5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες Facebook Twitter
Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά, τα λεγόμενα και τρανς λιπαρά οξέα, περιέχονται σε μια ευρεία γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως κέικ, μπισκότα, κουλούρια, μάφιν, κρουασάν, πουτίγκες, αλείμματα και μαγειρικά έλαια.
0

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ έκθεση του ΠΟΥ, από τα οκτώ δισεκατομμύρια που ζουν στον πλανήτη μας τα πέντε εξακολουθούν να περιλαμβάνουν στη διατροφή τους τα επικίνδυνα τρανς λιπαρά, λόγω της κατανάλωσης βιομηχανικά παρασκευασμένων τροφίμων.

Από την έναρξη της εκστρατείας για την εξάλειψη των τρανς λιπαρών στη βιομηχανία τροφίμων το 2018, στόχος της οποίας ήταν μέχρι φέτος όλα τα τρόφιμα να έχουν απαλλαχθεί από αυτά τα βλαβερά συστατικά, έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο trend για την υιοθέτηση καλών πρακτικών στη βιομηχανική παραγωγή και την αντικατάσταση των τρανς με υγιεινά λιπαρά.

Ωστόσο, επειδή η μεγάλη πρόοδος συντελέστηκε σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, για πολλούς συνανθρώπους μας που ζουν σε χώρες του τρίτου κόσμου δεν άλλαξε τίποτα, με συνέπεια το 62,5% του πλανήτη να εξακολουθεί να καταναλώνει τρανς λιπαρά σε τακτική βάση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 43 χώρες, συνολικά ένας πληθυσμός 2,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, έχουν υιοθετήσει τις περίφημες καλές πρακτικές που βοηθούν στην εξάλειψη των τρανς λιπαρών.  

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, αριθμός συγκρίσιμος με τις ετήσιες απώλειες εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης (600.000 θανάτους) στην προ-Covid εποχή.

Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά, τα λεγόμενα και τρανς λιπαρά οξέα, περιέχονται σε μια ευρεία γκάμα συσκευασμένων τροφίμων, όπως κέικ, μπισκότα, κουλούρια, μάφιν, κρουασάν, πουτίγκες, αλείμματα και μαγειρικά έλαια. Η χρήση τους διαδόθηκε λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και της ιδιότητάς τους να «δένουν» τα αλείμματα, τη γέμιση μπισκότων, γενικώς να ενισχύουν προϊόντα στα οποία το ζητούμενο είναι ο όγκος και η πιο σταθερή μορφή.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, αριθμός συγκρίσιμος με τις ετήσιες απώλειες εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης (600.000 θανάτους) στην προ-Covid εποχή. Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Τα τρανς λιπαρά είναι τοξικά χημικά συστατικά που δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή μας. Είναι ώρα να απαλλαχθούμε οριστικά από αυτά».

Στην εποχή μας, στις εννιά από τις δεκαέξι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καρδιοπαθειών, που διεκδικούν το μερίδιο του λέοντος στους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια οφειλόμενα στην κατανάλωση λιπαρών οξέων, περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Εκουαδόρ, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Νεπάλ, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Μπουτάν, που δεν έχουν υιοθετήσει τις προαναφερθείσες καλές πρακτικές όπως η μείωση της συνολικής περιεκτικότητας των τροφίμων σε τρανς λιπαρά κάτω από 2 γρ. στα 100 γρ. του προϊόντος και η απαγόρευση της χρήσης των υδρογονωμένων ελαίων στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς αυτά αποτελούν τη βασική πηγή τρανς λιπαρών. Όπως εξηγεί ο δρ. Tom Frieden, διευθυντής της οργάνωσης «Αποφασισμένοι να σώσουμε ζωές» («Resolve to save lives»), κάθε κυβέρνηση μπορεί να βάλει τέλος στους πρόωρους θανάτους από την κατανάλωση τρανς λιπαρών, θεσπίζοντας τη σχετική νομοθεσία που επιβάλλει την υιοθέτηση των καλών πρακτικών στη βιομηχανία τροφίμων.  

Η Αμερική και η Ευρώπη εφαρμόζουν σε μεγάλο βαθμό αυτή την πολιτική, ενώ μια σειρά χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (Αργεντινή, Μπαγκλαντές, Ινδία, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Ουκρανία, Μεξικό, Νιγηρία και Σρι Λάνκα) κάνουν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναλόγως προσανατολίζει και ο ΠΟΥ όλους τους παρασκευαστές τυποποιημένων προϊόντων, υιοθετώντας τη δέσμευση της Διεθνούς Συμμαχίας Τροφίμων και Ποτών (International Food and Beverage Alliance) (IFBA), καλώντας τους παράλληλα να αποφεύγουν τη χρήση υδρογονωμένων λιπών.  

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ