Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
0

Είναι από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες του Πειραιά και από τα -όχι και τόσο κρυφά- μυστικά των καλοφαγάδων της Αθήνας. Δίπλα στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή η Μαργαρώ λειτουργεί από το 1944 και σερβίρει μόνο γαρίδες –καραβίδες το χειμώνα– και τηγανητά ψαράκια: κουτσομούρα ή μπαρμπούνι ανάλογα με την εποχή. Το μενού είναι πολύ απλό, αλλά αυτή είναι και η επιτυχία του: η απλότητα και οι καθαρές γεύσεις οι οποίες ενθουσίασαν τον συντάκτη της New York Times.

Με καταγωγή από την Μύκονο η κυρία Μαργαρώ άνοιξε την ταβέρνα μαζί με τον γιο της το Γιώργο, για να εξυπηρετεί τους εργάτες που δούλευαν στο λιμάνι του Πειραιά και τους εκτελωνιστές –ένα επάγγελμα που σταμάτησε να υπάρχει αφότου μπήκαμε στην Ε.Ε. Τότε εκτός από θαλασσινά σερβίριζαν και μαγειρευτά. Ο γιος της κυρίας Μαργαρώς δουλεύει μέχρι σήμερα στο μαγαζί και μαζί με τους τέσσερις γιους του φτιάχνουν ίσως τις πιο νόστιμες γαρίδες στην Αθήνα και ολόφρεσκα τηγανητά ψάρια, με συνοδεία παραδοσιακής χωριάτικης σαλάτας. Αυτά είναι όλα όσα έχει το μενού.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η «Μαργαρώ» είναι μία ψαροταβέρνα που σου φτιάχνει την διάθεση με το που την βλέπεις. Στο τέρμα της Χατζηκυριάκου, σε ένα ήσυχο σημείο στο κέντρο του πολύβουου Πειραιά, πολύ φωτεινή με το άσπρο και το γαλάζιο να επικρατεί, απλή και χωρίς υπερβολές στην διακόσμηση, σε κάνει να ξεχνιέσαι και να νομίζεις ότι είσαι σε νησί. Η εξυπηρέτηση είναι άμεση και ο σερβιτόρος δεν σε ρωτάει τι θέλεις να φας, αλλά μόνο αν προτιμάς γαρίδες σκέτες ή μαζί με το ψαράκι. Την ποσότητα την υπολογίζουν ανάλογα με τα άτομα. Όλα τα ψάρια τούς τα φέρνει καθημερινά ψαράς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι φρέσκα. Και οι γαρίδες ελληνικές, τις καραβίδες τις παίρνουν από την Χαλκίδα.

Πήγαμε μεσημέρι στην Μαργαρώ και δεν είχε πολύ κόσμο μόνο λίγες παρέες διάσπαρτες. Συνήθως έξω από το μαγαζί παρκάρουν ακριβά αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες τους έρχονται για να φάνε τις ξακουστές γαρίδες. Το μέρος προσελκύει και πολλούς τουρίστες που ξέρουν πού να πάνε. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι μία τουριστική ταβέρνα. Είναι επίσης ένα κλασικό σποτ για ζευγαράκια όλων των ηλικιών. Αφού ο Γιάννης - ένας από τους τέσσερις γιους - μας πήρε την παραγγελία τα πιάτα άρχισαν να έρχονται πολύ γρήγορα.

Πρώτα η σαλάτα κλασική χωριάτικη αλλά πολύ περιποιημένη αρκετή για να φάνε τρία άτομα. Οι ντομάτες ήταν πεντανόστιμες, γλυκές και ζουμερές και σε συνδυασμό με το ψωμί για να βουτήξεις στο άφθονο ελαιόλαδο πραγματικά σου ανοίγει την όρεξη. Μετά ήρθαν οι γαρίδες. Μεγάλες σε μέγεθος, τηγανιτές και πασπαλισμένες με μπόλικο χοντρό αλάτι. Ήταν εξαιρετικές. Ζουμερές και τέλεια τηγανισμένες ψημένες, περίπου τέσσερις γαρίδες ανά άτομο. Και λίγο πριν καταβροχθίσουμε τις γαρίδες ήρθαν τα μπαρμπούνια, πραγματικά φρέσκα πήγαιναν τέλεια με την παγωμένη μπύρα. Οι τιμές για την ποιότητα και την άψογη εξυπηρέτηση είναι πολύ τίμιες, να υπολογίζεις για τρία άτομα περίπου πενήντα ευρώ.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Η Μαργαρώ λειτουργεί από την Δευτέρα μέχρι το Σάββατο από τις δώδεκα μέχρι τις δώδεκα το βράδυ και την Κυριακή μέχρι τις 5.30 κλείνουν νωρίτερα γιατί έχουν γενική καθαριότητα, ήταν οι πρώτοι που το έκαναν και τώρα όλες οι διπλανές ταβέρνες ακολουθούν το ίδιο ωράριο.

Όλα αυτά χρόνια η Μαργαρώ έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα μιας απλής, παραδοσιακής ψαροταβέρνας χωρίς ποτέ να ρίξει την άψογη ποιότητα του φαγητού. Είναι ένας must προορισμός για οποιονδήποτε εκτιμάει το καλό και απλό φαγητό και ψάχνει να βρει τις τέλειες γαρίδες στην Αθήνα.

Μαργαρώ, Χατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, τηλ. 210 4514226

 

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.
Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

Οι πιο νόστιμες γαρίδες της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ