Το νόημα της ζωής (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

Δεν θα ήμουν ο εαυτός μου αν δεν έγραφα για το τζιν.

Δε μπορώ να θυμηθώ πότε το δοκίμασα για πρώτη φορά. Η μονομανία είναι τόσο έντονη που έχει διαγράψει εντελώς το παρελθόν. Ποιος θυμάται τα ασήμαντα φλερτ όταν έχει συναντήσει την αληθινή αγάπη;

Ενώ μοιάζει εύκολο ποτό, δύσκολα ικανοποιείται ο εραστής του τζιν τόνικ. Το πίνουμε σε όλα τα μπαρ αδιαμαρτύρητα, όταν όμως γευτούμε το σπιτικό πάντα αναφωνούμε με ηδονή. Δεν ξέρω τι φταίει στα περισσότερα μαγαζιά, και δε μιλάω για το ενδεχόμενο μπόμπας. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στη θερμοκρασία. Αν δεν είναι πολύ πολύ κρύο, με πολλά πολλά παγάκια, το τόνικ κουράζεται (σκεφτείτε χλιαρή κόκα κόλα) και το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό. Όταν σκέφτομαι Το τζιν τόνικ φαντασιώνομαι ένα μακρόστενο ποτήρι με κρυστάλλινη διαφάνεια, τόσο κρύο που έχει αρχίσει να ιδρώνει με σπαρταριστό τόνικ που κάνει παιχνίδια στη γλώσσα, μία φέτα καταπράσινο λάιμ που έρχεται δεύτερη με μία κλωτσιά αλκοόλ στο τέλος. Δε νομίζω ότι το έχω πετύχει σε μπαρ αυτό το Άγιο Δισκοπότηρο. Αγαπητοί μου καταστηματάρχες, αν μας διαβάζετε κι ενδιαφερόσαστε για τους εθισμένους πελάτες σας, ρωτήστε τους πως το θέλουν το ποτό τους και μην τους κοιτάτε με καχυποψία αν προσπαθήσουν να το κάνουν χωρίς να τους ρωτήσετε.

Ενωμένοι από ένα αόρατο νήμα, όλοι οι λάτρεις αυτού του ποτού νιώθουμε μία υπόγεια επικοινωνία. Φρέσκιες συναντήσεις πάνω στη μπάρα συσφίγγονται άμεσα. «Κι εσύ τζιν τόνικ;» και οι ματιές τα λένε όλα. Κι εγώ τζιν τόνικ, θα έχουμε πολλά να πούμε εμείς οι δύο. Με τους παλιούς φίλους συνεννοούμαστε χωρίς πολλές κουβέντες: στις επισκέψεις έρχεται αυτόματα μαζί τζιν και τόνικ. Όταν βγαίνουμε, παραγγέλνουμε και για τους άλλους χωρίς να τους ρωτήσουμε. Το τζιν τόνικ είναι ένα βαρόμετρο. Παραδείγματα: -«Πως τα πέρασες;» -«Ήπια τέσσερα τζιν τόνικ» (αρκετά καλά). –«Ήπια οχτώ τζιν τόνικ» (μέχρι τη μέση τέλεια, μετά δε θυμάμαι τίποτα) –«Πως ήταν το θέατρο;» -«Μετά ήπια ένα τζιν τόνικ» (κουρελιάστηκα από τη βλακεία που είδα)–«Πως τα περνάς;» -«Έχω να πιω τζιν τόνικ δέκα μέρες» (έχω πήξει/έχω κατάθλιψη/ήμουν άρρωστος). Σημείωση: όλοι οι διάλογοι είναι αυθεντικοί.


Ακολουθούν δηλώσεις χρηστών:

  • "Gin Tonic: Η πιο δροσερή μπουρμπουλίθρα που έχει δοκιμάσει ποτέ ουρανίσκος."
  • "Το τζιν τόνικ είναι το πρώτο ποτό, που έγινε "ποτό μου".με αυτό μέθυσα πρώτη φορά.πίνοντάς το έγινα "γερό ποτήρι".νομίζω πως είναι από τα λίγα τόσο σταθερά πράγματα στη ζωή μου.όσα ποτά και να δοκίμασα, πάντα στο τζιν-τόνικ επιστρέφω.άλλαξα τρεις φορές το τζιν που ζητούσα, το τζιν-τόνικ όμως, δεν άλλαξε.μπορεί να ζητάω φέτα λάιμ, αντί για λεμόνι, αλλά το τζιν-τόνικ δεν αλλάζει.όσες παραλλαγές μαρτίνι, ή άλλα κοκτέιλ δοκιμάσω το καλοκαίρι, το πιο δροσιστικό ποτό παραμένει το τζιν-τόνικ.δεν με νοιάζει που είναι δροσιστικό, και κάποιοι το θεωρούν καλοκαιρινό, και τον χειμώνα μια χαρά το πίνω. Είναι λίγο αστείο που τα γράφω όλα αυτά για κάτι που όταν δοκίμασα πρώτη φορά από το ποτήρι του πατέρα μου, στα 8 μου, αντέδρασα λέγοντας: "αηδία. είναι πικρό. πώς το πίνεις αυτό το πράγμα;"τώρα μπορώ να καταλάβω το χαμόγελό του σε αυτή μου την αντίδραση." (Κωνσταντίνος Μ.)
  • "Είναι σαν βουτιά στη θάλασσα στους 40 C."
  • "Είναι σα να κάθεσαι στη πλώρη του Τιτανικού με τα χέρια ανοιχτά, να σου πιάνει τα βυζιά ο Λ. Ν. Κάπριο και να έχεις ένα προαίσθημα ότι παίζει και να μη γυρίσεις σόι σπίτι σου ."

Αποσπάσματα από τη ζωή του verve, όπως μας τα παρουσίασε:

  • "Πολύ ωραία όλα αυτά, να πιούμε ένα τζον τόνικ;
  • Πάλι μου τέλειωσε το τόνικ. Να βάλουμε σόδα; Τρελός είσαι; Πάω στο περίπτερο να πάρω για να φτιάξουμε τζιν τόνικ.
  • Να είχαμε τώρα ένα τζιν τόνικ;
  • Να περάσω απ’ το σπίτι να πιούμε ένα τζιν τόνικ;
  • Μου τρύπησε το τζιν, θα πιω ένα τζιν τόνικ.
  • Πάλι τζιν τόνικ; Αλλά και τι να πιω φέρε ένα τζιν τόνικ.
  • Η δουλειά πήγε γαμάτα σήμερα – να βάλω ένα τζιν τόνικ
  • Η δουλειά πήγε χάλια σήμερα – να βάλω ένα τζιν τόνικ.
  • Με άφησε η γκόμενα, θα πιω ένα τζιν τόνικ.
  • Ένα τζιν τόνικ. Ένα τζιν τόνικ. Ένα τζην τωνικ. Να τσοιν τωωνεικ......χάλια έγινα με τα κωλο τζιν τόνικ"


Που και που κάποιος λακίζει: άλλος πειραματίζεται με bloody Mary, άλλος δηλώνει ότι κόβει το τζιν τόνικ επειδή του φέρνει πονοκέφαλο, άλλος κάνει δίαιτα, άλλος παίρνει μοχίτο επειδή «είναι καλοκαίρι, για κανονικό ποτό θα πάρω τζιν τόνικ μετά», μερικοί επιμένουν να βάζουν σόδα (και να μην υπάρχει οπότε να υποκύπτουν ξανά και ξανά). Συγχωρούμε όλες τις αποκλίνουσες συμπεριφορές και δεν κρίνουμε για να μην κριθούμε. Είναι σίγουρο ότι σε μία δύσκολη στιγμή πάλι όλοι στο τζιν τόνικ θα στραφούμε.

Κατά καιρούς έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε αυτοδιαχειριζόμενο αποστακτήρα στο πολυτεχνείο, να φυτέψουμε αγριοκυπαρίσι στο λόφο του Στρέφη, να φτιάξουμε κλαμπ g&t μόνο για μέλη (χαριστικά θα παίρναμε κι αυτούς που πίνουν τζιν με σόδα, αλλά μετά από ψηφοφορία), να ξεκινήσουμε την επανάσταση. Ειδικά η ιδέα της επανάστασης έχει ατονήσει τελευταία- όλοι μας παλεύουμε για την επιβίωση, ο καθένας για άλλους λόγους και με τον δικό του τρόπο. Η ιδέα της παρέας, του φαγητού και του τζιν τόνικ συνεχίζει να είναι δυνατή. Χωρίς υπερβολή πιστεύω ότι αυτοί οι φίλοι σε συνδυασμό μ’ αυτό το ποτό μου έχουν σώσει τη ζωή. Δεν είναι απλώς ένα ποτό, είναι πλέον η γεύση της παρηγοριάς. Είμαι μελό αλλά το διακινδυνεύω: τους ευχαριστώ δημόσια για όλα και τους αφιερώνω αυτό το κομμάτι:

Για σας, μούτρα!

 

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ