10 πράγματα που δεν λένε οι έξυπνοι εργοδότες (και οι έξυπνοι άνθρωποι γενικότερα)

10 πράγματα που δεν λένε οι έξυπνοι εργοδότες (και οι έξυπνοι άνθρωποι γενικότερα) Facebook Twitter
Νιώσε ελεύθερος/-η να με ενημερώσεις για την εξέλιξη. Διπλωματική κουβέντα ενός δημοσιοσχεσίτη προϊσταμένου.
1

Στην επαγγελματική ζωή του ακούει κανείς πολλά. Τα περισσότερα στενόχωρα, αλλά κυρίως ανόητα. Και φυσικά ο σεβασμός προς το εργοδότη, τον προϊστάμενο ή τον επικεφαλής μίας ομάδας ανθρώπων δεν επιτρέπει -συνήθως- κριτική. Εκείνο, ωστόσο, που σίγουρα κρίνεται είναι ο βαθμός ευφυΐας του ανθρώπου που βρίσκεται επικεφαλής και που, επίσης συνήθως, είναι η αιτία για την οποία σημειώνονται αποχωρήσεις, παρανοήσεις, παρεξηγήσεις και κατεστραμμένες ανθρώπινες σχέσεις μέσα σε δουλειές, ομάδες εργασίας, ακόμη και παρέες που "τρέχουν" ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ. Να, 10 πράγματα που αν είστε επικεφαλής σε κάτι από αυτά, καλό είναι να μην ξεστομίζετε, σύμφωνα και με τον Jeff Hayden, ομιλητή, συγγραφέα και σύμβουλο επιχειρήσεων. 

1.

Θα σου έδινα αύξηση, αλλά... 

Μετά το "αλλά", προσθέστε ό,τι ανοησία νομίζετε. Αν ο εργοδότης αισθάνεται ότι ο εργαζόμενος αξίζει αύξηση, τη δίνει. Αν όχι, εξηγεί το γιατί δεν τη δίνει. Το να αφήνει να αιωρείται η υποψία μίας γενικότερης δυσκολίας, περνά το λάθος μήνυμα στον εργαζόμενο. Εκτός κι αν ποντάρει σε παραίτηση, οπότε η συζήτηση αλλάζει. 

2.

Πρέπει να συμπεριφέρομαι σε όλους το ίδιο 

Γιατί; Αν κάποιος αξίζει προαγωγή, παίρνει προαγωγή. Τελεία. Εκείνο που οφείλει ένας προϊστάμενος να κάνει είναι συμπεριφέρεται σε όλους με ισότητα. Όχι το ίδιο. Δεν παράγουν όλοι την ίδια ποιότητα εργασίας και είναι βλακώδες να αφήνεις στάσιμο ένα έξυπνο, παραγωγικό και αποτελεσματικό μέλος της ομάδας. 

3.

Δούλεψε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά

Πρόκειται για την πιο άχρηστη συμβουλή που μπορεί να δώσει κανείς σε εργαζόμενο ή σε μέλος ομάδας. Όλοι ξέρουν ότι "έξυπνα" σημαίνει να μεταθέσεις τις αγγαρείες και τις ευθύνες σε κάποιον άλλον και να ασχοληθείς μόνο με αυτό που σου αρέσει ή αυτό που θα σου δώσει τα εύσημα. Όλοι ξέρουν ότι είναι η διαδικασία που κάνει μια δουλειά σκληρή και όποιος την παρακάμπτει είναι απλώς πονηρός.

4.

Δεν υπάρχει "εγώ", υπάρχει η ομάδα

Ανοησίες. Μέσα στην ομάδα υπάρχουν πολλές, διαφορετικές προσωπικότητες, η κάθε μία με τα χαρίσματα και τα ελαττώματά της. Η ομογενοποίηση των προσωπικοτήτων μέσα σε ένα σύνολο εγγυάται ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα. Ο έξυπνος προϊστάμενος ποντάρει στη μοναδικότητα, στο sui generis του κάθε εργαζομένου, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πώς ό,τι τον κάνει ξεχωριστό, κάνει ξεχωριστό και το αποτέλεσμα της δουλειάς του. 

5.

Νιώσε ελεύθερος/-η να με ενημερώσεις για την εξέλιξη 

Διπλωματική κουβέντα ενός δημοσιοσχεσίτη προϊσταμένου. Αν κάποιος θέλει feedback, ειδικά για ένα πρότζεκτ που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, ρωτάει ο ίδιος και ψάχνει να βγει τι δεν πήγε καλά. Δεν περιμένει γνώμες, αναζητά γεγονότα. Και δεν επιφορτίζει μ' αυτή τη δουλειά αποκλειστικά τα μέλη της ομάδας. Εργάζεται ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση. 

6.

Πρέπει να τετραγωνίσεις τον κύκλο 

...πρέπει να σκέφτεσαι έξω από το κουτί, πρέπει να είσαι πρωτότυπος, πρέπει να έχεις νέες ιδέες. Καμιά ιδέα από εσάς, αγαπητέ κύριε προϊστάμενε; Ή οφείλεις να μάθεις στους ανθρώπους της ομάδας σου πώς να σκέφτονται και να τους εμπνέεις προς αυτή την κατεύθυνση με κάτι περισσότερο από διαφημιστικά κλισέ ή οφείλεις να δίνεις το παράδειγμα, κατεβάζοντας φρέσκες ιδέες. Το να απαιτείς από ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, κάποτε και μονότονα (συνήθως χαμηλά αμειβόμενοι) καινοτομίες είναι από εξοντωτικό έως αιτία παραίτησης. 

7.

Η αποτυχία δεν είναι στα σχέδια μας 

Κακώς! Η αποτυχία είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος και από καιρού εις καιρόν είναι αυτό που πρέπει να συμβαίνει για καταλαβαίνουν προϊστάμενοι και ομάδες εργασίας τι δεν δουλεύει σωστά και σε ποιο σημείο της παραγωγής. Και θα είναι πάντα το καλύτερο μάθημα για τους αλαζόνες.

8.

Ξέρεις πόσοι εκεί έξω περιμένουν για τη δική σου δουλειά; 

Ξέρεις πόσοι εκεί έξω περιμένουν για τον δικό σου εργαζόμενο; Πόσες προτάσεις μπορεί να έχει απορρίψει, επειδή αγαπάει τη δουλειά του και περιμένει, ελπίζοντας ότι θα το αναγνωρίσεις; Και επειδή δεν θα περιμένει για πάντα, ξαναμπές στο γραφείο σου και ξανασκέψου τι μόλις του είπες. 

9.

Θέλω να κάνεις λίγη υπομονή 

...για την αύξηση, την προαγωγή, την αλλαγή του υπολογιστή που ζητά για να κάνει τη δική σου δουλειά. Αν είναι κουβέντα που την έχεις πει για περισσότερες από 3 φορές στη σειρά, αναθεώρησε τα περί υπομονής δεδομένα. Δεν χρειάζεται να μπεις στη θέση του. Απλώς κάτσε για λίγο στη θέση του, με τον υπολογιστή 12ετίας και φώναξε στον εαυτό σου ότι πρέπει να κάνει πιο γρήγορα αυτό που του ανέθεσες. Δύσκολο, σωστά; Μα πώς τα καταφέρνει! 

10.

Ο προηγούμενος στο πόστο σου ήταν καλύτερος από 'σένα

Και γιατί έφυγε;!

Με στοιχεία από τον Inc.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Το 3 ειναι ισως η πιο σωστη συμβουλή.Το να δουλευεις εξυπνα σημαινει:- Να ξερεις ποια καθηκοντα να αναθεσεις σε ποιον και ποια να κανεις ο ιδιος. Σε καμια περιπτωση αυτο δεν ειναι τεμπελια. Αν προσπαθεις να τα κανεις ολα μονος, θα σου παρει περισσοτερο χρονο, και δεν θα μπορεσεις να τα κανεις ολα το ιδιο καλα.- Να δουλευεις παραγωγικα, να ξερεις ποιες ειναι οι προτεραιοτητες, να σκεφτεσαι τροπους να αλλαζουν χρονοβορες διαδικασιες και να γινονται πιο efficient.Δεν θελει κοπο, θελει τροπο!