Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ακριβώς ιταλικό πιάτο, αλλά ιταλοαμερικανικό, από τους ιταλούς μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ και με τα χρόνια προσάρμοσαν τα φαγητά της πατρίδας τους στα γούστα της νέας τους πατρίδας. Το πιάτο αυτό έχει άπειρες παραλλαγές, με διάφορα είδη πάστας, με διάφορους συνδυασμούς λαχανικών – αυτό που είναι κοινό, είναι ότι συνδυάζει τα λαχανικά της άνοιξης σε ένα πιάτο που –αν δεν βάλετε πολύ κρέμα – πραγματικά είναι ελαφρύ και 100% ανοιξιάτικο.
Μετά από χρόνια κακοποίησης της λέξης primavera, σε πιάτα που προκαλούσαν φρίκη σε σεφ, ένα εστιατόριο στο Μανχάταν, το Le Cirque, έβαλε το 1977 το σπαγγέτι πριμαβέρα στον ρεπερτόριο –χωρίς να υπάρχει στον κατάλογο- και σύντομα ατελείωτες ουρές έφαγαν αυτό το πιάτο, το οποίο έφτανε στο τραπέζι του πελάτη με φανφάρες αφού τα τελικά στάδια πραγματοποιούνταν στη σάλα. Ο εμπνευστής ήταν ίσως ο Ed Giobbi, μάγειρας και καλλιτέχνης, ο οποίος το έφτιαξε για τον ιδιοκτήτη του LeCirque, Sirio Maccioni, ή η σύζυγος του Maccioni, όπως έγραψε ο Maccioni στα απομνημονεύματά του. Όπως και να έχει, τα χρόνια πέρασαν και η αυθεντική συνταγή του Le Cirque υπάρχει πια στην παγκόσμια βιβλιοθήκη που περιέχει σχεδόν τα πάντα, δηλαδή στο ίντερνετ. Είναι φτιαγμένη για τα υλικά της Ελλάδας, θα τα βρείτε όλα πολύ εύκολα. Η συνταγή είναι μπελαλίδικη, όπου πιστεύετε ότι θέλετε να συντομεύσετε φυσικά μπορείτε, αλλά εγώ σας τη δίνω όπως (υποτίθεται) μαγειρευόταν στο Le Cirque.
- 1 μπουκετάκι μπρόκολο
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 4 τρυφερές άκρες από σπαρράγια
- 1 ½ φλιτζάνι φασολάκια
- ½ φλιτζάνι φρέσκος ή κατεψυγμένος αρακάς
- ¾ μπιζέλια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 1 κουτάλι σούπας ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο)
- 6 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινη ή κόκκινη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμμάτια
- ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο σκόρδο
- 3 φλιτζάνια ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 6 φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
- ½ κιλό σπαγγέτι
- 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές ζωμός κότας (ή νερό)
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
- 1/3 φλιτζάνι κουκουναρόσποροι περασμένοι από το τηγάνι
Κόψτε το μπρόκολο σε κομμάτια. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε κύβους, καθώς και τα σπαράγγια και τα φασολάκια, έτσι ώστε στο τέλος όλα να έχουν πάνω κάτω το ίδιο μέγεθος.
Βράστε τα παραπάνω λαχανικά ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά αλλά ακόμα τραγανά. Στραγγίστε, ρίξτε κρύο νερό για να κρυώσουν, ξαναστραγγίστε. Βάλτε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
Βράστε τον αρακά και τα μπιζέλια – 1 λεπτό αν είναι φρέσκα, 30 δευτερόλεπτα αν είναι κατεψυγμένα. Σταγγίστε, ρίξτε κρύο νερό και ξαναστραγγίστε, βάλτε τα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Σε ένα τηγάνι και μέτρια φωτιά, ζεστάνετε το ηλιέλαιο (ή καλαμποκέλαιο) και προσθέστε τα μανιτάρια. Βάλτε αλάτι και αφήστε τα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέστε τα μανιτάρια, την καυτερή πιπεριά και το μαϊντανό.
Σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίστε το μισό σκόρδο και μετά βάλτε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, για 4 λεπτά. Προσθέστε το βασιλικό.
Σε άλλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο τσιγαρίστε το υπόλοιπο σκόρδο και όλο το μίγμα λαχανικών. Ανακατέψτε με προσοχή μέχρι να ζεσταθούν όλα.
Βράστε το σπαγγέτι μέχρι σχεδόν! να γίνει. Στραγγίστε.
Σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τα μακαρόνια και τα λαχανικά, βάλτε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά για να λιώσει. Προσθέστε το ζωμό κότας και μισό φλιτζάνι κρέμας, μισό παρμεζάνας, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. Προσθέστε τα μακαρόνια και ανακατέψτε γρήγορα για να καλυφθούν. Προσθέστε τα μισά λαχανικά και το υγρό τους, την υπόλοιπη κρέμα και την υπόλοιπη παρμεζάνα, ανακατεύοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν η σάλτσα σας φαίνεται στεγνή, προσθέστε λίγη κρέμα ακόμα. Στο τέλος προσθέστε τους κουκουναρόσπορους. Σερβίρετε αμέσως.
σχόλια