4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη

4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη Facebook Twitter
Η μαγειρική στη λαδόκολλα είναι απλή και γρήγορη υπόθεση: απλώς φτιάχνεις το πακετάκι σου και το ξεχνάς στον φούρνο έως τη στιγμή που έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει η ειδοποίηση. Και βέβαια κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι, αφού διατηρεί το μυστήριο έως την τελευταία στιγμή που θα ανοίξει το χαρτί και η μυρωδιά του θα σκορπίσει παντού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Φαγητό στη λαδόκολλα. Θυμίζει παραδοσιακή ταβέρνα ή μαγειρέματα στην ορεινή ελληνική περιφέρεια. Όμως πρόκειται για μια τεχνική που, αν και οικεία στην εγχώρια κουζίνα, ούτε ελληνική καταγωγή έχει ούτε λόγους να παραμένει στο περιθώριο της σύγχρονης μαγειρικής προσέγγισης.


Από τη Γαλλία των αρχών του 19ου αιώνα, όπου φαίνεται ότι γεννήθηκε ως τεχνική «en papillote», πέρασε σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο, και στην ελληνική. Μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης των μαγειρικών τεχνικών, η «λαδόκολλα» ίσως να ασφυκτιά σε μια επαγγελματική κουζίνα ανάμεσα σε sous-vide και thermomix, αλλά στις ερασιτεχνικές σπιτικές κουζίνες έχει πολλά να δώσει.

Είναι ευέλικτη και χωρά σχεδόν τα πάντα: από κρέας, ψάρι και λαχανικά έως ζυμαρικά ή και φρούτα που ψήνονται στον φούρνο. Δίνει πραγματικά νόστιμο φαγητό χωρίς εξεζητημένες τεχνικές, αφού διατηρεί και ανακατεύει με τον καλύτερο τρόπο τους ζωμούς όλων των υλικών. Προστατεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες και διατηρεί την υγρασία, χωρίς να στεγνώνει το φαγητό.


Είναι απλή και γρήγορη υπόθεση: απλώς φτιάχνεις το πακετάκι σου και το ξεχνάς στον φούρνο έως τη στιγμή που έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει η ειδοποίηση. Και βέβαια κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι, αφού διατηρεί το μυστήριο έως την τελευταία στιγμή που θα ανοίξει το χαρτί και η μυρωδιά του θα σκορπίσει παντού.

Είναι ευέλικτη και χωρά σχεδόν τα πάντα: από κρέας, ψάρι και λαχανικά έως ζυμαρικά ή και φρούτα που ψήνονται στον φούρνο. Δίνει πραγματικά νόστιμο φαγητό χωρίς εξεζητημένες τεχνικές, αφού διατηρεί και ανακατεύει με τον καλύτερο τρόπο τους ζωμούς όλων των υλικών. Προστατεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες και διατηρεί την υγρασία, χωρίς να στεγνώνει το φαγητό.

4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη Facebook Twitter
Ο Ιάκωβος Απέργης είναι ο σεφ που ξέρει να βγάζει καλό και νόστιμο φαγητό όχι από ακριβά ή εξεζητημένα υλικά, αλλά βάζοντας περισσότερη αγάπη, προσοχή και ευρηματικότητα στις συνταγές του. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Ιάκωβος Απέργης είναι ο σεφ που εδώ και χρόνια έχει βάλει στόχο του να αποδείξει ότι η έκφραση «νοσοκομειακό φαγητό» και οι συνειρμοί που προκαλεί σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τη νοστιμιά δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα αλλά με ξεπερασμένες νοοτροπίες και πρακτικές.

Στην κουζίνα του Τζανείου Νοσοκομείου, της οποίας ηγείται, η αλλαγή του επιπέδου είναι γεγονός εδώ και πολύ καιρό, κάτι το οποίο ομολογούν ασθενείς και γιατροί που γεύονται καθημερινά την κουζίνα του. Κι αυτό χωρίς να αλλάξει η σύνθεση και το εύρος των προμηθειών και διατηρώντας τους περιορισμούς που μια κουζίνα νοσοκομείου οφείλει να τηρεί.


Αυτός ο σεφ που ξέρει να βγάζει καλό και νόστιμο φαγητό όχι από ακριβά ή εξεζητημένα υλικά, αλλά βάζοντας περισσότερη αγάπη, προσοχή και ευρηματικότητα στις συνταγές του, ανέλαβε να μας κάνει το τραπέζι, χρησιμοποιώντας ως βασικό μαγειρικό του σκεύος μια... λαδόκολλα.

«Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το κρέας, και όχι μόνο, κρατάει όλους τους χυμούς του και αποκτά ιδιαίτερη γεύση. Μέχρι να ανοίξουμε το χαρτί διατηρείται ζουμερό και μαλακό. Εκτός από το κρέας, μπορούμε να μαγειρέψουμε ρολό κιμά, ψάρι, ακόμα και ζυμαρικά» εξηγεί ο Ιάκωβος και προσθέτει:


«Τη χρήση της λαδόκολλας τη συναντάμε στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, όπου το κρέας πρωταγωνιστεί στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων».

Γλυκοπατάτα γεμιστή στη λαδόκολλα

4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

300 γρ. γλυκοπατάτα

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι, μυρωδικά της αρεσκείας μας

Για τη γέμιση

150 γρ. φέτα ψιλοκομμένη

Μισό κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

50 γρ. ντοματάκια κομμένα στη μέση

Λίγα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

30 γρ. πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη

Μια φέτα μπέικον ψιλοκομμένο

Αλάτι, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε αλάτι και τα μυρωδικά. Τρυπάμε τη γλυκοπατάτα και τη βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα. Ρίχνουμε το βούτυρο. Δένουμε τη λαδόκολλα σαν πουγκί και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Αποσύρουμε από τον φούρνο, την κόβουμε κατά μήκος και «σκάβουμε» με ένα κουτάλι ώστε να αφαιρέσουμε ένα μέρος από την ψίχα της. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα στη γλυκοπατάτα, αφού πριν τα έχουμε ανακατέψει. Κλείνουμε σε λαδόκολλα πάλι σαν πουγκί και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.

Λουκάνικα χωριάτικα στη λαδόκολλα με σάλτσα μουστάρδας

4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

6 τμχ. λουκάνικα χωριάτικα

2 τμχ. πιπεριά κίτρινη

1 τμχ. πιπεριά κόκκινη

1 τμχ. πράσινο μήλο

20 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο

10 γρ. μανιτάρια φρέσκα

5 γρ. γλυκιά πάπρικα

5 γρ. αλάτι

5 γρ. πιπέρι

5 γρ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

5 τμχ. αποξηραμένα δαμάσκηνα

Για τη σάλτσα μουστάρδας

7-8 κ.σ. μουστάρδας

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 κ.γ. φρέσκο ή ξερό κόλιανδρο

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες, το κρεμμυδάκι σε φέτες, τις πιπεριές σε μπαστουνάκια, τα μανιτάρια και το μήλο σε κύβους και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στα τέσσερα. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μεγάλη λεκάνη, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε σε μια λαδόκολλα, την κλείνουμε σαν πουγκί και δένουμε με έναν σπάγκο. Τοποθετούμε το πουγκί σε ελαφρώς λαδωμένο ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σάλτσας μουστάρδας. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σάλτσα μουστάρδας.

ΤΙΠ: Αντί για λουκάνικα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουτζούκι ή πεπερόνι.

Χοιρινό στη λαδόκολλα με βερίκοκα και σταφίδες

4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

250-300 γρ. χοιρινό φιλέτο

2 βερίκοκα

4 σκ. μαύρο σκόρδο

40 γρ. σταφίδες

30 γρ. κάππαρη

Αλάτι

Πολύχρωμα πιπέρια

20 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι και τα πιπέρια. Κόβουμε τα βερίκοκα σε φέτες και το σκόρδο σε κομμάτια. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε απ' όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Σε λαδόκολλα τοποθετούμε το κρέας, τα βερίκοκα, τις σταφίδες και το σκόρδο, τυλίγουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά.

Για τη βινεγκρέτ:

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμός από 1 πορτοκάλι

1 κ.σ. βαλσαμικό με μέλι

1 κ.γ. μουστάρδα

1 πρέζα πιπέρι

Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα υλικά της βινεγκρέτ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Κόβουμε σε φέτες το κρέας, σερβίρουμε, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένη κάππαρη.

ΤΙΠ: Η συνταγή μπορεί να γίνει με ψαρονέφρι ή ρόλο κιμά.

Τσιπούρα γεμιστή με λαχανικά στη λαδόκολλα

4 συνταγές για φαγητό στη λαδόκολλα από τον σεφ Ιάκωβο Απέργη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

400 γρ. τσίπουρα

1 μπρόκολο

1 κουνουπίδι

1 καρότο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζουμε το ψάρι στην κοιλιά, το καθαρίζουμε από τα εντόσθια και πλένουμε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και σε κατσαρόλα με νερό τα βράζουμε μέχρι να είναι λίγο μαλακά. Σουρώνουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε την κοιλιά του ψαριού. Κλείνουμε καλά το ψάρι μέσα στη λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με πέστο από άνηθο.

ΤΙΠ:Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ψάρι επιλέξουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ