Το Τρεβίζο της Ιταλίας διεκδικεί την πατρότητα του τιραμισού

Το Τρεβίζο της Ιταλίας διεκδικεί την πατρότητα του τιραμισού Facebook Twitter
0

[Λ.Φ.]

Το Τρεβίζο, κοντά στη Βενετία, απαιτεί να αναγνωριστεί ως πατρίδα του δημοφιλούς γλυκού, λέγοντας ότι δημιουργήθηκε εκεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70.


Όλο και περισσότερες περιοχές και χώρες διεκδικούν γνωστές συνταγές και δημοφιλή ποτά: η Νάπολη διαφημίζεται ως η πατρίδα της πίτσας, η Γαλλία προστατεύει τη σαμπάνια και η Ε.Ε. δηλώνει στην Κροατία ότι δε μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί τη λέξη prosek για ένα από τα κρασιά της λόγω της ομοιότητας με το prosecco της Ιταλίας.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Veneto θα καταθέσει φάκελο για την προέλευση του τιραμισού στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να πιστοποιηθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευση, όπως έγινε για την ναπολιτάνικη πίτσα το 2010.

Η εκστρατεία για την επίσημη αναγνώριση του γλυκού είναι υπό την ηγεσία του Luca Zaia, προέδρου της περιοχής Veneto, η οποία περιλαμβάνει και το Τρεβίζο.

Στην παραδοσιακή συνταγή του τιραμισού υπάρχει και γλυκό κρασί Μαρσάλα αλλά η συνταγή έχει τροποποιηθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου– το κρασί έχει αντικατασταθεί από μπράντι, ρούμι, μαδέρα ή ακόμη και Bailey's.

Το Τρεβίζο ισχυρίζεται ότι το γλυκό φτιάχτηκε πρώτη φορά από την Ada Campoel, ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου, η οποία ήθελε να φτιάξει ένα γλυκό που θα της έδινε ενέργεια μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού.

Όμως η ακριβής προέλευση δεν αποδείχτηκε ποτέ πέραν πάσης αμφιβολίας, και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι επινοήθηκε τον 17ο αιώνα προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα της Τοσκάνης, ή στο Τορίνο, ως δώρο για τον Camillo Cavour, τον 19ο αιώνα, ή ακόμα και ως «σφηνάκι ενέργειας» για τις πόρνες που δούλευαν στους οίκους ανοχής τη δεκαετία του '50.

Ο κύριος Zaia, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι σίγουρος. Πιστεύει ότι «υπάρχει άφθονη τεκμηρίωση» να αποδειχτεί ο ισχυρισμός του Τρεβίζο και με την πρωτοβουλία αυτή, είπε, «θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια λιχουδιά που έχει κατακτήσει τον κόσμο.»

[via]

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ