Oι πίτες επιστρέφουν

Oι πίτες επιστρέφουν Facebook Twitter
Oι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό... Φωτό: Πάρις Tαβιτιάν / LIFO
0


Oι πίτες πολύ πριν πάρουν την ατομική, προκάτ μορφή τους, έχουν συνδεθεί στο μυαλό του μέσου Έλληνα με παιδικές αναμνήσεις ταψιών που μοσχοβολάνε, ενώ αν ρωτήσεις δέκα νοικοκυρές, θα σου δώσουν εντελώς διαφορετικές συνταγές για την κλασική σπανακόπιτα, τόσο για τη γέμιση όσο και για το φύλλο της. Να, λοιπόν, που τον τελευταίο χρόνο κάποιοι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κενό στον γαστρονομικό χώρο της αυθεντικής πίτας και ξεκίνησαν σιγά-σιγά να το καλύπτουν.

Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά...


«Όλα μας τα προϊόντα παρασκευάζονται επιτόπου στην ανοιχτή μας κουζίνα, που ήταν ένα στοίχημα για εμάς, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς τα υλικά μας και την καθαριότητα του καταστήματος» περιγράφει η Νίκη Κατσιμπίρη, ιδιοκτήτρια του Pie Works, που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του τους τελευταίους 5 μήνες στην πιάτσα του Κολωνακίου. «Και οι γεμίσεις αλλά και το φύλλο ετοιμάζονται μπροστά στο κοινό και αυτή είναι η απάντηση που δίνω σε όποιον εικάζει ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε κονσέρβες ή κατεψυγμένο φύλλο: ελάτε να δείτε! Το κοινό δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις πια, είναι υποψιασμένο».


Στο Pie Works χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο, τις πρώτες ύλες τις προμηθεύονται από τη Βαρβάκειο και πλασάρουν τις πίτες ως ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να απολαύσει κάποιος όπως παλιά, γι' αυτό και στα προϊόντα τους δίνουν βάση στις γεμίσεις, ενώ το φύλλο συνοδεύει παρά καλύπτει τη γεύση. Η Νίκη μου εξηγεί ότι επειδή και η ίδια, όπως και πάρα πολύς κόσμος, έχει μια σχετική δυσανεξία στο βαρύ φύλλο, που αν δεν είναι σωστά φτιαγμένο προκαλεί αίσθηση μπουχτίσματος και δυσπεψίας, προσπάθησε η κουζίνα του Pie Works να είναι ελαφριά, κάτι που επιβεβαιώνει καθημερινά το κοινό αλλά και εμείς που δοκιμάσαμε τη νέα προσθήκη στον κατάλογο, την πίτα με κολοκυθάκι σοτέ και κρέμα, η οποία θυμίζει νόστιμη παραλλαγή καγιανά πάνω σε χωριάτικο φύλλο. Η σεφ Ελπίδα Λημναίου έχει διανθίσει αρκετά τις κλασικές ελληνικές πίτες με στοιχεία από ξένες κουζίνες. Στην κοτόπιτα, για παράδειγμα, που είναι από τα highlights τους, έχουν προσθέσει κάρι. Θα βρεις, επίσης, κιμαδόπιτα, κρεατόπιτα με μοσχαράκι μπουργκινιόν αλλά και πιο περίεργες προτάσεις που δεν βγαίνουν καθημερινά, όπως η πίτα-μουσακάς με σοταρισμένη μελιτζάνα, κιμά και μπεσαμέλ.

Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά.


Στις Πίτες της Σοφίας, από την άλλη, επιμένουν ελληνικά, γρεβενιώτικα. Το κατάστημα άνοιξε πριν από περίπου δέκα μήνες στο Φάληρο, όταν τα αδέρφια Δημήτρης και Ματίνα Δελητζά αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματικά την αγάπη που τους είχε μεταδώσει η πρόσφατα εκλιπούσα μητέρα τους για την τέχνη της παραδοσιακής πίτας. Στη μνήμη της μαμάς Σοφίας είναι αφιερωμένο το μαγαζί.


Το παραδοσιακό φύλλο που ανοίγουν καθημερινά στης «Σοφίας» έχει δοκιμαστεί από γιαγιά κι έχει περάσει σε μαμά και θειάδες. Η Ματίνα το περιγράφει ως τραγανό και «τόσο όσο» σε ποσότητα. «Αυτό που θέλουμε είναι η πρώτη ύλη που δίνει το όνομά της στην πίτα να είναι έντονη στη γεύση και να μην καλύπτεται από τα υπόλοιπα υλικά. Αν φας μανιταρόπιτα, θέλουμε να νιώσεις το μανιτάρι». Κι εδώ ανάρπαστη γίνεται η κοτόπιτά τους, που περιέχει στήθος και μπούτι κοτόπουλο, τρία τυριά και λίγο τραχανά για να δέσει η γέμιση. Στις Πίτες της Σοφίας θα βρεις επίσης κιμαδόπιτα, γαλατόπιτα, μπουγάτσα με μήλο ή πορτοκάλι, αλλά και νηστίσιμες προτάσεις ανάμεσα στους 20 συνολικά κωδικούς του καταλόγου που ανανεώνονται συνεχώς. «Όταν έχουμε μια νέα ιδέα, θα κεράσουμε τον κόσμο και, ανάλογα με τα σχόλιά τους, θα την εντάξουμε στον κατάλογο. Ως τώρα, τουλάχιστον, όλες έχουν περάσει» μου λέει με θέρμη η Ματίνα. Κι αν θες, σου ετοιμάζουν ταψί της επιλογής σου με 6 κομμάτια και το παίρνεις στο σπίτι να το ψήσεις στον δικό σου φούρνο.

Pie Works
Αμερικής 16Α, Αθήνα, 211 1847595
facebook.com/pieworks.gr

Οι Πίτες της Σοφίας
Αγ. Αλεξάνδρου 30, Π. Φάληρο, 213 0700444
facebook.com/oipitestissofias

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.