ΚΙΝΗΣΗ

Τα καλά νέα του Νοέμβρη

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
Αλμύρα
0



Τελικά, φαίνεται ότι οι εραστές της ψαροφαγίας, όσοι δηλώνουν πως λατρεύουν ό,τι βγάζει η θάλασσα, βρίσκονται πλέον πιο κοντά παρά ποτέ στον γαστρονομικό τους παράδεισο, καθώς το σκηνικό της αθηναϊκής εστίασης αποκτά τα τελευταία χρόνια ολοένα και εντονότερη θαλασσινή χροιά. Έτσι, κοντά στις κλασικές, απλές ψαροταβέρνες και τα περισσότερο φτιασιδωμένα ψαροεστιατόρια προστίθενται με αμείωτο ρυθμό τα casual ψαρομεζεδοπωλεία με προσεγμένο φαγητό σε μια μεγάλη κλίμακα επιλογών. Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «Αλμύρα» που άνοιξε στην Κάτω Κηφισιά σε κερδίζει με το φινετσάτο περιβάλλον του που έστησε ο Γιώργος Παντελούκας, με τους καναπέδες με τις μαξιλάρες, την εντυπωσιακή οροφή με τους κορμούς ξύλων και τα φωτιστικά κιούρτους. Όμως στην Αλμύρα τον πρώτο λόγο έχει το καλό φαγητό. Ο Γιάννης Λιάκου, που είναι επικεφαλής της κουζίνας, έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα «ψαρομεζές» και στην Αλμύρα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν του τη φήμη. Διαλέγει την καλύτερη πρώτη ύλη και τη χειρίζεται με μαστοριά, δημιουργώντας ένα μενού που ξεκινά από τη λακέρδα και τη σαρδέλα, φλερτάρει με τα σεβίτσε και τα καρπάτσιο, περνά από την πάστα και τα ριζότι και φτάνει στο μεγάλο ψάρι της σχάρας – επιλογές για όλους δηλαδή. Ο Γιάννης μαγειρεύει με πάθος και ξεχειλίζει από μαγειρικές ιδέες. «Θέλω να εντρυφήσω πιο πολύ στο αγαπημένο μου υλικό, το ψάρι, με κλασικές συνταγές αλλά και πειραγμένες» λέει και προσθέτει: «Όταν λέω πειραγμένες, εννοώ γύρο τόνο, παπουτσάκια με μαγιάτικο, σουπιά στιφάδο πικάντικη με κοκκάρια». Εντυπωσιάζει τόσο σε γεύση όσο και σε παρουσία η τριλογία ταραμά σε τρία χρώματα (€8,50) που έρχεται στο τραπέζι: η κλασική λευκή ταραμοσαλάτα, η ροζ με παντζάρι, που η γλύκα του ισορροπεί όμορφα με την αλμύρα του ταραμά, και η μαύρη με μελάνι σουπιάς – ένα παιχνίδι βελούδινων υφών και ευχάριστων γεύσεων. Από τα ορεκτικά, παίζει δυνατά και η ψητή λευκή μελιτζάνα που παντρεύεται ιδανικά με καπνιστό χέλι Μεσολογγίου του Γείτονα και ενισχύεται με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μυρώνια και καυκαλήθρες (€12,50). Η ζεστή φάβα Σαντορίνης με φρέσκο κρεμμυδάκι, κάππαρη και ελαιόλαδο (€6) είναι ένα ποίημα γευστικής απλότητας. Η αληθινή γεύση της γάμπαρης Αμφιλοχίας, που είναι μαριναρισμένη με λεμόνι, τσίλι και ροζ πιπέρι (€12,50), είναι απλώς υπέροχη. Οι λάτρεις του πικάντικου μεζέ θα ενθουσιαστούν με τα καπνιστά μύδια (€9) που απογειώνονται με fish massala, καπνιστή πάπρικα και μια ιδέα πελτέ ντομάτας – ιδανικός μεζές για τσίπουρο. Από την ποικιλία με όστρακα δοκιμάσαμε τα φρέσκα χτένια ψημένα ανάλαφρα με Μοσχάτο Λήμνου, λίγο βούτυρο με συνοδεία μπρικ σολομού και ρέγγας (€16,50). Ένα ερεθιστικό παιχνίδι γεύσεων. Την παράσταση έκλεψαν τα αχνιστά μύδια (€9,50) με κρασί Ασύρτικο Σαντορίνης, τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμυδόζουμο, μαϊντανό και στην κορυφή πατάτες τηγανητές σε ευμεγέθεις κύβους. «Η καλή πρώτη ύλη θέλει σεβασμό στο μαγείρεμα» λέει ο σεφ σερβίροντας στο τραπέζι τον γύρο τόνου (€18,50) πάνω σε ψημένη πίτα με κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό και ντοματάκια. «Σαν γνήσιος Θεσσαλονικιός, που μεγάλωσε σε γυράδικα, ήθελα να κάνω ένα ψάρι γύρο και πειραματίστηκα με την κοιλιά του τόνου, που έχει λιπάκι και μοιάζει με την πανσέτα» λέει ο Γιάννης και κάθε μπουκιά επιβεβαιώνει την τέχνη του. Θα φύγεις ευχαριστημένος, με τη γλύκα ενός συγκλονιστικού χαλβά σιμιγδαλένιου, ενισχυμένου με αποξηραμένα φρούτα, ο οποίος πατάει στη συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του Γιάννη, που τον σιγοκαβουρντίζει για πάνω από δύο ώρες στο βούτυρο. Εύγε, σεφ!

☛ Αλμύρα, Ελαιών 54, Κάτω Κηφισιά, 210 6205925

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
Tagine


Στον hot δρόμο της Γλυφάδας, στη Λαοδίκης, με τα πολλά μαγαζιά τα γεμάτα κόσμο, έκανε το φθινόπωρο ντεμπούτο το Tagine, που η ονομασία του και μόνο μαρτυράει τη μαροκινή κουζίνα του. Ο εξωτισμός στην εστίαση σε παρασύρει σε μια έξοδο που θα σου χαρίσει μια διαφορετική γευστική εμπειρία και, πιθανόν, ένα περιβάλλον με διάκοσμο ταξιδιάρικο. Το Tagine πήρε τη θέση του γιαπωνέζικου Yuzo και σε υποδέχεται με μαροκινές διακοσμητικές πινελιές, όπως τα χάρμα στρογγυλά τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, που είναι ντυμένα με πλακάκια σε χαρούμενα χρώματα. Η σάλα δεν είναι μεγάλη, με τραπέζια ντυμένα με πλαστικό, σε έντονα σχέδια που θυμίζουν τα κεραμικά πλακάκια της Βόρειας Αφρικής, και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα φερμένα από το Μαρόκο. Ανοιχτή κουζίνα, με τα χαρακτηριστικά πήλινα σκεύη ταζίν σε πρώτο πλάνο. Ο Kareem, βρετανο-ιρακινής καταγωγής, παντρεμένος με Μαροκινή, δημιουργεί στην κουζίνα του μεσανατολικά πιάτα. Η κουζίνα του Μαρόκου κρύβει κάτι από την εξωτική γοητεία και το μυστήριο της χώρας. Είναι αρωματική κι έχει έντονη την παρουσία των μυρωδικών και των ανατολίτικων μπαχαρικών. Δοκίμασα σαλάτα φατούς (€7), δροσερή και αρωματική, σερβιρισμένη μέσα σε λεπτή αραβική πίτα σαν φωλιά, με κύβους ντομάτας, αγγούρι, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι και κουκουναρόσπορο. Ακολούθησε τσιμπολόγημα και μεζέδες σερβιρισμένοι σε τυπικά μαροκινά πιάτα με υπέροχα χρώματα. Το χούμους (€5), καλοφτιαγμένο, γαρνιρισμένο με ρεβίθια και λίγο ελαιόλαδο και κύμινο και τρώγεται ευχάριστα με τις ζεστές αραβικές πιτούλες. Το ίδιο και το μουτάμπαλ (€5), που είναι πουρές ψητής μελιτζάνας με ταχίνι. Τα φαλάφελ (€5) έκλεψαν την παράσταση: τραγανά απέξω, σε κάθε μπουκιά χάριζαν μια ευχάριστη πικάντικη ένταση. Από τα φαγητά μαγειρεμένα στο ταζίν, το μοσχάρι με τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα (€10) περίμενα να έχει περισσότερη ένταση και αρώματα. Το αρνί στο Μαρόκο μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Εδώ ήρθε με λαχανικά, ρεβίθια και κουσκούς (€10). Ήταν γευστικό και μια πικάντικη πινελιά υπογράμμιζε την επίγευση. Για το τέλος ταιριάζει το αχνιστό μαροκινό τσάι με δυόσμο μέσα στα γυάλινα ποτηράκια (€2), που σε ταξιδεύει στα σοκάκια της Μεντίνα της Φες.

☛ Tagine, Λαοδίκης 28-30, Γλυφάδα, 210 8983675-6

Τα καλά νέα του Νοέμβρη Facebook Twitter
By the glass


To brunch στην Αθήνα είναι τρελή μόδα. Το χαλαρό κυριακάτικο πρωινό που θέλεις να περάσεις με την οικογένεια, τους φίλους αλλά και μόνος σου, με περιοδικά και εφημερίδες, πίνοντας καφέ, κρασί ή κοκτέιλ σαμπάνιας και τσιμπολογώντας αυγά, pancakes, μπέργκερ. Το By the glass συντονίστηκε και αυτό στον χορό του brunch και τις Κυριακές προσφέρει λιμπιστικά αυγά Βenedict με σπιτική σος hollandaise, σερβιρισμένα πάνω σε πλούσια φέτα φρυγανισμένου ψωμιού (€8). Ο σεφ Τάσος Αλμπάνης τιμάει στην κουζίνα του και τον παραδοσιακό καγιανά (€6), αλλά φτιάχνει και αυγά σκραμπλ με καπνιστό σολομό, αβοκάντο και ψωμί dinkel (€11). Το Croque Monsieur με ζαμπόν και τυρί, βουβαλίσια μοτσαρέλα και ντοματίνια ελαφρά γλασαρισμένα και πράσινη σαλάτα (€7) είναι καλοφτιαγμένο και γευστικό. Στα διπλανά τραπέζια τιμούν το μπέργκερ, εμείς τα κλασικά ζουμερά μπιφτεκάκια στο γκριλ και συνοδεύονται με πιτάκια και σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο (€8). Οι μυημένοι στις κλασικές επιλογές του brunch θα δοκιμάσουν και υπέροχα pancakes με φρούτα του δάσους και παγωτό σοκολάτα (€7). Στο By the glass τις Κυριακές το brunch θα συνοδεύουν ζωντανά ακούσματα τζαζ.
☛ By the glass, Γ. Σουρή & Φιλελλήνων, 210 3232560

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT