ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες Facebook Twitter
Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά, τα λεγόμενα και τρανς λιπαρά οξέα, περιέχονται σε μια ευρεία γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως κέικ, μπισκότα, κουλούρια, μάφιν, κρουασάν, πουτίγκες, αλείμματα και μαγειρικά έλαια.
0

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ έκθεση του ΠΟΥ, από τα οκτώ δισεκατομμύρια που ζουν στον πλανήτη μας τα πέντε εξακολουθούν να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τα επικίνδυνα τρανς λιπαρά, λόγω της κατανάλωσης βιομηχανικά παρασκευασμένων τροφίμων.

Από την έναρξη της εκστρατείας για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών στη βιομηχανία τροφίμων το 2018, στόχος της οποίας ήταν μέχρι φέτος όλα τα τρόφιμα να έχουν απαλλαχθεί από αυτά τα βλαβερά συστατικά, έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο trend για την υιοθέτηση καλών πρακτικών στη βιομηχανική παραγωγή και την αντικατάσταση των τρανς με υγιεινά λιπαρά.

Ωστόσο, επειδή η μεγάλη πρόοδος συντελέστηκε σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, για πολλούς συνανθρώπους μας που ζουν σε χώρες του τρίτου κόσμου δεν άλλαξε τίποτα, με συνέπεια το 62,5% του πλανήτη να εξακολουθεί να καταναλώνει τρανς λιπαρά σε τακτική βάση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 43 χώρες, συνολικά ένας πληθυσμός 2,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν υιοθετήσει τις περίφημες καλές πρακτικές που βοηθούν στην εξάλειψη των τρανς λιπαρών.  

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, αριθμός συγκρίσιμος με τις ετήσιες απώλειες εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης (600.000 θανάτους) στην προ-Covid εποχή.

Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά, τα λεγόμενα και τρανς λιπαρά οξέα, περιέχονται σε μια ευρεία γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως κέικ, μπισκότα, κουλούρια, μάφιν, κρουασάν, πουτίγκες, αλείμματα και μαγειρικά έλαια. Η χρήση τους διαδόθηκε λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και της ιδιότητάς τους να «δένουν» τα αλείμματα, τη γέμιση μπισκότων, γενικώς να ενισχύουν προϊόντα στα οποία το ζητούμενο είναι ο όγκος και η πιο σταθερή μορφή.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, αριθμός συγκρίσιμος με τις ετήσιες απώλειες εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης (600.000 θανάτους) στην προ-Covid εποχή. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Τα τρανς λιπαρά είναι τοξικά χημικά συστατικά που δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή μας. Είναι ώρα να απαλλαχθούμε οριστικά από αυτά».

Στην εποχή μας, στις εννιά από τις δεκαέξι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καρδιοπαθειών, που διεκδικούν το μερίδιο του λέοντος στους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια οφειλόμενα στην κατανάλωση λιπαρών οξέων, περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Εκουαδόρ, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Μπουτάν, που δεν έχουν υιοθετήσει τις προαναφερθείσες καλές πρακτικές όπως η μείωση της συνολικής περιεκτικότητας των τροφίμων σε τρανς λιπαρά κάτω από 2 γρ. στα 100 γρ. του προϊόντος και η απαγόρευση της χρήσης των υδρογονωμένων ελαίων στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς αυτά αποτελούν τη βασική πηγή τρανς λιπαρών. Όπως εξηγεί ο δρ. Tom Frieden, διευθυντής της οργάνωσης «Αποφασισμένοι να σώσουμε ζωές» («Resolve to save lives»), κάθε κυβέρνηση μπορεί να βάλει τέλος στους πρόωρους θανάτους από την κατανάλωση τρανς λιπαρών, θεσπίζοντας τη σχετική νομοθεσία που επιβάλλει την υιοθέτηση των καλών πρακτικών στη βιομηχανία τροφίμων.  

Η Αμερική και η Ευρώπη εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την πολιτική, ενώ μια σειρά χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Ινδία, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Ουκρανία, Μεξικό, Νιγηρία και Σρι Λάνκα) κάνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναλόγως προσανατολίζει και ο ΠΟΥ όλους τους παρασκευαστές τυποποιημένων προϊόντων, υιοθετώντας τη δέσμευση της Διεθνούς Συμμαχίας Τροφίμων και Ποτών (International Food and Beverage Alliance) (IFBA), καλώντας τους παράλληλα να αποφεύγουν τη χρήση υδρογονωμένων λιπών.  

Υγεία & Σώμα
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM