Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
0

Οι καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη είναι πιο όμορφες αν τις αφήσεις να σε τυλίξουν με τη γοητεία τους, έχοντας δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από τα χέρια σου. Όπως και να το κάνεις, ένα χειροποίητο φαγητό σε φέρνει πιο κοντά με την παρέα σου απ' ό,τι το ντελίβερι της γειτονιάς.


Αλλά ο καλοκαιρινός χρόνος είναι πολύτιμος για να τον καταναλώνεις πάνω από την κατσαρόλα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπεις στην κουζίνα σου και να μαγειρέψεις εύκολες και γρήγορες συνταγές με υλικά της εποχής, να ασχοληθείς δηλαδή με τη μαγειρική τόσο όσο χρειάζεται για να προσφέρεις αγάπη στις δικούς σου και χαλάρωση στον εαυτό σου.

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Οι σεφ Μάριος Πιρπιρίδης και Μανώλης Μαυριγιαννάκης ηγούνται της κουζίνας του «Point a» bar & restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι καλοκαιρινές βραδιές στην πόλη είναι πιο όμορφες αν τις αφήσεις να σε τυλίξουν με τη γοητεία τους, έχοντας δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα από τα χέρια σου.


Οι σεφ Μάριος Πιρπιρίδης και Μανώλης Μαυριγιαννάκης ηγούνται της κουζίνας του «Point a» bar & restaurant στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion. Εκεί, κάτω από την Ακρόπολη, τιμούν στην κουζίνα τους τα εποχικά υλικά και προτείνουν συνταγές με τόλμη, διάθεση και φαντασία.

«Με λίγα υλικά μπορείς να ετοιμάσεις φαγητό χωρίς να πρέπει να διαθέσεις πολλές ώρες στην κουζίνα» αναφέρουν. Για τη LiFO δημιούργησαν συνταγές που δεν μας βάζουν δύσκολα αλλά μας χαρίζουν της χαρά της δημιουργικότητας.

Λουκουμάδες με μανούρι και μέλι

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

Για το μείγμα 1

500 γρ. αλεύρι

1 φακελάκι μαγιά

30 γρ. μέλι

550 ml νερό

Μείγμα 2

400 γρ. μανούρι

40 ml κρέμα γάλακτος

Σχοινόπρασο (προαιρετικά)

Μείγμα 3

8 φύλλα δυόσμος

20 γρ. σουσάμι

100 γρ. μέλι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με σύρμα τα υλικά από το μείγμα 1 μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.


Στο μούλτι χτυπάμε τα υλικά από το μείγμα 2 μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα. Πλάθουμε και δίνουμε στους λουκουμάδες το σχήμα που θέλουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη να σφίξουν.


Μόλις παγώσουν τους βουτάμε στον χυλό και τους τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψιλοκομμένο δυόσμο και μέλι.

Σπαγγέτι με γαρίδες, τσίλι και παντζάρι

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. σπαγγέτι Νο.6

1/2 κ. γαρίδες

100 γρ. βολβός παντζαριού

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

100 ml ζωμός γαρίδας (μπισκ)

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις ψιλοκόβουμε. Τα κελύφη τα βράζουμε και τα κάνουμε ζωμό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και το σχοινόπρασο. Τρίβουμε το παντζάρι στο τρίφτη.

Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά τις γαρίδες, ρίχνουμε το σκόρδο, το τσίλι και το τριμμένο παντζάρι. Συμπληρώνουμε με τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και αλάτι βράζουμε το σπαγγέτι στον χρόνο που γράφει στη συσκευασία και σουρώνουμε. Προσθέτουμε το σπαγγέτι στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο.

Πράσινη σαλάτα με τόνο

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 αντιδοσαλάτα

50 γρ. ρόκα baby

1 ματσάκι νεροκάρδαμο

50 γρ. κινόα

20 γρ. φύτρες παντζάρι

15 γρ. φύτρα σκόρδο

1 ροδάκινο κομμένο σε φέτες

½ κρεμμύδι ξερό τηγανητό

20 γρ. κορν φλάουρ

400 γρ. τόνος φρέσκος

Υλικά για το dressing

Χυμός από 2 λάιμ και το ξύσμα

1 ροδάκινο

Τζίντζερ

1/2 σκελίδα σκόρδο

30 γρ. κρεμμύδι ξερό

100 γρ. ντοματίνια

1 κ.γ. σόγια

20 γρ. ζάχαρη

1/5 του μάτσου κόλιανδρο

40 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σαλατικά και τα στεγνώνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε μπολ μαζί με την κινόα και το ροδάκινο που έχουμε κόψει σε φέτες. Προαιρετικά, τα περνάμε από τη σχάρα.

Βάζουμε όλα τα υλικά του dressing στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά μπαστουνάκια, το περνάμε από κορν φλάουρ και το τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθεί και να γίνει τραγανό.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στον τόνο και σε τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τον περνάμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τον τόνο πάνω από την σαλάτα με το dressing και, τέλος, προσθέτουμε από πάνω τα τηγανητά κρεμμύδια.

Ψητά λαχανικά με ζαμπόνι Νάξου

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

1 μελιτζάνα

2 κολοκύθια

1 κρεμμύδι

1 ντομάτα

3 πολύχρωμες πιπεριές

20 φέτες ζαμπόνι Νάξου

200 γρ. ξινομυζήθρα

100 γρ. ελαιόλαδο

Υλικά για το dressing πιπεριάς

1 πιπεριά κόκκινη

2 πιπεριές κίτρινες

½ σκελίδα σκόρδο

50 ml ελαιόλαδο

30 ml ξίδι

1πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες (δεν τα αλατίζουμε επειδή το ζαμπόν είναι αλμυρό), τα λαδώνουμε και τα περνάμε από τη σχάρα. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά το ένα πάνω στο άλλο, προσθέτουμε μια κουτάλια ξινομυζήθρα στη μέση και τα τυλίγουμε με το ζαμπόνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λεπτά.


Για το dressing:

Ψήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες στη σχάρα, τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε στο μούλτι με τα υπόλοιπα υλικά του dressing και πολτοποιούμε.

Προαιρετικά, προσθέτουμε βασιλικό. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με το dressing.

Churros με μους ρυζόγαλο και φρέσκα φρούτα εποχής

Πέντε εύκολες συνταγές με καλοκαιρινά υλικά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 4-6 μερίδες

Για το ρυζόγαλο

60 γρ. ρύζι γλασέ

180 γρ. νερό

0,5 lt γάλα

60 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

30 γρ. κορν φλάουρ

10 γρ. φύλλα ζελατίνας
0,5 lt κρέμα γάλακτος

Υλικά για τα churros

150 γρ. νερό

20 γρ. βούτυρο

15 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

80 γρ. αλεύρι

2 αυγά

1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για το ρυζόγαλο

Βράζουμε για 8 λεπτά το ρύζι στο νερό. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει. Όταν δέσει, το ρυζόγαλο είναι έτοιμο. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε νερό, στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.

Τέλος, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και, αφού έχει κρυώσει το μείγμα του ρυζόγαλου με τη ζελατίνη, αναμειγνύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Για τα churros

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά έως ότου να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Έπειτα, το βάζουμε στο μίξερ και το χτυπάμε για μισό λεπτό. Προσθέτουμε σταδιακά τα δύο αυγά.

Τέλος, απλώνουμε μια λαδόκολλα σ' ένα ταψί και βάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. Με το κατσαρό κορνέ «κόβουμε» τα churros σε μήκος 6-7 εκατοστών και τα τηγανίζουμε σε λάδι.

Σερβίρουμε και προαιρετικά προσθέτουμε φρούτα εποχής της επιλογής μας, ανακατεμένα με ζάχαρη και αρωματισμένα με λίγο λικέρ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ