5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα

5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα Facebook Twitter
Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν.
0

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, όταν ζητάμε ευθέως αυτό που θέλουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, δεν γίνεται. Και κυρίως, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια πληροφορία, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουμε (για να μην εκτεθούμε ή για να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποιον), πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας, χωρίς παρατράγουδα. Τι κάνουμε, λοιπόν, σ' αυτές τις περιπτώσεις; Κάποια viral ψυχολογικά τρικ στα οποία μπορεί να ανατρέχει κανείς για μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις είναι τα εξής;

1.

Έχετε την αίσθηση ότι κάποιος στο γραφείο, στη σχολή ή σε κάποια δραστηριότητά σας, σας κοιτά επίμονα, αλλά δεν θέλετε να ελέγξετε απευθείας τι συμβαίνει ή να διασταυρωθούν τα βλέμματα σας; Δοκιμάστε να χασμουρηθείτε. Αν το άτομο που αισθάνεστε ότι παρακολουθεί το κάθε σας βήμα, αρχίσει να χασμουριέται έχετε μια μικρή -έστω και εμπειρική- επιβεβαίωση για το τι συμβαίνει. 

2.

Θέλετε να ανοίξετε δρόμο σε ένα σημείο με εκατοντάδες ή έστω δεκάδες ανθρώπους (ένα πάρτι, μια συναυλία, έναν πολύβουο εμπορικό δρόμο); Βγάλτε τα γυαλιά ηλίου και κοιτάξτε ευθεία στην κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε. Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν. 

Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση.

3.

Πώς μπορεί κανείς να σταματήσει δύο ανθρώπους που καβγαδίζουν χωρίς να εμπλακεί, χωρίς να μιλήσει καν; Το 2013 στο μετρό της Νέας Υόρκης ένας άντρας και μία γυναίκα καβγάδιζαν άγρια, σχεδόν είχαν πιαστεί στα χέρια, όταν ξαφνικά μπήκε ανάμεσα τους ένας νεαρός που κάτι έτρωγε. Χωρίς να πει απολύτως τίποτα, μετά από λίγο ο καβγάς τους είχε πάρει τέλος. Τι είχε συμβεί εδώ; Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση. Και φυσικά γι' αυτό και παρατηρείται η παγκόσμια τάση των επαγγελματικών δείπνων, των brunches με συναδέλφους, των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών που κλείνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Την ώρα του φαγητού, οι συνομιλίες μαλακώνουν, η ένταση εξαφανίζεται, οι άνθρωποι εμφανίζονται πιο θετικοί στο να σκεφτούν, διαπραγματευθούν, συζητήσουν με ηρεμία. 

 

4.

Πώς εξομαλύνεται η ένταση σε μια σύσκεψη ή στο πλαίσιο μιας ομάδας ανθρώπων; Απλώς πηγαίνετε να καθίσετε δίπλα σ' αυτόν που κάθε φορά συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά. Θα είναι λίγο πιο δύσκολο για τους άλλους να επιτίθενται και να υβρίζουν προς τη μεριά του ανθρώπου που προκαλεί το χάος, αν δίπλα του υπάρχει κάποιος ουδέτερος ή συμπαθής. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που καταφέρεται εναντίον σας -πίσω από την πλάτη σας, εννοείται. Σταθείτε για λίγη ώρα κοντά του, πιάστε του κουβέντα με το πιο πλατύ χαμόγελο σας, φερθείτε του ευγενικά κι αφήστε το... κάρμα (και τη γνώμη των άλλων, βεβαίως) να κάνουν όλη τη δουλειά. 

5.

Πώς παίρνουμε αυτό που ζητάμε; Για αρχή ζητάμε κάτι εξωφρενικό. Μαξιμαλιστικά σκεπτόμενοι, αν από έναν φίλο μας που μπορεί να μας εξασφαλίσει δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία ζητήσουμε 20 ελευθέρας, η απάντηση που θα πάρουμε θα είναι «όχι». Αν όμως ζητήσουμε 3-4, που τόσα θέλαμε εξαρχής, λογικά το αίτημα μας θα γίνει δεκτό. Χοντροκομμένο κάπως το παράδειγμα, ωστόσο έχουμε την τάση να απορρίπτουμε αμέσως οτιδήποτε ακραίο και συνήθως αποδεχόμαστε τη δεύτερη (φαινομενικά λιγότερο εξωφρενική) απαίτηση - αντιπρόταση.

Με στοιχεία από TheCut.com, talco

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM