Ζωή και κότα

Ζωή και κότα Facebook Twitter
0

Γιατί, άραγε, ενώ έχουμε κοτόπουλα όλο τον χρόνο, δεν τα μαγειρεύουμε με κανένα λαχανικό του χειμώνα; Γιατί μη μου πείτε ότι θεωρήσατε κοινή τροφή το κοτόπουλο με σέλινα, με πράσα, με λάχανα, με κουνουπίδια; Παρόλο που σήμερα η σαλάτα «εποχής» είναι ίδια όλο τον χρόνο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και πριν από τριάντα-σαράντα χρόνια δεν υπήρχαν τον χειμώνα κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια, μελιτζάνες, μπάμιες.

Mια πρώτη ερμηνεία στο γιατί δεν μαγειρεύουμε το κοτόπουλο με τα λάχανα είναι ότι παλαιότερα η κότα ήταν πανάκριβο και δυσεύρετο έδεσμα. Τι σημαίνει το «ζωή και κότα»; Συγχρόνως, φαίνεται ότι δεν θεωρούσαμε τα λάχανα αξιόλογη τροφή. Τι σημαίνει το «σιγά τα λάχανα»; Ίσως ο μη συνδυασμός κότας και λάχανου να ήταν το μη χαράμισμα του ακριβού-τότε- κοτόπουλου με το άνευ αξίας λάχανο. Από την άλλη, γιατί μαγειρεύουμε το κοτόπουλο μόνο με καλοκαιρινά λαχανικά, όπως τα φασολάκια και οι μπάμιες;

Ας δώσουμε κάποιες «ημιαυθαίρετες» ερμηνείες. Παλαιότερα, μ’ εξαίρεση την άνοιξη, οι κότες και τα κοκόρια ήταν διαθέσιμα όλο τον χρόνο. Την άνοιξη, όμως, είναι η περίοδος που μεγαλώνει η μέρα, οπότε τους δίδεται η εντολή για την αναπαραγωγή. Oπως συμβαίνει με όλα τα πουλιά την άνοιξη, την αρχή της ευνοϊκής περιόδου. Μόλις έρθουν τα χελιδόνια, σε λίγο κάνουν αβγά! Το ότι στα πτηνοτροφεία έχουν φώτα τη νύχτα δεν είναι για να βλέπουν οι κότες και να τρώνε, αλλά για να μπερδεύονται, να νομίζουν ότι είναι άνοιξη και να κάνουν πολλά αβγά. Εδώ ταιριάζει και η νηστεία της Σαρακοστής, οπότε δεν τρώμε τ’ αβγά που μαζεύουμε για το Πάσχα, ούτε τις κότες. Φυσικά, κρατούσαμε και κάποια, μια και θ’ άρχιζε η κότα να κλωσάει, προκειμένου να κάνουμε την παραγωγή των νέων κοτόπουλων.

Νεαρά, λοιπόν, τα κοτόπουλά μας το καλοκαίρι (σήμερα αυτά που τρώμε έχουν ηλικία 40-45 ημερών), πράγμα που σημαίνει ότι ήταν τρυφερά και νόστιμα. Εδώ είναι λογικό να γίνονται συνδυασμοί με τα καλοκαιρινά ζαρζαβατικά, όπως οι μπάμιες και τα φασολάκια. Δεν χρειάζεται προφανώς να επιμείνω περισσότερο στη νοστιμιά του συνδυασμού του κοτόπουλου με μπάμιες ή φασολάκια. Είναι, επίσης, αναμενόμενο να μην κάνουμε το κοτόπουλο φρικασέ, γιατί τα μαρούλια είναι κυρίως ανοιξιάτικα, όταν δεν τρώγαμε τα κοτόπουλα.

Συμβαίνει, άραγε, κάτι το ιδιαίτερο, το οποίο δεν επιτρέπει την παρασκευή φαγητών του είδους χοιρινό με μπάμιες ή φασολάκια; Μήπως, τελικά, το γεγονός ότι δεν κάνουμε κοτόπουλο με λάχανο, χοιρινό με μπάμιες και αρνί με σέλινο είναι απλώς ένα «ταμπού» που προϋπήρξε, επειδή κάποια προϊόντα δεν συμβάδιζαν εποχικώς;

Όταν -ειδικά στα βαθείας καταψύξεως λαχανικά- βρίσκεις τα πάντα όλες τις εποχές και στα κρεατικά συμβαίνει το ίδιο, γιατί να μη δοκιμάσουμε νέες συνταγές και γεύσεις; Γιατί να μη μαγειρέψουμε το κοτόπουλο με πράσα και σέλινα, το χοιρινό με φασολάκια και το αρνί με λάχανα ή και με συνδυασμό περισσότερων του ενός λαχανικών; Συχνά θεωρούμε ότι μια γεύση είναι αδύνατον να ταιριάξει με κάποια άλλη. Για παράδειγμα, δύσκολα θα τρώγαμε φαγητό που έχει μέσα ψάρι με κοτόπουλο. Από την άλλη, όταν τρώμε παέγια, αντιλαμβανόμαστε ότι το σκεπτικό «αυτό δεν πάει με αυτό» ίσως να μην αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Και ότι τα πάντα μπορούν να ταιριάξουν!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ