Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
0

Από την Ελένη Ψυχούλη

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

Στη Σάμο θα πας αν σου αρέσουν τα μεγάλα, καταπράσινα νησιά, με τα ποτάμια, τις ρεματιές, τα αμπέλια, τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και τα ψηλά βουνά που σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι μια ανάσα-θαλάσσιο-δρόμο από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Θα γίνεις φίλος της αν αγαπάς το Πήλιο, που της μοιάζει εξαιρετικά, ακόμη και στην τοπιολαλιά των κατοίκων. Θα την προτιμήσεις αν σου αρέσουν τα νησιά με αρχαία ιστορία, αξιοθέατα, διαδρομές μέσα από σκιερά καλντερίμια, γραφική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

 

Θα σου ταιριάξει

  • Το λευκό, παραθαλάσσιο Πυθαγόρειο, αν θέλεις να ζήσεις στην καρδιά της κίνησης, της λευκής νύχτας, του καλοκαιρινού ξεσαλώματος σε όλο του το μεγαλείο
  • Ο πιο εναλλακτικός, θα λατρέψει την αγνή, απείραχτη ομορφιά στις Μανωλάτες και το Κοκάρι.
  • Το νεοκλασικό Καρλόβασι θα σου ταιριάξει αν θέλεις να βάλεις ένα touch αστικής ζωής στο ρουστίκ νησιώτικο τοπίο.
  • Το Βαθύ με τον υπέροχο σαν αγκαλιά κόλπο, τα παλιά βιομηχανικά κτίρια και τα γραφικά δρομάκια με τα σπίτια που ανηφορίζουν τις κεραμοσκεπές τους στο λόφο, θα σου χαρίσει μια σχετική ησυχία και μια Ελλάδα που έχει ξεχαστεί κάπου στο'80.

 

Αξίζει

  • Η καταπράσινη βόλτα στην περιοχή Αηδόνια, Μανωλάτες, Βουρλιώτες και Αγ. Κωνσταντίνο. Από τη μια το βουνό στα καλύτερά του, από την άλλη η θάλασσα στο βάθος.
  • Εκεί γύρω αξίζει και μια βόλτα στους αμπελώνες, που χορογραφούν το τοπίο αγκαλιάζοντας τις ρεματιές, μικρά καλύβια, η ευωδιά των σταφυλιών που ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.
  • Η επίσκεψη στην Παναγιά την Σπηλιανή, ακόμη κι αν δεν είσαι ο τύπος που εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή. Για τη θέα, το μοναδικό εκκλησάκι μέσα στο βράχο, τη ρακή, τα φρούτα και τα κουλουράκια του κρητικού παπα-Μανώλη, του πιο καλτ ιερέα στο Αιγαίο
  • Η επίσκεψη στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου της Ένωσης, για το κτίσμα αλλά και για να γνωρίσεις την παράδοση του τοπικού μοσχάτου, που έκανε διάσημη στον κόσμο τη Σάμο από την αρχαιότητα.
  • Η επίσκεψη στο θερμοκήπιο των Tomaccini στον Μεσόκαμπο, μια εντυπωσιακή υδροπονική καλλιέργεια 15 στρεμμάτων, που παράγει το πιο νόστιμο ντοματίνι-βελανίδι που έχεις ποτέ δοκιμάσει. Αυτό που ψωνίζεις και στο ΑΒ αλλά με την «άλλη» γεύση που έχει όταν το κόβεις κατευθείαν από τη ντοματιά.

 

Τα νοστιμότερα τραπέζια

  • Στο γραφικό Παλαιόκαστρο και απέναντι από το σημείο όπου η Σάμος πλησιάζει αγγίζοντας σχεδόν, τη Μικρά Ασία, ο Τριαντάφυλλος (Μικρή Πλατεία Παλαιοκάστρου, 2273027860, 6977917473), σε ένα πανέμορφο δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία, θα σε κερδίσει με τη λευκή, νοσταλγική αισθητική του. Δαντελωτά τραπεζομάντιλα και κουρτινάκια, ξύλο και παλιές λάμπες, από το οβάλ σαν παλιό κάδρο άνοιγμα, η κουζίνα σου αποκαλύπτει τα χαμόγελα των κοριτσιών που μαγειρεύουν αλλά και μια αστραφτερή καθαριότητα που θα την ζήλευε και η δική σου κουζίνα. Ο Τριαντάφυλλος με το γλυκό χαμόγελο και το πληθωρικό ταμπεραμέντο είναι άλλη μια απόδειξη στο αξίωμα που θέλει το καλό ψάρι να πηγαίνει στο βουνό. Κι εδώ πάνω δεν ανεβαίνει μόνο το ψάρι αλλά όλος ο βυθός, σε μια συμποσιακή εμπειρία που ξεχωρίζει για τη λιτότητα, τη σωστή διαχείριση της φρεσκάδας, τη διαύγεια της απόλυτης νοστιμιάς. Εν ολίγοις, ο Τριαντάφυλλος είναι μια μύηση, μια μοναδική εμπειρία τσπουροκατάστασης, για όποιον δεν φοβάται τις ξεχωριστές, ιωδιούχες εμπειρίες. Η σαμιώτικη ρακή έρχεται με μια σαλάτα που συνδυάζει τα βραστά και τα φρέσκα λαχανικά με ατζούγιες και τόνο κι ένα βελούδινο βραστό σαλάχι με πατζάρια, σκορδαλιά, λαδολέμονο και ψιλοκομμένη κόκκινη πιπερίτσα με κρεμμυδάκι. Το λιαστό χταπόδι ιδανικά ψημένο, ριγανάτο και μαστιχωτό στα κάρβουνα, ολοζώντανα ο αχινός και οι φούσκες, μια ζεστή φάβα με το εξαιρετικό λάδι και το κρεμμυδάκι της, γαρίδες αχνιστές με μαϊντανό και δεμένο λαδολέμονο. Λεπτοκομμένη στρογγυλή, τραγανή ονειρεμένη τηγανητή πατάτα με πάπρικα, αλάδωτος και ζουμερός τηγανητός γαλέος και για την απογείωση του τέλους, μια πιατέλα χάρμα οφθαλμών με αστακούς κομμένους στη μέση με λαδολέμονο, κρεμμύδι, μαϊντανό και πιπερίτσα. 

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
"To μαγαζάκι που λέγαμε"...Φωτο: Ε. Ψυχούλη/ LIFO

 

Τρία μόλις χιλιόμετρα, οι Μυτιληνιοί προβάλουν ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους, με το όνομά τους να θυμίζει τους πρώτους αποίκους του χωριού. Στη γραφική πλατεία που θυμίζει χωριά του Πηλίου, "Το μαγαζάκι που λέγαμε" (2273051264), θυμίζει μερακλίδικο μεζεδοπωλείο της Λέσβου 

 

Παλιές διαφημιστικές αφίσες δίνουν χρώμα και νοσταλγία στους τοίχους, σκόρδα κρεμασμένα στο ανοιχτό κουζινάκι που θυμίζει καφενείο του χωριού και μια κουζίνα που διαθέτει όλη τη ζωντάνια και τη γεύση του μαμαδίστικου, παραδοσιακού φαγητού. Ο Γιώργος Ακράς σε σερβίρει, στην κουζίνα η αδελφή του βράζει ολοπράσινα και ζεστά τα χόρτα, φτιάχνει τραγανούς, αρωματικούς ρεβυθοκεφτέδες με μπόλικο δυόσμο, μια χωριάτικη από τις λίγες, μαστιχωτό χταπόδι στα κάρβουνα, βουτυράτο μαστέλο στη σχάρα, τραγανή τηγανητή σπιτική πατατούλα. Το πυρέξ που έρχεται στο τραπέζι γεμάτο χοντροκομμένη, νόστιμη, ντοματένια γιαχνιστή πατάτα που σε πάει κατευθείαν στην κουζίνα της γιαγιάς και για μια ξεχωριστή εμπειρία, ζητείστε από πριν την απόλυτη σαμιώτικη σπεσιαλιτέ: κατσικάκι που θα έρθει ολόκληρο, ροδοκόκκινο με την κρατσανιστή πετσούλα στο ταψί του, γεμιστό με ρύζι, μυρωδικά και συκωτάκια. Όπως λέμε Πάσχα όλο το χρόνο. Και κρατείστε χώρο, γιατί όπου να'ναι βγαίνουν οι δίπλες καυτές από το τηγάνι.

Οι Βουρλιώτες είναι το ομορφότερο, το πιο αγνά διατηρημένο, το πιο παραμυθένιο χωριό της Σάμου και από μόνο του ένας οπωσδήποτε προορισμός. Όπου αξίζει να φτάσετε πεινασμένοι. Να χαθείτε στα δρομάκια, να ξεφύγετε και λίγο έξω από το χωριό, να δώσετε ραντεβού με τον Βάκχο (273093340).

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter
Βάκχος / Φωτο: Ε. Ψυχούλη - LIFO

 


Το κλασικό φορτωμένο κιτς ντεκόρ με το ρουστίκ τζάκι, μια καταπράσινη αυλή και στην κουζίνα δυο γενιές, η γιαγιά Δέσποινα που στα 80 της βγαίνει ακόμη μόνη της στο βουνό για τα άγρια χόρτα που θα σου βράσει και η Ελένη. Που τυροκομεί τα δικά της σαμιώτικα τυριά, όπως παλιά, δοκιμάστε την ελαφριά βραστή μυζήθρα και τη βουτυράτη, μεστή τρίμηνης ωρίμανσης από κατσικίσιο γάλα.

 

Παρέα με το ζυμωτό καρβέλι που μόλις βγήκε από τον ξυλόφουρνο, τραγανά κατιμέρια, χοιρινό πασπαλά παστό με αρωματικά, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, τα ντόπια μακρόστενα κρεμμύδια (σουγάνια), ολόγλυκες πιπεριές Φλωρίνης στο φούρνο γεμιστές με ρύζι και μανιτάρια, μπουρεκάκια ανοιγμένα στο χέρι με κολοκύθα και καβούνια, φρέσκια κρεμμυδάκια ομελέτα με χωριάτικα αβγά. Όλη η πανδαισία της παραδοσιακής σαμιώτικης γεύσης και ο κόκορας, περνά από το κοτέτσι της αυλής στην κατσαρόλα για να γίνει μια πλούσια, όλο άρωμα κοκορόσουπα εκτός κι αν προτιμήσετε το ντόπιο βιτούλι με χοντρό μακαρόνι.

 

 

 

 

Στο Καρλόβασι της Σάμου, το Azzuro (2273078300) θα σε εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική αλλά και τη βεράντα του, πλάι ακριβώς στο κύμα. Ένα παλιό πέτρινο βυρσοδεψείο, που ο Χρήστος Παναγόπουλος έχει μεταμορφώσει σε ένα ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο. Το ενδιαφέρον των παιδιών για το σαμιώτικο κρασί θα σε οδηγήσει στις καλύτερες ντόπιες ετικέτες που θα συνδυάσεις με μια ελαφρώς ψαγμένη, δημιουργική και προσγειωμένη, ταυτόχρονα, κουζίνα, που θα σου δώσει την αίσθηση μιας «καλής» αθηναϊκής εξόδου: ρολάκια καπνιστού σολομού με κρέμα τυριού και σταγόνες από σος ανανά, μπέργκερ με σάλτσα λιαστής ντομάτας, χωριάτικα λουκάνικα με θυμάρι και σάλτσα μελιού, μοσχαρίσιο φιλέτο με βούτυρο μαύρης τρούφας και μπράντυ Σάμου, πανακότα φράουλα.

 

 

Σάμος: τα πιο πράσινα ακρογιάλια, τα πιό καλά τραπέζια Facebook Twitter

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ