Live

Oι πίτες επιστρέφουν

Oι πίτες επιστρέφουν Facebook Twitter
Oι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό... Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν / LIFO
0


Oι πίτες πολύ πριν πάρουν την ατομική, προκάτ μορφή τους, έχουν συνδεθεί στο μυαλό του μέσου Έλληνα με παιδικές αναμνήσεις ταψιών που μοσχοβολάνε, ενώ αν ρωτήσεις δέκα νοικοκυρές, θα σου δώσουν εντελώς διαφορετικές συνταγές για την κλασική σπανακόπιτα, τόσο για τη γέμιση όσο και για το φύλλο της. Να, λοιπόν, που τον τελευταίο χρόνο κάποιοι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κενό στον γαστρονομικό χώρο της αυθεντικής πίτας και ξεκίνησαν σιγά-σιγά να το καλύπτουν.

Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά...


«Όλα μας τα προϊόντα παρασκευάζονται επιτόπου στην ανοιχτή μας κουζίνα, που ήταν ένα στοίχημα για εμάς, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τα υλικά μας και την καθαριότητα του καταστήματος» περιγράφει η Νίκη Κατσιμπίρη, ιδιοκτήτρια του Pie Works, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τους τελευταίους 5 μήνες στην πιάτσα του Κολωνακίου. «Και οι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό και αυτή είναι η απάντηση που δίνω σε όποιον εικάζει ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε κονσέρβες ή κατεψυγμένο φύλλο: ελάτε να δείτε! Το κοινό δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις πια, είναι υποψιασμένο».


Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά, γι' αυτό και στα προϊόντα τους δίνουν βάση στις γεμίσεις, ενώ το φύλλο συνοδεύει παρά καλύπτει τη γεύση. Η Νίκη μου εξηγεί ότι επειδή και η ίδια, όπως και πάρα πολύς κόσμος, έχει μια σχετική δυσανεξία στο βαρύ φύλλο, που αν δεν είναι σωστά φτιαγμένο προκαλεί αίσθηση μπουχτίσματος και δυσπεψίας, προσπάθησε η κουζίνα του Pie Works να είναι ελαφριά, κάτι που επιβεβαιώνει καθημερινά το κοινό αλλά και εμείς που δοκιμάσαμε τη νέα προσθήκη στον κατάλογο, την πίτα με κολοκυθάκι σοτέ και κρέμα, η οποία θυμίζει νόστιμη παραλλαγή καγιανά πάνω σε χωριάτικο φύλλο. Η σεφ Ελπίδα Λημναίου έχει διανθίσει αρκετά τις κλασικές ελληνικές πίτες με στοιχεία από ξένες κουζίνες. Στην κοτόπιτα, για παράδειγμα, που είναι από τα highlights τους, έχουν προσθέσει κάρι. Θα βρεις, επίσης, κιμαδόπιτα, κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν αλλά και πιο περίεργες προτάσεις που δεν βγαίνουν καθημερινά, όπως η πίτα-μουσακάς με σοταρισμένη μελιτζάνα, κιμά και μπεσαμέλ.

Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά.


Στις Πίτες της Σοφίας, από την άλλη, επιμένουν ελληνικά, γρεβενιώτικα. Το κατάστημα άνοιξε πριν από περίπου δέκα μήνες στο Φάληρο, όταν τα αδέρφια Δημήτρης και Ματίνα Δελητζά αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά την αγάπη που τους είχε μεταδώσει η πρόσφατα εκλιπούσα μητέρα τους για την τέχνη της παραδοσιακής πίτας. Στη μνήμη της μαμάς Σοφίας είναι αφιερωμένο το μαγαζί.


Το παραδοσιακό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά στης «Σοφίας» έχει δοκιμαστεί από γιαγιά κι έχει περάσει σε μαμά και θειάδες. Η Ματίνα το περιγράφει ως τραγανό και «τόσο όσο» σε ποσότητα. «Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά. Αν φας μανιταρόπιτα, θέλουμε να νιώσεις το μανιτάρι». Κι εδώ ανάρπαστη γίνεται η κοτόπιτά τους, που περιέχει στήθος και μπούτι κοτόπουλο, τρία τυριά και λίγο τραχανά για να δέσει η γέμιση. Στις Πίτες της Σοφίας θα βρεις επίσης κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα με μήλο ή πορτοκάλι, αλλά και νηστίσιμες προτάσεις ανάμεσα στους 20 συνολικά κωδικούς του καταλόγου που ανανεώνονται συνεχώς. «Όταν έχουμε μια νέα ιδέα, θα κεράσουμε τον κόσμο και, ανάλογα με τα σχόλιά τους, θα την εντάξουμε στον κατάλογο. Ως τώρα, τουλάχιστον, όλες έχουν περάσει» μου λέει με θέρμη η Ματίνα. Κι αν θες, σου ετοιμάζουν ταψί της επιλογής σου με 6 κομμάτια και το παίρνεις στο σπίτι να το ψήσεις στον δικό σου φούρνο.

Pie Works
Αμερικής 16Α, Αθήνα, 211 1847595
facebook.com/pieworks.gr

Οι Πίτες της Σοφίας
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, 213 0700444
facebook.com/oipitestissofias

0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ