4 συμπτώματα της περιόδου που δεν πρέπει να θεωρήσετε φυσιολογικά

4 συμπτώματα της περιόδου που δεν πρέπει να θεωρήσετε φυσιολογικά Facebook Twitter
Κάποια συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται από τις γυναίκες και να γίνονται αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές.
0

Σχεδόν καμία γυναίκα δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, με κάποια άλλη. Και πρόκειται για μία τόσο περίπλοκη λειτουργία του γυναικείου σώματος, που πολύ κακώς συνηθίζουμε να αποδίδουμε τα πάντα εκεί: ο πόνος, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, η ακανόνιστη περίοδος και τόσα άλλα αποδίδονται στην περιπλοκότητα αυτής της φυσικής λειτουργίας. 

Ωστόσο, κάποια συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται από τις γυναίκες και να γίνονται αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές. Ποια είναι αυτά; 

Υπερβολικός πόνος

Δεν δικαιολογείται πάντα ο πόνος της περιόδου και οι ανυπόφορες κοιλιακές κράμπες. Επειδή, πολύ συχνά η ένταση του πόνου μαρτυρά άλλου είδους γυναικολογικό πρόβλημα (π.χ.: ενδομητρίωση ή ινομυώματα), σοφή θα ήταν η άμεση επίσκεψη στον γυναικολόγο. Βαριές περίοδοι συνήθως λογίζονται αυτές που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά της για αρκετές μέρες και δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τη συστηματική λήψη αναλγητικών. 

Αμελητέα ροή

Κάποιες γυναίκες πανηγυρίζουν, όμως, δεν είναι ακριβώς ευχάριστο. Η μικρή απώλεια αίματος και η απουσία περιόδου ανά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην αμηνόρροια, κοινώς την οριστική διακοπή της περιόδου, ακόμη και σε νεαρή ηλικία.

Το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως σε αθλήτριες που ασκούνται έντονα, διατηρώντας χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος ή σε γυναικείο πληθυσμό που υποσιτίζεται. Αν, ωστόσο, το σύμπτωμα εμφανίζεται σε γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού, συνίσταται επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλήματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς ή η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. 

Σοβαρή παρατεταμένη αιμορραγία

Αν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, με ροή που απαιτεί συχνότατες αλλαγές, χρειάζεται άμεσα η συμβουλή γιατρού. Ειδικά στην περίπτωση που τα παραπάνω συνοδεύονται από ταχυπαλμίες, αίσθημα κόπωσης και πυρετούς, υποδεικνύουν αιμορραγική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 

Φαινόμενο Mittelschmerz

Αρκετές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας αισθάνονται έναν οξύ πόνο που μοιάζει με τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή προς την πλευρά της ωοθήκης που συμβαίνει η ωορρηξία.

Πρόκειται για το φαινόμενο mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως και το ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να συνοδεύεται πολύ μικρές ποσότητες αίματος. Αν, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει θυμίζει κανονική ροή περιόδου στα μισά του μήνα (δύο περίοδοι σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών), καλό είναι ένα άμεσο ραντεβού με τον γυναικολόγο. 

Με στοιχεία από American Journal of Obstetrics & Gynecology, Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ