Τα καλά νέα του Νοέμβρη

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
Αλμύρα
0



Τελικά, φαίνεται ότι οι εραστές της ψαροφαγίας, όσοι δηλώνουν πως λατρεύουν ό,τι βγάζει η θάλασσα, βρίσκονται πλέον πιο κοντά παρά ποτέ στον γαστρονομικό τους παράδεισο, καθώς το σκηνικό της αθηναϊκής εστίασης αποκτά τα τελευταία χρόνια ολοένα και εντονότερη θαλασσινή χροιά. Έτσι, κοντά στις κλασικές, απλές ψαροταβέρνες και τα περισσότερο φτιασιδωμένα ψαροεστιατόρια προστίθενται με αμείωτο ρυθμό τα casual ψαρομεζεδοπωλεία με προσεγμένο φαγητό σε μια μεγάλη κλίμακα επιλογών. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «Αλμύρα» που άνοιξε στην Κάτω Κηφισιά σε κερδίζει με το φινετσάτο περιβάλλον του που έστησε ο Γιώργος Παντελούκας, με τους καναπέδες με τις μαξιλάρες, την εντυπωσιακή οροφή με τους κορμούς ξύλων και τα φωτιστικά κιούρτους. Όμως στην Αλμύρα τον πρώτο λόγο έχει το καλό φαγητό. Ο Γιάννης Λιάκου, που είναι επικεφαλής της κουζίνας, έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα «ψαρομεζές» και στην Αλμύρα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν του τη φήμη. Διαλέγει την καλύτερη πρώτη ύλη και τη χειρίζεται με μαστοριά, δημιουργώντας ένα μενού που ξεκινά από τη λακέρδα και τη σαρδέλα, φλερτάρει με τα σεβίτσε και τα καρπάτσιο, περνά από την πάστα και τα ριζότι και φτάνει στο μεγάλο ψάρι της σχάρας – επιλογές για όλους δηλαδή. Ο Γιάννης μαγειρεύει με πάθος και ξεχειλίζει από μαγειρικές ιδέες. «Θέλω να εντρυφήσω πιο πολύ στο αγαπημένο μου υλικό, το ψάρι, με κλασικές συνταγές αλλά και πειραγμένες» λέει και προσθέτει: «Όταν λέω πειραγμένες, εννοώ γύρο τόνο, παπουτσάκια με μαγιάτικο, σουπιά στιφάδο πικάντικη με κοκκάρια». Εντυπωσιάζει τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσία η τριλογία ταραμά σε τρία χρώματα (€8,50) που έρχεται στο τραπέζι: η κλασική λευκή ταραμοσαλάτα, η ροζ με παντζάρι, που η γλύκα του ισορροπεί όμορφα με την αλμύρα του ταραμά, και η μαύρη με μελάνι σουπιάς – ένα παιχνίδι βελούδινων υφών και ευχάριστων γεύσεων. Από τα ορεκτικά, παίζει δυνατά και η ψητή λευκή μελιτζάνα που παντρεύεται ιδανικά με καπνιστό χέλι Μεσολογγίου του Γείτονα και ενισχύεται με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρώνια και καυκαλήθρες (€12,50). Η ζεστή φάβα Σαντορίνης με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και ελαιόλαδο (€6) είναι ένα ποίημα γευστικής απλότητας. Η αληθινή γεύση της γάμπαρης Αμφιλοχίας, που είναι μαριναρισμένη με λεμόνι, τσίλι και ροζ πιπέρι (€12,50), είναι απλώς υπέροχη. Οι λάτρεις του πικάντικου μεζέ θα ενθουσιαστούν με τα καπνιστά μύδια (€9) που απογειώνονται με fish massala, καπνιστή πάπρικα και μια ιδέα πελτέ ντομάτας – ιδανικός μεζές για τσίπουρο. Από την ποικιλία με όστρακα δοκιμάσαμε τα φρέσκα χτένια ψημένα ανάλαφρα με Μοσχάτο Λήμνου, λίγο βούτυρο με συνοδεία μπρικ σολομού και ρέγγας (€16,50). Ένα ερεθιστικό παιχνίδι γεύσεων. Την παράσταση έκλεψαν τα αχνιστά μύδια (€9,50) με κρασί Ασύρτικο Σαντορίνης, τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμυδόζουμο, μαϊντανό και στην κορυφή πατάτες τηγανητές σε ευμεγέθεις κύβους. «Η καλή πρώτη ύλη θέλει σεβασμό στο μαγείρεμα» λέει ο σεφ σερβίροντας στο τραπέζι τον γύρο τόνου (€18,50) πάνω σε ψημένη πίτα με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό και ντοματάκια. «Σαν γνήσιος Θεσσαλονικιός, που μεγάλωσε σε γυράδικα, ήθελα να κάνω ένα ψάρι γύρο και πειραματίστηκα με την κοιλιά του τόνου, που έχει λιπάκι και μοιάζει με την πανσέτα» λέει ο Γιάννης και κάθε μπουκιά επιβεβαιώνει την τέχνη του. Θα φύγεις ευχαριστημένος, με τη γλύκα ενός συγκλονιστικού χαλβά σιμιγδαλένιου, ενισχυμένου με αποξηραμένα φρούτα, ο οποίος πατάει στη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του Γιάννη, που τον σιγοκαβουρντίζει για πάνω από δύο ώρες στο βούτυρο. Εύγε, σεφ!

☛ Αλμύρα, Ελαιών 54, Κάτω Κηφισιά, 210 6205925

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
Tagine


Στον hot δρόμο της Γλυφάδας, στη Λαοδίκης, με τα πολλά μαγαζιά τα γεμάτα κόσμο, έκανε το φθινόπωρο ντεμπούτο το Tagine, που η ονομασία του και μόνο μαρτυράει τη μαροκινή κουζίνα του. Ο εξωτισμός στην εστίαση σε παρασύρει σε μια έξοδο που θα σου χαρίσει μια διαφορετική γευστική εμπειρία και, πιθανόν, ένα περιβάλλον με διάκοσμο ταξιδιάρικο. Το Tagine πήρε τη θέση του γιαπωνέζικου Yuzo και σε υποδέχεται με μαροκινές διακοσμητικές πινελιές, όπως τα χάρμα στρογγυλά τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, που είναι ντυμένα με πλακάκια σε χαρούμενα χρώματα. Η σάλα δεν είναι μεγάλη, με τραπέζια ντυμένα με πλαστικό, σε έντονα σχέδια που θυμίζουν τα κεραμικά πλακάκια της Βόρειας Αφρικής, και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα φερμένα από το Μαρόκο. Ανοιχτή κουζίνα, με τα χαρακτηριστικά πήλινα σκεύη ταζίν σε πρώτο πλάνο. Ο Kareem, βρετανο-ιρακινής καταγωγής, παντρεμένος με Μαροκινή, δημιουργεί στην κουζίνα του μεσανατολικά πιάτα. Η κουζίνα του Μαρόκου κρύβει κάτι από την εξωτική γοητεία και το μυστήριο της χώρας. Είναι αρωματική κι έχει έντονη την παρουσία των μυρωδικών και των ανατολίτικων μπαχαρικών. Δοκίμασα σαλάτα φατούς (€7), δροσερή και αρωματική, σερβιρισμένη μέσα σε λεπτή αραβική πίτα σαν φωλιά, με κύβους ντομάτας, αγγούρι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και κουκουναρόσπορο. Ακολούθησε τσιμπολόγημα και μεζέδες σερβιρισμένοι σε τυπικά μαροκινά πιάτα με υπέροχα χρώματα. Το χούμους (€5), καλοφτιαγμένο, γαρνιρισμένο με ρεβίθια και λίγο ελαιόλαδο και κύμινο και τρώγεται ευχάριστα με τις ζεστές αραβικές πιτούλες. Το ίδιο και το μουτάμπαλ (€5), που είναι πουρές ψητής μελιτζάνας με ταχίνι. Τα φαλάφελ (€5) έκλεψαν την παράσταση: τραγανά απέξω, σε κάθε μπουκιά χάριζαν μια ευχάριστη πικάντικη ένταση. Από τα φαγητά μαγειρεμένα στο ταζίν, το μοσχάρι με τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα (€10) περίμενα να έχει περισσότερη ένταση και αρώματα. Το αρνί στο Μαρόκο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Εδώ ήρθε με λαχανικά, ρεβίθια και κουσκούς (€10). Ήταν γευστικό και μια πικάντικη πινελιά υπογράμμιζε την επίγευση. Για το τέλος ταιριάζει το αχνιστό μαροκινό τσάι με δυόσμο μέσα στα γυάλινα ποτηράκια (€2), που σε ταξιδεύει στα σοκάκια της Μεντίνα της Φες.

☛ Tagine, Λαοδίκης 28-30, Γλυφάδα, 210 8983675-6

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
By the glass


To brunch στην Αθήνα είναι τρελή μόδα. Το χαλαρό κυριακάτικο πρωινό που θέλεις να περάσεις με την οικογένεια, τους φίλους αλλά και μόνος σου, με περιοδικά και εφημερίδες, πίνοντας καφέ, κρασί ή κοκτέιλ σαμπάνιας και τσιμπολογώντας αυγά, pancakes, μπέργκερ. Το By the glass συντονίστηκε και αυτό στον χορό του brunch και τις Κυριακές προσφέρει λιμπιστικά αυγά Βenedict με σπιτική σος hollandaise, σερβιρισμένα πάνω σε πλούσια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού (€8). Ο σεφ Τάσος Αλμπάνης τιμάει στην κουζίνα του και τον παραδοσιακό καγιανά (€6), αλλά φτιάχνει και αυγά σκραμπλ με καπνιστό σολομό, αβοκάντο και ψωμί dinkel (€11). Το Croque Monsieur με ζαμπόν και τυρί, βουβαλίσια μοτσαρέλα και ντοματίνια ελαφρά γλασαρισμένα και πράσινη σαλάτα (€7) είναι καλοφτιαγμένο και γευστικό. Στα διπλανά τραπέζια τιμούν το μπέργκερ, εμείς τα κλασικά ζουμερά μπιφτεκάκια στο γκριλ και συνοδεύονται με πιτάκια και σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο (€8). Οι μυημένοι στις κλασικές επιλογές του brunch θα δοκιμάσουν και υπέροχα pancakes με φρούτα του δάσους και παγωτό σοκολάτα (€7). Στο By the glass τις Κυριακές το brunch θα συνοδεύουν ζωντανά ακούσματα τζαζ.
☛ By the glass, Γ. Σουρή & Φιλελλήνων, 210 3232560

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.