκιμασία αποχώρησης. Αλλά και τα λίγα που είπε ο Σταυρής δεν τα πολυκαταλάβαινα. Και μαζί μου νομίζω ούτε η παραγωγή, γι’ αυτό και δεν έβαζε καν υπότιτλους στο επεισόδιο. Ανυπομονώ, τις επόμενες εβδομάδες, να πάρουν κι αυτοί κάποια αρχηγία.

 

Θα τελειώσω με το «κάρφωμα» του Ηρακλή το τελευταίο δευτερόλεπτο του επεισοδίου, δίνοντάς του μια συμβουλή. Φτιάξε τα μαλλιά σου, Ηρακλή μου, διότι ήταν τόσο χάλια σε αυτό το επεισόδιο, όσο αυτά που είπες. Έχεις την Κατερίνα εκεί μέσα. Παρακάλεσέ τη να σε κουρέψει ή να σου βάζει αυτή το μισό κιλό τζελ που χρησιμοποιείς, μπας κι αλλάξει και η ψυχολογία σου. Πώς είναι δυνατόν να έγινες τόσο κατίνα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα! Κρίμα, δυο μέτρα άντρας, που θα σου έλεγε και η Πειραιώτισσα συμπαίκτριά σου εάν άκουγε τα λόγια σου στο κιου.

 

Η κόκκινη ομάδα, ως νικητές, πήγαν να φάνε από τα μαγικά χεράκια του σεφ Γρηγόρη Χέλμη. Οι γεύσεις που δοκίμασαν τους χτύπησαν καρφί στον εγκέφαλο. Ακόμα και η Ντέμι ξετρελάθηκε. Ο Γρηγόρης τους εξήγησε ότι η μαγειρική απαιτεί πειθαρχία, υπομονή, σεβασμό και αφοσίωση. Διότι ένας σεφ που έχει μεν ταλέντο, αλλά δεν προσπαθεί, δεν θα φτάσει μακριά. Ο Γρηγόρης κάνει συχνά σεμινάρια μαγειρικής που συντονίζει η Gastronomy Essentials, για να μεταλαμπαδεύσει την κουλτούρα των πιάτων που συνοδεύουν το τσίπουρο και τη φιλοσοφία αυτού. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ό,τι καλύτερο μπορεί να παρακολουθήσει ένας νέος σεφ για να μάθει να χρησιμοποιεί τις ελληνικές τεχνικές, παίζοντας με τα υλικά με τον πιο μοντέρνο τρόπο και χρησιμοποιώντας την πλούσια φαντασία του.

 

Η φιλοσοφία πίσω από κάθε συνταγή του δεν είναι τυχαία, αντίθετα, μάλιστα, συνδέεται με τη γεύση κάθε προϊόντος που περιλαμβάνει στο πιάτο. Όσες φορές έχω φάει από τα χέρια του Γρηγόρη, θυμάμαι τα λόγια του ζωγράφου μας Γιάννη Τσαρούχη. Έλεγε ότι αγαπά και τη Σωτηρία Μπέλλου και τη Μαρία Κάλλας, χωρίς να νιώθει διχασμένος. Κατά κάποιον τρόπο, έτσι είναι και η μαγειρική του σεφ. Χρησιμοποιεί και τις γνώσεις του βολιώτικου μεζέ αλλά και τις μοντέρνες τάσεις, συνδυασμένες με τέτοιον τρόπο που το umami απογειώνεται στον ουρανίσκο μας. Του ζήτησα να μας δώσει μια συνταγή από τα πιάτα που έφαγαν τα παιδιά. Ιδού, λοιπόν, το «Κοκορέτσι Θράψαλο» που ετοιμάστηκε με την τεχνική με την οποία παρασκευάζουμε το κοκορέτσι! Είναι από το τελευταίο του σεμινάριο.

 

MasterChef: Χάσαμε τον Θεοχάρη. ΣΤΟΠ. Facebook Twitter
Κοκορέτσι Θράψαλο. Διοργανωτής: Insete / Συντονιστής: Gastronomy Essentials / Φωτογραφίες: Νίκος Βουρλάκος

 

Διοργανωτής: Insete

Συντονιστής: Gastronomy Essentials

Φωτογραφίες: Νίκος Βουρλάκος

 

ΣΥΝΤΑΓΗ

 

ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

 

Υλικά

5 θράψαλα

1 κιλό έντερα αρνίσια

Αλάτι

Ζάχαρη

BBQ mix μπαχαρικών

 

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα θράψαλα και κόβετε το σώμα στα 16, τα κεφάλια χωρίς τα μουστάκια και το μάτι στα 4. Καθαρίζετε τα έντερα, γυρνώντας τα σε νερό με λεμόνι.

 

Ζυγίζετε το θράψαλο και ρίχνετε 20 γρ. αλάτι, 20 γρ. ζάχαρη και 1 κ.γ. bbq mix ανά κιλό.

 

Βάζετε ένα βάρος από πάνω και μαρινάρετε για 2 ώρες. Ξεπλένετε και περνάτε σε καλαμάκι μπαμπού για σουβλάκι 4 κομμάτια από το σώμα και 1 κομμάτι από το κεφάλι εναλλάξ, σε 4 επαναλήψεις. Στη συνέχεια, τυλίγετε 200 γρ. έντερο γύρω από το κάθε καλαμάκι και τα τοποθετείτε όρθια, να στραγγίξουν. Ψήνετε σε σχάρα ή σχαροτήγανο με ελαιόλαδο και bbq mix. Σερβίρετε με ελαιόλαδο, ρίγανη, πιπέρι και λεμόνι.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT