Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ

Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Η σαλάτα με αλμύρα του Περικλή Κοσκινά. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO
1

1. Ρόκα, ροδάκινα κομμένα σε φέτες, μανούρι. Μιά έντονη βινεγκρέτ με wasabi. Λίγα καρύδια και μαύρη κορινθιακή σταφίδα.


2. Καθαρίζεις την αλμύρα από τα πιό χοντρά κοτσανάκια και την ξεπλένεις. Βράζεις μπόλικο νερό σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτεις ελάχιστο αλάτι, ρίχνεις την αλμύρα, σκεπάζεις την κατσαρόλα και βράζεις για πέντε λεπτά το πολύ. Σουρώνεις και τη βαπτίζεις σε παγωμένο νερό για ένα δευτερόλεπτο, να φρεσκάρει το πράσινο χρώμα της. Σερβίρεις με το καλύτερό σου ελαιόλαδο και δυο σταγόνες λεμόνι.

3. Α, ένα λεπτό: ο σεφ Περικλής Κοσκινάς, θυμάμαι πέρυσι το καλοκαίρι, είχε ετοιμάσει μια σαλάτα με τα βλασταράκια της αλμύρας ωμά, χωρίς να τα βράσει. Είχε προσθέσει ωμό κολοκυθάκι, διαφανείς σχεδόν φέτες καρότου, αντράκλα, ντοματίνια κομμένα κάθετα, χοντρές φέτες αγγουριού, λίγο βασιλοτύρι και είχε κάνει την τέλεια «σαλάτα εποχής». (Όταν λέμε «σαλάτα εποχής», να το εννοούμε…)


4. Αν αγοράζεις αγγουράκια και κολοκύθια από τις βιολογικές αγορές ή από εγγυημένο κοντινό μποστανάκι, μπορείς, αφού τα πλύνεις καλά, να μην τα ξεφλουδίσεις αλλά να τα «ξυρίσεις» (και τα μικρά, τρυφερά κολοκύθια και τα αγγουράκια, ξέρεις, αυτά τα μικρά και νόστιμα) με τον αποφλοιωτή σε διαφανείς σχεδόν φέτες, να τα ανακατέψεις με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πολύ δυόσμο και να φτιάξεις τη πιο αρωματική σαλάτα. Αγόρασε φέτος και μια γλάστρα δυόσμο μαζί με τον βασιλικό που ’χεις συνήθειο κάθε καλοκαίρι. Θέλει πότισμα κάθε μέρα, όπως και το ξαδερφάκι του. 


5. Παντζάρια βραστά με σάρκα πορτοκαλιού, αμύγδαλα και ελιές Καλαμών. 


6. Γρανίτα παντζαριού πάνω σε ρόκα, ντομάτα, ραπανάκια, πιπεριά πράσινη, αγγούρι με μπόλικο κουκουναρόσπορο, ελαφρά καβουρντισμένο.
 

7. Τα φύλλα και τα κοτσανάκια από τα παντζάρια βραστά με μια ελαφριά σκορδαλιά. 


Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Λουβιά, αμπελοφάσουλα. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO

 

8. Βλίτα βραστά σε μια φωλιά. Μέσα στη φωλιά, ωμή, αποφλοιωμένη ντομάτα, χοντροτριμμένη στον τρίφτη, που κάνει μια δεύτερη φωλιά, μικρότερη. Μέσα στη μικρή φωλιά ανθότυρο ή ξυνομυζήθρα που κάνει μια τρίτη φωλίτσα. Τριμμένο κριθαρένιο ντακάκι μέσα στη τελευταία μίνι-φωλιά του τυριού που είναι γεμάτη με ελαιόλαδο. Συγκινούμαι, σεφ! 


9. Εννοείται βλίτα τσιγαριαστά με πικρό και στιφό στύφνο, αν πας Κρήτη. Ω! 


10. Πομοντόρια κομμένα στη μέση με αλάτι θαλασσινό και θυμάρι στη σχάρα ή στο γκριλ με δυο-τρεις πιπεριές κέρατα. Θαλασσινό αλάτι, λάδι, ξίδι. Σεφ Σπύρος Μελετόπουλος, καλοκαίρι 2013. 

11. Η μελιτζανοσαλάτα είναι σαλάτα ή ορεκτικό; Ποτέ με μαγιονέζα ή γιαούρτι. Χοντροκομμένη, με λαδάκι, λεμόνι και πολύ μαϊντανό. Ίσως και με λίγη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης. Ισως. Μπά… Αν είσαι τυχερός και ο φούρνος της γειτονιάς σου ψήνει και φαγητά, μην το σκεφτείς δεύτερη φορά: την καπνιστή γεύση που ψάχνεις (και που δεν τη δίνει μόνο η ψητή μελιτζάνα αλλά και το ψητό κρεμμύδι) θα την εξασφαλίσεις εκεί! Τρεις μελιτζάνες φλάσκες κι ένα κρεμμύδι ολόκληρο με το φλούδι του σε ένα ταψάκι και στον φούρνο. Χμ, όχι, δεν θα την έβαζα στο μούλτι μετά, θα τη χοντρόκοβα με δυο μαχαίρια ταυτόχρονα. Και από φούρνο που ακόμα ψήνει και φαγητά, ένα ωραίο ζυμωτό, ψωμί ολικής άλεσης. Με τη μελιτζανοσαλάτα – απίθανο, ε; 


12. Πατατοσαλάτα με πολύ κάππαρη, αυγό βραστό και κρεμμυδάκι που το χτυπάς μαζί με το λάδι, τη μουστάρδα και το λεμόνι στο μούλτι για μια κρεμώδη σος. Ψιλοκομμένη ρόκα αντί για μαϊντανό. (Όλη μέρα παραλία και πεινάς τρελά; Κόβεις τις πατάτες σε μικρά κομμάτια για να βράσουν πιο γρήγορα, το αυγό στα 8-10 λεπτά είναι ιδανικά βρασμένο για σαλάτες, ντουσάκι και τρως). 


13. Μία βλίτα κολοκυθάκια. Ο ύμνος του ελληνικού μεσημεριού. (Και μια μερίδα πατάτες τηγανητές μας φέρνετε, παρακαλώ; Α, και μία φέτα! Ρε παιδιά, ένα-ένα του τα λέμε του ανθρώπου…) 


14. Λουβιά, αμπελοφάσουλα. Βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι ή δυο σταγόνες ξίδι. Ένα ψιλοκομμένο σκορδάκι θυμάμαι πέρυσι στη Λιαστή, στη Λια της Μυκόνου, και ένα ροζ ανθάκι σκόρδου επίσης. 


15. Αντράκλα - ντομάτα - κάππαρη. Το τριαξονικό του καλοκαιριού. 


Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Η φρουτοσαλάτα του Καραμίχου. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO

16. Αντζούρι. Με θαλασσινό αλάτι και ξιδάκι. 


17. Καππαροσαλάτα. Και σιφνέικη και συριανή. 


18. Σαλικόρνια. Googl-άρισέ το…Τη μαζεύει αυτή την εποχή ο τροφοσυλλέκτης Σωτήρης Λυμπερόπουλος στη Μεσσηνία για τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας. Πόσες άγνωστες νοστιμιές… Keep on walking Ραδίκι, σε ακολουθούμε… 


19. Μαυρομάτικα με φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύχρωμες πιπεριές, σέλερι, λάδι, ξίδι από αγιωργίτικο κρασί της «Σοφίας της Φύσης». Ο Ν. Μπουζινέλος καλλιεργεί σταφύλια στη Νεμέα μόνο για παραγωγή εκλεκτού ξιδιού.

ΥΓ.: Το καλοκαίρι έχει περισσότερο ξίδι και λιγότερο λεμόνι.

20. Τηγανητά κέρατα (ανοιχτόχρωμες, πράσινες καυτερούτσικες πιπεριές) με μπόλικο ξίδι. Αριστούργημα! Και ας θέλει προσοχή στο τηγάνι γιατί πιτσιλάνε: τις τρυπάς πριν τις βάλεις στο λάδι και γρήγορα τις καπακώνεις. Κουνάς το τηγάνι σκεπασμένο και φοράς μακρυμάνικο όταν το ξεσκεπάζεις. Οταν είναι ζεστές, αφαιρείς εύκολα τη φλούδα τους, εκτός αν είναι τρυφερούδια, οπότε τις σερβίρεις ολόκληρες. 


21. Ντομάτα τριαντάφυλλο με αλάτι που μάζεψες από τα βραχάκια. Πρωτόπιασες αυτό τον αστραφτερό λευκό κρυσταλλικό θησαυρό στα χέρια σου όταν ήσουν παιδάκι και το φιλαράκι σου σού είπε να το γλείψεις. Κάθε Αύγουστο επιστρέφεις στην κρυφή αλυκή για να σιγουρευτείς ότι η μικρή φυσική μπασίνα ξαναγέμισε αλάτι και χαμογελάς. 


Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Γρανίτα πατζάρι. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO

22. Προς το τέλος καλοκαιριού κρεμμύδια Ζακύνθου σε καρεδάκια με ψίχα πορτοκαλιού και ελαιόλαδο. 


23. Εμεινε στην ιστορία του σπιτιού μας ως η «φρουτοσαλάτα του Καραμίχου»: ανοίγεις το ψυγείο, κοιτάς τριγύρω αγουροξυπνημένος. Ντάκος σπασμένος, καρπούζι σε κομματάκια, νιφάδες βρώμης, μέλι, κανέλα, ροδάκινα, σύκα, σταφύλια, καρύδια ή αμύγδαλα πάνω σε στραγγιστό γιαούρτι. Καλέ, τι ώρα γυρίσατε χθες το βράδυ; Ούτε που σας άκουσα… Καλημέρα! 

Όχι άλλη χωριάτικη, παρακαλώ Facebook Twitter
Βλήτα και παντζαρόφυλλα. Φωτογραφία:Twominutes Angie / LIFO
Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια