Ποιον καφέ πίνεις και γιατί;

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί; Facebook Twitter
5

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί; Facebook Twitter
Ο εσπρέσο έχει πάνω από τριάντα παραλλαγές. Από στρέτο μέχρι και corretto (με γκράπα ή μπράντι).

 

Espresso 

Τι;

Το γνωστό χαρμάνι που «καταπιέζουμε» στην εσπρεσιέρα είναι η βάση για τους περισσότερους καφέδες που πίνουμε. Ο εσπρέσο έχει πάνω από τριάντα παραλλαγές. Από στρέτο μέχρι και corretto (με γκράπα ή μπράντι). Η καταγωγή της λέξης (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί) θυμίζει αρκετά το αγγλικό «express». Κάτι δηλαδή προσωπικό και γρήγορο.

 

Πώς;

Ναι μεν υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά στη χώρα μας, όταν λέμε espresso, εννοούμε τον μονό, τον διπλό και τον φρέντο (ο τρόπος που φτιάχνεται είναι ελληνική πατέντα).

 

Ποιοι;

Οι μπίζνεσμαν (και -γούμαν) που κάνουν ένα διάλειμμα. Όλοι αυτοί που βιάζονται.

 

Πόσους;

Όχι πολλούς. Θα παίξουν τα νεύρα σας. Δύο-τρεις την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα.

 

Διάρκεια:

Όσο κρατάνε δύο γουλιές. Στον στρέτο μια γουλιά και στον λούνγκο 3 γουλιές. 30 λεπτά (το πολύ) ο φρέντο.

 

Γιατί;

Είναι ο πιο «καθαρός» καφές και από τους πιο στυλάτους. Σου δίνει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεσαι και είναι από τα καλύτερα χωνευτικά της πιάτσας.

 

Barista'squote:

«Πίνεις μόνο την ουσία του καφέ. Τελευταία το έχουν καταλάβει οι Έλληνες και τον προτιμούν από τους άλλους».

 

Cappuccino

Τι;

Η βάση είναι ο εσπρέσο, αλλά η δημοτικότητά του τον έχει οδηγήσει στην αυτονομία. Βοήθησε σε αυτό το γάλα, βλέπετε. Το όνομά του προέρχεται από τους καπουτσίνους, καθολικούς καλόγερους που είχαν ξυρισμένη την κορφή του κεφαλιού τους.

Πώς;

Παραδοσιακά σερβίρεται σε πορσελάνινο σερβίτσιο. Οι περισσότεροι το προτιμούν με το επίσης παραδοσιακό αφρόγαλο, παρά με τη σαντιγί. Ταιριάζει πολύ η κανέλλα ή η τρούφα. Η κρύα μορφή του είναι ο μόνος σοβαρός αντίπαλος του φραπέ.

Ποιοι;

Μεγαλύτερη γκάμα από τους άλλους. Τα κορίτσια... και τα στομάχια που δεν αντέχουν τον σκέτο εσπρέσο. Αυτοί που θέλουν να χαλαρώσουν.

Διάρκεια:

30 λεπτά ο ζεστός. Στον ίδιο χρόνο και ο κρύος. Όχι παραπάνω. Κόβει το γάλα. Οι Έλληνες τον πίνουν στη μία ώρα και ένα τέταρτο. Καταστροφικό.

Γιατί;

Είναι ο χορταστικός καφές. Είναι η γκουρμεδιά της καφεΐνης. Δεν είναι η υποχρέωση της ημέρας, αλλά η απόλαυσή της.

Barista'squote:

« Όσο πιο πολλή ποικιλία arabica έχει το μείγμα, τόσο πιο καλός είναι ο καφές. Χίλιες φορές αφρόγαλα στον καφέ. Το con pana που λένε οι Ιταλοί έχει βγει γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να φτιάξουν το σωστό αφρόγαλα. Η σαντιγί είναι κρύα και κάνει τον καφέ πιο χλιαρό, ενώ το αφρόγαλα βγαίνει κατευθείαν από τη μηχανή. Το σωστό αφρόγαλα εξαρτάται από τον μπαρίστα. Οι Ιταλοί το αποκαλούν "Το χέρι του μπαρίστα". Θέλει σωστή ταχύτητα σκασίματος του ατμού στο γάλα και σωστό φούσκωμα. Να γίνει μια ομογενοποιημένη κρέμα».

 

Ελληνικός 

Τι;

Ο τούρκικος με άλλα λόγια. Ο καφές της ανατολικής Μεσογείου. Ο καφές με τις περισσότερες πατρίδες (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Αρμενία, Αραβία).

Πώς;

Στο μπρίκι. Ελαφρύς, μέτριος, πολλά βαρύς, πολλά βαρύς και όχι, γλυκύς βραστός και πάει λέγοντας, ανάλογα πού θέλουμε να «τοποθετηθεί» το καϊμάκι. Αυτοί που ξέρουν βάζουν το μπρίκι στη χόβολη, όπως οι βεδουίνοι. Οι άλλοι χρησιμοποιούν το γκαζάκι. Αν ξέρεις να ανεβοκατεβάζεις σωστά το μπρίκι, θα πετύχεις το σωστό καϊμάκι και στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιοι;

Οι μερακλήδες. Οι μπερμπάντηδες. Οι φοιτητές που την ψάχνουν. Αυτοί που έχουν ακόμα στη γειτονιά τους καφενέ.

Πόσους;

Έναν τα χαράματα, έναν το μεσημεράκι πριν από τον ύπνο και έναν το απογευματάκι. Αυτοί που ξέρουν βουτάνε και πτι μπερ μέσα.

Διάρκεια:

Άμα κρυώσει χάνει από γεύση, αλλά όχι από συστατικά.

Γιατί;

Γιατί σου αρέσει που κρατσανίζουν οι κόκκοι στο τέλος. Γιατί η παράδοση είναι μέσα σου. Γιατί ξέρεις να λες το φλιτζάνι.

Barista's quote:

«Θέλει χόβολη ή γκαζάκι. Η μηχανή δεν "σπάει" τον καφέ και δεν βγαίνει καλός. Οπότε ελληνικό μόνο στο καφενείο».

Γαλλικός

Τι;

Ο φίλτρου, που λένε και οι ξένοι. Οι Αμερικάνοι τον λένε αμερικάνικο, οι Σουηδοί σουηδικό και οι Γερμανοί... γερμανικό. Εμείς τον λέμε γαλλικό γιατί οι καφετέριές μας θύμιζαν παλιά τα παρισινά bistrot. Τώρα κοιτάνε περισσότερο προς Ιταλία μεριά.

Πώς;

Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 80 βαθμούς Κελσίου. Πρέπει να σερβίρεται αμέσως.

Ποιοι;

Οι γιατροί, οι δουλεύω καθημερινά πάνω από οχτώ ώρες, οι σπιτόγατοι, οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί. Τα παιδιά που τους αρέσουν οι γεύσεις του (αμύγδαλο, σοκολάτα, βανίλια).

 

Πόσους;

Όσους θες! Όσους αντέχεις!

Διάρκεια:

Στην καφετιέρα όσο μένει ζεστός είναι μια χαρά. Ποτέ δεν τον ξαναζεσταίνουμε.

Γιατί;

Γιατί θέλεις να πίνεις συνέχεια καφέ χωρίς να σε πειράζει.

Barista's quote:

«Έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των γεύσεων. Το ζητάει ο κόσμος. Ειδικά αυτοί που τους πειράζει η καφεΐνη».

Ποιον καφέ πίνεις και γιατί; Facebook Twitter

Φραπέ (Νες)

Τι;

Τι τι; Πήραμε το Νες Καφέ και τον κάναμε ελληνική πατέντα. Γνωστή η ιστορία περί Βακόνδιου και Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο απόλυτος στιγμιαίος καφές. Το «φραπόγαλο» που μας μεγάλωσε.

 

Πώς;

Δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ξεθυμαίνει ο καφές.

 

Ποιοι;

Αυτοί που θέλουν να περάσουν πολύ ώρα στον καφέ. Και τα λαϊκά παιδιά, φυσικά. Δεν θα διαλύσουν οι «φρέντοι» τα στερεότυπα...

 

Διάρκεια:

Αιώνια! Δεν αλλοιώνεται ποτέ.

Γιατί;

Πίνουμε καφέ και δεν κοροϊδεύουμε!

 

Barista's quote:

«Αν τον θέλετε δυνατό, πρέπει να τον κάνετε "βαπορίσιο" ή "κουταλάτο". Ένα φακελάκι σε ένα ποτήρι νερό και λίγο ανακάτεμα».

 

...τσίνο

Τι;

Κατάληξη -τσίνο. Φραπουτσίνο, φρεντοτσίνο, μοκατσίνο, αλ πατσίνο κ.λπ.

Πώς;

Μείγμα με καφέ, σκόνη και γλυκαντικά συστατικά. Ένα νερωμένο μιλκσέικ.

Ποιοι;

Πιτσιρικαρία.

 

Πόσους:

Μέχρι να γίνεις ζαχαρωτό!

 

Διάρκεια:

Στο μισάωρο αρχίζει και νερώνει.

 

Γιατί;

Έχει γίνει μόδα. Έχει λιγότερες θερμίδες από ένα μιλκσέικ εσπρέσο και μπορείς να πιεις παραπάνω αποφεύγοντας το υπερβολικό τσίτωμα.

 

Barista's quote:

«Είναι "καλοκαιρινό προϊόν". Ξεκίνησε από τα Starbucks και εξαπλώθηκε. Από τη στιγμή που βγήκαν οι γρανιτομηχανές κάποιοι σκέφτηκαν να βάλουν αντί για φρούτα καφέ. Άρεσε πολύ και αμέσως όλες οι μεγάλες εταιρείες το έβαλαν στον κατάλογό τους».

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ