Η λέξη “pesto” εμφανίστηκε σε ιταλικό λεξικό της Γένοβας το 1876 και προέρχεται από το ρήμα «pestare», που σημαίνει το χτύπημα ενός υλικού σε γουδί μέχρι να γίνει σκόνη ή χυλός.
Pesto
(για ένα βαζάκι)
2 κουταλιές κουκουναρόσποροι
Λίγο αλάτι
250 γρ φύλλα βασιλικού (πλυμένα και στεγνά)
25 γρ παρμεζάνα τριμμένη
25 γρ πεκορίνο τριμμένο
300 γρ ελαιόλαδο
Πρώτα λιώστε τους κουκουναρόσπορους με λίγο αλάτι. Προσθέστε σταδιακά τα φύλλα βασιλικού και όσο πιο γρήγορα γίνεται (για να μην προλάβουν να μαυρίσουν). Συνεχίστε με τα τυριά και στο τέλος το λάδι σταδιακά. Βάλτε το μίγμα σε ένα βάζο και συμπληρώστε με λάδι. Διατηρείται στο ψυγείο.
Έξι τρόποι για να το φάτε
(εκτός από τον μόνιμό του συνοδό, τα λινγκουίνε)
Σε κεφτεδάκια από κιμά γαλοπούλας
Ανακατέψτε τον κιμά με φρυγανιά, πέστο, γάλα και λίγη παρμεζάνα.
Κεφτεδάκια με σάλτσα πέστο
Τηγανίστε κεφτεδάκια και προσθέστε ζωμό κοτόπουλου, λίγο πέστο και αφήστε να βράσουν μαζί με λίγη κρέμα.
Πίτσα πέστο
Αλείψτε μια αραβική πίτα με πέστο, προσθέστε μοτζαρέλα και ψήστε μέχρι να λιώσει. Στο τέλος προσθέστε φρέσκια ρόκα.
Ιταλικό BLT
Ανακατέψτε πέστο με μαγιονέζα και προσθέστε ψητό μπέικον, ντομάτα και ρόκα και φτιάξτε σάντουιτς
Πέστο τορτελίνι
Ανακατέψτε πέστο με κρέμα γάλακτος και ζεστάνετε μέχρι να πήξει. Προσθέστε παρμεζάνα, ανακατέψτε με βρασμένα τορτελίνι και λίγο μπρόκολο στον ατμό.
Πέστο φασολάκια
Ανακατέψτε βραστά φασολάκια με πέστο και λίγο λεμόνι
σχόλια