Πώς έτρωγαν τις σούπες;

Facebook Twitter
0

Μέχρι τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι έτρωγαν κυρίως με τα χέρια. Οι πιο πλούσιοι είχαν ένα μαχαίρι με πολλαπλό ρόλο, το οποίο κουβαλούσαν παντού μαζί τους-  ένας από αυτούς ήταν να κόβει το φαγητό και να το καρφώνει, ώστε να οδηγηθεί η μπουκιά στο στόμα. Οι κύριοι δε, είχαν την υποχρέωση να κόβουν το φαγητό των κυριών.

Όταν τα μαχαιροπήρουνα μπήκαν στη ζωή των ανθρώπων ήταν φτιαγμένα από πολύτιμα μέταλλα και απευθυνόταν μόνο στους πολύ πλούσιους, όχι λόγω της χρησιμότητας, αλλά επειδή ήταν πολύ εντυπωσιακά. Οι πιο παραδοσιακοί χρησιμοποιούσαν δύο μαχαίρια, ένα για να κόβει, κι ένα για να κρατάει το φαγητό στη θέση του.

πιρούνι και θήκη του 1600

Και πώς έτρωγαν τις σούπες;

Τον 11ο αιώνα, ο Δόγης της Βενετίας, Domenico Selvo, παντρεύτηκε την 17χρονη Θεοδώρα Άννα Δούκαινα, η οποία καταγόταν από την βυζαντινή δυναστεία των Δουκάδων. Ο γάμος έγινε στην Κωνσταντινούπολη με όλες τις τιμές- η Θεοδώρα ήταν συνηθισμένη στα λούσα και στους καλούς τρόπους.

η Αγία Σοφία


Με την μετακόμισή της στη Βενετία έφερε μαζί της και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και γρήγορα έγινε πολύ αντιπαθής. Δεν έφταναν τα μαχαιροπήρουνα που επέβαλλε στην αυλή του Δόγη, μαζί ήρθαν και τα μπολ με νερό για να ξεπλένονται τα χέρια, οι πετσέτες φαγητού και ο εκτεταμένος φωτισμός με κεριά. Πέθανε στα 35 της μετά από μία εκφυλιστική ασθένεια, η οποία αντιμετωπίστηκε από το λαό σαν τιμωρία από το Θεό, επειδή τόλμησε να εισάγει σύμβολα μαλθακής ζωής. Μετά το θάνατό της, η αυλή του Δόγη επέστρεψε στις παλιές της συνήθειες.

Τελικά, μία άλλη νοικοκυρά άλλαξε τα πράγματα

H Κατερίνα των Μεδίκων, από τον Rosso Fiorentino

Η ιταλίδα Κατερίνα των Μεδίκων παντρεύτηκε τον βασιλιά της Γαλλίας, τον Ερρίκο Β’ και όπως και η Θεοδώρα, έφερε μαζί της τις συνήθειες της χώρας της. Μεγάλη λάτρης του φαγητού, των τεχνών και της καλής ζωής. Η γαλλική αυλή δέχτηκε με χαρά τις νέες συνταγές για ψωμί, γλυκά και φρέσκα λαχανικά, αλλά αυτό που σόκαρε περισσότερο τα πλήθη ήταν το πιρούνι. Οι Γάλλοι ήξεραν τη χρήση του κουταλιού και του μαχαιριού, αλλά το πιρούνι ήταν μια αληθινή επανάσταση.

Πιρούνι για σαρδέλες;

αλατιέρα τοίχου (;)

Στην άλλη μεριά του φάσματος, οι μονίμως υπερβολικοί Άγγλοι της βικτωριανής εποχής, άρχισαν να χρησιμοποιούν ειδικά κουτάλια, πιρούνια, βάζα και βαζάκια όχι επειδή τα χρειαζόταν, αλλά επειδή έκαναν εντύπωση. Πιάτο ντομάτας, πιρούνι για σαρδέλες, μαχαίρι μαρμελάδας- μη μου πείτε ότι η μαμά σας δεν είχε μαζέψει ένα σωρό τέτοια αντικείμενα, προσπαθώντας να πετύχει το «κλασικό» ιδεώδες; Ευτυχώς μετά βγήκε το IKEA και γλιτώσαμε (ή και όχι).

συσκευή που κόβει φασολάκια σε φετούλες (παίρνει ένα φασολάκι τη φορά)

Μην κοροϊδεύετε ακόμα

Αγριάνθρωποι αυτοί οι παλιοί, έτσι; Πριν τους κοροϊδέψουμε, ας συζητήσουμε ένα καυτό θέμα που μας απασχολεί όλους: η υφασμάτινη πετσέτα φαγητού. Τι την κάνουμε, που τη βάζουμε, που την αφήνουμε; Μερικές οδηγίες για να μην σας πουν βλαχάκια όταν σας καλέσουν στο γκαλά του Πρέσβη.

Από το σχολή καλών τρόπων του Michael Lininger, ο οποίος είναι δικηγόρος που εξειδικεύεται εδώ και χρόνια στους καλούς τρόπους, γράφοντας βιβλία και παραδίδοντας μαθήματα:

Περιμένετε πρώτα τον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα να ξετυλίξει την πετσέτα πριν ακολουθήσετε. Εξαίρεση γίνεται όταν τρώτε σε στυλ μπουφέ: σ’ αυτή την περίπτωση την ξεδιπλώνετε πριν φάτε.

Ξετυλίξτε την με μία απαλή κίνηση, χωρίς να την τινάξετε ή ταρακουνήσετε για να ανοίξει.

Το πόσο την ξετυλίγετε εξαρτάται από το μέγεθος της πετσέτας:

  1. Οι μεγάλες πετσέτες που χρησιμοποιούνται στα επίσημα δείπνα, ξετυλίγονται κατά το ήμισυ.
  2. Οι μικρότερες ξετυλίγονται εντελώς

Μην στερεώνετε την πετσέτα στο γιακά σας, στη ζώνη σας ή στα κουμπιά του πουκαμίσου σας. Αν σερβιριστεί επικίνδυνο φαγητό, πριν σκεφτείτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω, κοιτάξτε αν το κάνει ο οικοδεσπότης.

Χρησιμοποιήστε την πετσέτα συχνά για να ταμπονάρετε και όχι για να σκουπίσετε τα χείλη σας. Σκουπίστε πριν από κάθε γουλιά, ειδικά αν είσαστε γυναίκα με κραγιόν.

Σε περίπτωση που υπάρχει δαχτυλίδι πετσέτας, αφού αφαιρέσετε την πετσέτα, τοποθετήστε το δαχτυλίδι πάνω αριστερά. Μετά το τέλος του γεύματος, πιάστε την πετσέτα από το κέντρο της, τραβήξτε την μέσα από το δαχτυλίδι, και ακουμπήστε την έτσι ώστε να δείχνει το κέντρο του τραπεζιού.

Αν πρόκειται να αφήσετε για λίγο το τραπέζι, αφήστε την πετσέτα στην καρέκλα σας. Αν η καρέκλα είναι υφασμάτινη, φροντίστε η λερωμένη μεριά να μην ακουμπάει στο ύφασμα.

Στο τέλος του γεύματος;

Διπλώνετε χαλαρά την πετσέτα έτσι ώστε να κρύβεται το λερωμένο τμήμα της.

Αν υπάρχει πιάτο μπροστά σας, την αφήνετε αριστερά από αυτό,

αν τα πιάτα έχουν μαζευτεί, την αφήνετε μπροστά σας.

Πανεύκολο!

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ