5 πράγματα που λέμε στους άλλους, χωρίς να πούμε λέξη

5 πράγματα που λέμε στους άλλους, χωρίς να πούμε λέξη Facebook Twitter
Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε αναξιόπιστοι. Αυτό είναι κάτι που πολύ θα θέλαμε να κρύψουμε, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο.
1

Πολλές φορές δεν μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Οι περιστάσεις, το περιβάλλον, η φυσική μας συστολή ίσως, μας αποτρέπουν να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά νιώθουμε, να αντιπαρατεθούμε ανοιχτά με πράγματα που διαφωνούμε, να συμμαχήσουμε με κάποιον, επειδή συμφωνούμε απολύτως μαζί του, αλλά δεν "κάνει" να εκδηλωθούμε. 

Στο τέλος της ημέρας καταλήγουμε με τη σιγουριά ότι δεν έχουμε γίνει σαφείς, γιατί δεν υπήρξε το περιθώριο για κάτι τέτοιο, ότι οι άλλοι ίσως δεν μας κατάλαβαν, με τον τρόπο που θα θέλαμε να μας έχουν καταλάβει, ότι σιωπήσαμε. Επίσης, κάποτε χαιρόμαστε ότι κανείς δεν αντιλήφθηκε τι πραγματικά νιώθουμε για κάποιον - θετικό ή αρνητικό - ότι καταφέραμε να ξεγελάσουμε τους πάντες. Ή μήπως όχι; 

Σύμφωνα με τον Joe Navarro, έναν από τους εμπειρότερους αναλυτές συμπεριφοράς του FBI, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, λέμε περισσότερα απ' όσα θα θέλαμε, χωρίς να πούμε λέξη ενίοτε και αυτό είναι ένα μεγάλο προσόν γι' αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν μη λεκτική επικοινωνία. Να 5 πράγματα που "λέμε" και γίνονται αντιληπτά, χωρίς να χρειαστεί να αρθρώσουμε ούτε μισή λέξη. 

 

1.

Όταν συμπαθούμε κάποιον 

Ή μας αρέσει (πολύ). Όσο κι αν προσπαθούμε να το κρύψουμε / αμπαλάρουμε / καλύψουμε, σύμφωνα με τον αναλυτή είναι αδύνατον διότι: "αυτομάτως χαλαρώνουν οι μύες του προσώπου μας, ανοίγει η περιοχή του στέρνου και οι ώμοι μας και όλο μας το σώμα μοιάζει να φωνάζει "καλωσόρισες". Τα φρύδια μας... απομακρύνοται και οι κόρες των ματιών διαστέλλονται". Δύσκολα κρυβόμαστε, λοιπόν.  

 

2.

Όταν θέλουμε να έχουμε το πάνω χέρι 

Τόσο ο αναλυτής συμπεριφοράς όσο και οι ψυχολόγοι Dana Carney, Amy Cuddy και Andy Yap που εκπόνησαν και σχετική έρευνα, ανακάλυψαν ότι υπάρχει η "πόζα του ηγέτη", όταν κάποιος θέλει να δείξει ότι κάνει "κουμάντο" σε μια επιχείρηση ή ομάδα ανθρώπων, χωρίς να φωνάξει ή να δώσει εντολές. Ανακάλυψαν, επίσης, ότι όταν το άτομο πιέζεται να διατηρήσει μία έκφραση αφεντικού -ακόμη και για δύο λεπτά της ώρας - αυτομάτως αυξάνεται η έκκριση τεστοστερόνης και μειώνεται η αντίστοιχη έκκριση κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του άγχους. 

 

3.  

Όταν απεχθανόμαστε κάποιον 

Κάνουμε σοβαρές προσπάθειες για να μη φανεί ότι αντιπαθούμε / απεχθανόμαστε ή ακόμη και μισούμε κάποιον, κάποτε χαμογελάμε ή τά πιάνουμε χαλαρή κουβέντα μαζί του, αλλά η μαύρη αλήθεια είναι - και φαίνεται - ότι δεν θέλουμε να τον βλέπουμε. Ένα ζευγάρι έμπειρα μάτια θα δει ότι κρατάμε σαφή απόσταση, τουλάχιστον 60 - 70 εκ., τα μάτια μας μικραίνουν ελαφρώς και όταν κατευθύνεται προς το μέρος μας ενστικτωδώς γέρνουμε προς τα πίσω, για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε επαφή. 

 

4.

Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε αναξιόπιστοι

Αυτό είναι κάτι που πολύ θα θέλαμε να κρύψουμε, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Ο Navarro δίνει ένα κάπως τραβηγμένο παράδειγμα, για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή μία αναξιόπιστη προσωπικότητα. Συνήθως, λέει, αργούν πολύ στα ραντεβού τους, έχουν μειλίχιο ύφος με όλους, τα καταφέρνουν εξαιρετικά στους ελιγμούς και τις συμφωνίες, αλλά αλλάζουν αμέσως συμπεριφορά - η οποία γίνεται σχεδόν εχθρική - όταν κάτι δεν πάει όπως το περίμεναν. Ή ακόμη χειρότερα, όταν κάποιος τους "τραβάει το χαλί" κάτω από τα πόδια. 

 

5.

Όταν συμφωνούμε σιωπηρά 

Πολλές φορές μπορεί να μοιάζει αδύνατο να εναντιωθούμε στο σύνολο, αλλά να συμφωνούμε με τις απόψεις ενός ανθρώπου που κανείς δεν του δίνει σημασία. Φοβόμαστε να πάρουμε ανοιχτά το μέρος του, για να μη γίνουμε κι εμείς αντικείμενο χλεύης ή για να μη δεχθούμε άδικα πυρά. Κι όμως: το γεγονός ότι επιδιώκουμε οπτική επαφή μαζί του, το ότι υποδυόμαστε ότι κοιτάμε αλλού ή είμαστε απασχολημένοι την ώρα που λέγεται κάτι εναντίον του, υποδηλώνει τη σιωπηρή σύμπλευση μας. 

 

Ας μην φοβόμαστε, ωστόσο, για το τι "φαίνεται" και τι όχι. Συνήθως, οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι με τα δικά τους για να προσέχουν τέτοιες λεπτομέρειες, εκτός κι αν πέσουμε σε καλά εξασκημένα μάτια κι αυτιά. 

 

Με στοιχεία από το Inc.com 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Η επιστήμη η οποία μελετά και αναλύει όλα αυτά τα μορφολογικά, εξωτερικά σημάδια τα οποία αποτελούν την γλώσσα του σώματος, είναι αναμφισβήτητη και τεκμηριωμένη. Συμβαίνει πολύ συχνά όταν έχουμε συμπάθεια ή αντιπάθεια σε έναν άνθρωπο, αυτή να σχηματίζεται στο πρόσωπο και το σώμα μας. Ακόμα κι όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας χαροποιεί και το αντίστροφο. Το σώμα μας "μιλάει" γιατί το ενεργοποιεί ο εγκέφαλος και η καρδιά.Όντως αντιδρά σε κάθε ερέθισμα (οπτικό, ακουστικό κλπ.). Η κάθε αντίδραση-μεταβολή του εξωτερικεύεται στην πορεία. Το πρώτο βήμα είναι να ερεθιστεί-κινητοποιηθεί κάθε μας αίσθηση (όραση, ακοή, όσφρηση, αφή κλπ.) με το να αναγνωρίσει το "στιγμιαίο συναίσθημα" το οποίο μας προκαλεί το πρόσωπο-αντικείμενο-κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.Τότε ο εγκέφαλος στέλνει το μήνυμα και στην εκάστοτε θετική είτε αρνητική περίπτωση ενεργοποιεί όλο το κορμί και είτε χαλαρώνει μυικά και δείχνει διαθέσιμο είτε "μαζεύεται" για να δηλώσει την αποστροφή. Οι αισθητήρες αυτοί που έχουμε σαν μέσα αναγνώρισης και σκάνερ (μάτια, αυτιά κλπ.) είναι αυτοί που λαμβάνουν πρώτοι το ερέθισμα-πληροφορία, το φιλτράρουν και ο εγκέφαλος με την καρδιά το αποδέχονται ή όχι. Έτσι το σώμα μας είναι αυτό που μεταφέρει την επεξεργασμένη πληροφορία στο τελικό της αποτέλεσμα και με τις ανάλογες κινήσεις που κάνει, "μαρτυρά" την πραγματική αλήθεια αρκεί πάντα ο απέναντι να είναι σε θέση να την καταλάβει και να αποδεχτεί.