5 μυστικά για να καταλαγιάσεις το φούσκωμα μετά το εορταστικό τραπέζι

5 μυστικά για να καταλαγιάσεις το φούσκωμα μετά το εορταστικό τραπέζι Facebook Twitter
0

Τι έρχεται στο μυαλό σου όταν μιλάμε για τα Χριστούγεννα; Τα δώρα; Οι συγγενείς; Το φαγητό;

Τα εδέσματα των γιορτών είναι πολλά και ποικίλα καλώντας ακόμα και τους πιο εγκρατείς σε γευστικές... ακολασίες! Τι συμβαίνει όμως όταν, τελικά σηκωθείς από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; 

Όσα tips υγιεινής διατροφής κι αν προσπάθησες να εφαρμόσεις, κάποια στιγμή μέσα στις ημέρες των εορτών έρχεται εκείνη η ώρα που απλά νιώθεις πιο φουσκωμένος κι από μπαλόνι σε παιδικό πάρτι. "Το αλάτι που καταναλώνουμε σε αφθονία μέσα στις γιορτές, προσελκύει ιόντα νερού (το ίδιο κάνει και η ζάχαρη). Οι μερίδες μεγαλώνουν και το στομάχι, που είναι στην πραγματικότητα ένας μυς, θα νιώσει ούτως ή άλλως περίεργα αν το τεντώσεις, με μια μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ποσότητα φαγητού. Πρόσθεσε σε αυτό και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (που προκαλεί επιπλέον φούσκωμα και αφυδάτωση) και έχεις την τέλεια συνταγή για ένα σώμα πρησμένο και χωρίς ενέργεια" εξηγεί η διατροφολόγος Monica Auslander Moreno. 

Δες παρακάτω έξι φυσικούς τρόπους να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να επανέλθει, μετά από ένα... λουκούλλειο γεύμα:

1.

Πιες πολύ νερό

"Το νερό είναι ο υπέρτατος διαλύτης" λέει η Moreno. "Ζητώ από τους πελάτες μου να πίνουν 2-3 λίτρα νερό κάθε μέρα ώστε τα ούρα τους να είναι διάφανα ή ένα πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα". Όσο κι αν φρόντισες για την... αφυδάτωσή σου, φρόντισε να την αναπληρώσεις άμεσα αφού θα βοηθήσει όχι μονάχα με το φούσκωμα και τη δυσπεψία αλλά και με την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σου.

2.

Φάε πρασινάδες

Μετά από ένα μεγάλο εορταστικό γεύμα κάνε μια διατροφή βασισμένη στα άφθονα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι, πράσο, χόρτα κτλ, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει να τα φας σαλάτα! Προτίμησε να τα κάνεις στον ατμό ή βραστά γιατί ωμά υπάρχει περίπτωση να επιδεινώσουν το πρήξιμό σου.

3.

Κατανάλωσε προβιοτικά

Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, τα προβιοτικά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου. Αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα λοιπόν φάε λίγο γιαούρτι ή πιες τσάι kombucha για να ανακουφιστείς άμεσα από το πρήξιμο και να βοηθήσεις την πέψη.

4.

Πιες τσάι μέντας

Το τσάι μέντας βοηθάει πολύ με το αίσθημα ναυτίας, το αναστατωμένο στομάχι, το πρήξιμο και τις καούρες. Προτίμησέ το λοιπόν για το κλείσιμο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Εναλλακτικά μία κάψουλα με λάδι μέντας θα κάνει την ίδια δουλειά.

5.

Απόφυγε να κοιμηθείς

Όλοι ξέρουμε πως λίγα πράγματα είναι τόσο δελεαστικά όσο ένας υπνάκος μετά από το γιορτινό γεύμα. Αντιστάσου στα ένστικτά σου και βγες έξω από το σπίτι για έναν ωραίο περίπατο. Η ήπια άσκηση είναι ό,τι καλύτερο για να επιταχύνεις την πέψη και να κρατήσεις σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου.

Με στοιχεία από το thethirty.byrdie.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM