Live

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
0
Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο κόσμος που έρχεται μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι όλοι πολύ φιλικοί, μας μιλάνε όλοι και μας λένε καλά λόγια, σε άλλες περιοχές δεν γίνεται αυτό... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το τέλειο σάντουιτς είναι αυτό που έχει πολύ καλό ψωμί σε πολύ μικρή ποσότητα, ώστε όταν το τρως, να νιώθεις τα υλικά πιο πολύ απ' ό,τι το ψωμί. Φρυγανισμένο ψωμί με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου. Φρέσκα λαχανικά, μαριναρισμένο ψάρι, αλλαντικά και κρέας και ποτέ, τίποτα προψημένο. Το ωμό κρέας ψήνεται στην πλάκα. Οι σάλτσες πρέπει να είναι σπιτικές και από αγνά υλικά. Η φιλοσοφία του σάντουιτς είναι η εξής: έχω κάποια υλικά και χρησιμοποιώ το ψωμί για να με βοηθήσει να τα φάω και όχι το αντίθετο. Από κει και πέρα, τα υλικά και οι ποσότητές τους είναι θέμα δοκιμής και εμπειρίας, δεν διδάσκονται πουθενά και δεν θα σου τα πει ποτέ κανένας». Έτσι φτιάχνεται το τέλειο σάντουιτς σύμφωνα με τον Νίκο και τον Κώστα που πριν από έναν μήνα άνοιξαν στην Πραξιτέλους το Big Mouth. Εκεί σερβίρουν το καλύτερο σάντουιτς της πόλης.

Ο Κώστας και ο Νίκος είναι αδέλφια και σκέφτονταν για καιρό να ανοίξουν ένα τέτοιο μαγαζί, όταν ακόμη δούλευαν στην οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας χάρτου. «Ο Κώστας μαγείρευε πάντα από χόμπι. Μάζευε συνέχεια στο σπίτι φίλους και οικογένεια και τους έκανε το τραπέζι», λέει ο Νίκος, ενώ βάζει τα ψωμιά στην ψηστιέρα για να φρυγανιστούν. «Επιλέξαμε το σάντουιτς γιατί είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θέλαμε κάτι που να πιάνει πολλές ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας να είναι υγιεινό, να μην έχει πολλά τηγάνια και άλλα ανθυγιεινά να ικανοποιεί τα γούστα πολύ κόσμου. Σε ένα σάντουιτς μπορείς να κάνεις πάρα πολλά μέχρι και φαγητό μπορείς να βάλεις. Σκοπός μας είναι συνέχεια να ανανεώνουμε το μενού να βάζουμε νέες γεύσεις και νέα υλικά», λέει ο Κώστας που έχει βγάλει τις περισσότερες συνταγές των σάντουιτς. «Πριν ανοίξουμε ο Κώστας πειραματίστηκε πολύ με τις συνταγές, δοκίμαζε υλικά, έφτιαχνε σάντουιτς, καλούσε φίλους να έρθουν να δοκιμάσουν να πούνε την γνώμη τους. Γενικά πέρα από εμάς τους δύο όλη η προσπάθεια είναι συλλογική. Είναι και λίγο οι εποχές οπότε θέλει βοήθεια η κατάσταση», λέει ο Κώστας.

Το σάντουιτς είναι πρόκληση. Όσο εύκολο και να φαίνεται, τελικά είναι δύσκολο. Πρέπει να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα ανάμεσα σε δύο ψωμιά. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να φτιάξεις μια καρμπονάρα.

«Το Street Gourmet (€4,60 - παστράμι, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ, garlinese), που είναι δύσκολο γιατί πρέπει να έχεις σωστό παστράμι με την ιδανική ποσότητα λίπους. Το Tuna Luna (€4,00 - τόνος μαριναρισμένος, τυρί, μαρούλι, πίκλες, μαγιονέζα, βινεγκρέτ), μας αρέσει πολύ και το τρώμε συνέχεια». Εκτός από τις συνταγές του Κώστα στο Big Mouth έχει και κλασικές συνταγές για σάντουιτς: BLT (€2,80 - bacon, ντομάτα, μαρούλι, garlinese έξτρα αβοκάντο), Italiano (€3,60 - κεφτεδάκια με ιταλική σάλτσα, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδι και dijonnaise).

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Street Gourmet με παστράμι, τυρί λιωμένο, πίκλες, κρεμμύδια σοτέ και garlinese... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Το σάντουιτς είναι πρόκληση. Όσο εύκολο και να φαίνεται, τελικά είναι δύσκολο. Πρέπει να ικανοποιήσεις όλα τα γούστα ανάμεσα σε δύο ψωμιά. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το να φτιάξεις μια καρμπονάρα. Είναι και παιδικό απωθημένο και ποιος δεν έτρωγε σάντουιτς μικρός», λέει ο Νίκος.

«Αν και μέναμε πάντα στην Νέα Σμύρνη έχουμε μία αγάπη για το κέντρο και θέλαμε το μαγαζί να το ανοίξουμε εδώ. Θέλουμε τα γραφεία την μέρα, το βράδυ τον κόσμο που περνάει και ότι και να γίνει το κέντρο δεν πεθαίνει. Η γειτονιά αυτή έχει πολύ ανάπτυξη και ανοίγουν συνέχεια καινούρια και ενδιαφέροντα μαγαζιά. Ανοίγουμε 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και το Σάββατο 11 με 11 για να εξυπηρετούμε και τους πρώτους ξενύχτηδες. Το ωράριο θα το δούμε πως θα πάει είναι ακόμη η αρχή. Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλύτερα από ότι περιμέναμε. Ο κόσμος που έρχεται μας έχει κάνει τρομερή εντύπωση είναι όλοι πολύ φιλικοί, μας μιλάνε όλοι και μας λένε καλά λόγια, σε άλλες περιοχές δεν γίνεται αυτό», λέει ο Κώστας και μου δείχνει το ψωμάκι με το λιωμένο τυρί πάνω από το μπέικον. «Αυτός είναι ο τρόπος που φτιάχνουν το σάντουιτς στην σχολή του Σικάγο. Το Chicago's Best διοργανώνει κάθε χρόνο διαγωνισμούς που αναδεικνύουν τα καλύτερα σάντουιτς. Το στυλ του ψωμιού, το φρυγάνισμα και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα υλικά είναι της φιλοσοφίας τους».

«Κάθε πρωί αγοράζουμε τα λαχανικά. Παίρνουμε ψωμί χωριάτικο μοναστηριακό από την Πνύκα. Το Παστράμι από τον Αραπιάν, με ψάξιμο, γιατί πρέπει να είναι ζουμερό. Τον παστουρμά και το σαλάμι από τον Ζαρκαδιάν. Δεν πρέπει να το δουλεύει κάποιος άλλος τον παστουρμά στην Αθήνα και θέλει και αυτό ψάξιμο πρέπει να έχει το λιπάκι του. Το κοτόπουλο μαρινάρεται στην σάλτσα πριν το ψήσουμε. Τα κεφτεδάκια τα φτιάχνουμε με κιμά από τον χασάπη μας, τα μαρινάρουμε σε δική μας σάλτσα μυρωδικών και μετά τα ψήνουμε». Πώς να μην θέλεις να φας ένα τέτοιο σάντουιτς;

Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
BLT. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το όντως καλύτερο σαντουιτσάδικο της Αθήνας άνοιξε στην Πραξιτέλους Facebook Twitter
Pink Fish με καπνιστό σολωμό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Big Mouth, Πραξιτέλους 20, Αθήνα.

0

Live

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ