Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
0

Είναι από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες του Πειραιά και από τα -όχι και τόσο κρυφά- μυστικά των καλοφαγάδων της Αθήνας. Δίπλα στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή η Μαργαρώ λειτουργεί από το 1944 και σερβίρει μόνο γαρίδες –καραβίδες το χειμώνα– και τηγανητά ψαράκια: κουτσομούρα ή μπαρμπούνι ανάλογα με την εποχή. Το μενού είναι πολύ απλό, αλλά αυτή είναι και η επιτυχία του: η απλότητα και οι καθαρές γεύσεις οι οποίες ενθουσίασαν τον συντάκτη της New York Times.

Με καταγωγή από την Μύκονο η κυρία Μαργαρώ άνοιξε την ταβέρνα μαζί με τον γιο της το Γιώργο, για να εξυπηρετεί τους εργάτες που δούλευαν στο λιμάνι του Πειραιά και τους εκτελωνιστές –ένα επάγγελμα που σταμάτησε να υπάρχει αφότου μπήκαμε στην Ε.Ε. Τότε εκτός από θαλασσινά σερβίριζαν και μαγειρευτά. Ο γιος της κυρίας Μαργαρώς δουλεύει μέχρι σήμερα στο μαγαζί και μαζί με τους τέσσερις γιους του φτιάχνουν ίσως τις πιο νόστιμες γαρίδες στην Αθήνα και ολόφρεσκα τηγανητά ψάρια, με συνοδεία παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας. Αυτά είναι όλα όσα έχει το μενού.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η «Μαργαρώ» είναι μία ψαροταβέρνα που σου φτιάχνει την διάθεση με το που την βλέπεις. Στο τέρμα της Χατζηκυριάκου, σε ένα ήσυχο σημείο στο κέντρο του πολύβουου Πειραιά, πολύ φωτεινή με το άσπρο και το γαλάζιο να επικρατεί, απλή και χωρίς υπερβολές στην διακόσμηση, σε κάνει να ξεχνιέσαι και να νομίζεις ότι είσαι σε νησί. Η εξυπηρέτηση είναι άμεση και ο σερβιτόρος δεν σε ρωτάει τι θέλεις να φας, αλλά μόνο αν προτιμάς γαρίδες σκέτες ή μαζί με το ψαράκι. Την ποσότητα την υπολογίζουν ανάλογα με τα άτομα. Όλα τα ψάρια τούς τα φέρνει καθημερινά ψαράς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι φρέσκα. Και οι γαρίδες ελληνικές, τις καραβίδες τις παίρνουν από την Χαλκίδα.

Πήγαμε μεσημέρι στην Μαργαρώ και δεν είχε πολύ κόσμο μόνο λίγες παρέες διάσπαρτες. Συνήθως έξω από το μαγαζί παρκάρουν ακριβά αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έρχονται για να φάνε τις ξακουστές γαρίδες. Το μέρος προσελκύει και πολλούς τουρίστες που ξέρουν πού να πάνε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι μία τουριστική ταβέρνα. Είναι επίσης ένα κλασικό σποτ για ζευγαράκια όλων των ηλικιών. Αφού ο Γιάννης - ένας από τους τέσσερις γιους - μας πήρε την παραγγελία τα πιάτα άρχισαν να έρχονται πολύ γρήγορα.

Πρώτα η σαλάτα κλασική χωριάτικη αλλά πολύ περιποιημένη αρκετή για να φάνε τρία άτομα. Οι ντομάτες ήταν πεντανόστιμες, γλυκές και ζουμερές και σε συνδυασμό με το ψωμί για να βουτήξεις στο άφθονο ελαιόλαδο πραγματικά σου ανοίγει την όρεξη. Μετά ήρθαν οι γαρίδες. Μεγάλες σε μέγεθος, τηγανιτές και πασπαλισμένες με μπόλικο χοντρό αλάτι. Ήταν εξαιρετικές. Ζουμερές και τέλεια τηγανισμένες ψημένες, περίπου τέσσερις γαρίδες ανά άτομο. Και λίγο πριν καταβροχθίσουμε τις γαρίδες ήρθαν τα μπαρμπούνια, πραγματικά φρέσκα πήγαιναν τέλεια με την παγωμένη μπύρα. Οι τιμές για την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση είναι πολύ τίμιες, να υπολογίζεις για τρία άτομα περίπου πενήντα ευρώ.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η Μαργαρώ λειτουργεί από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις δώδεκα μέχρι τις δώδεκα το βράδυ και την Κυριακή μέχρι τις 5.30 κλείνουν νωρίτερα γιατί έχουν γενική καθαριότητα, ήταν οι πρώτοι που το έκαναν και τώρα όλες οι διπλανές ταβέρνες ακολουθούν το ίδιο ωράριο.

Όλα αυτά χρόνια η Μαργαρώ έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα μιας απλής, παραδοσιακής ψαροταβέρνας χωρίς ποτέ να ρίξει την άψογη ποιότητα του φαγητού. Είναι ένας must προορισμός για οποιονδήποτε εκτιμάει το καλό και απλό φαγητό και ψάχνει να βρει τις τέλειες γαρίδες στην Αθήνα.

Μαργαρώ, Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226

 

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ