5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα

5 ψυχολογικά τρικ που πιάνουν σχεδόν στους πάντες, παντού και πάντα Facebook Twitter
Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν.
0

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ζωή μας γίνεται πιο εύκολη, όταν ζητάμε ευθέως αυτό που θέλουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, δεν γίνεται. Και κυρίως, πρέπει να εξασφαλίσουμε μια πληροφορία, χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουμε (για να μην εκτεθούμε ή για να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποιον), πρέπει να φτάσουμε στον προορισμό μας, χωρίς παρατράγουδα. Τι κάνουμε, λοιπόν, σ' αυτές τις περιπτώσεις; Κάποια viral ψυχολογικά τρικ στα οποία μπορεί να ανατρέχει κανείς για μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις είναι τα εξής;

1.

Έχετε την αίσθηση ότι κάποιος στο γραφείο, στη σχολή ή σε κάποια δραστηριότητά σας, σας κοιτά επίμονα, αλλά δεν θέλετε να ελέγξετε απευθείας τι συμβαίνει ή να διασταυρωθούν τα βλέμματα σας; Δοκιμάστε να χασμουρηθείτε. Αν το άτομο που αισθάνεστε ότι παρακολουθεί το κάθε σας βήμα, αρχίσει να χασμουριέται έχετε μια μικρή -έστω και εμπειρική- επιβεβαίωση για το τι συμβαίνει. 

2.

Θέλετε να ανοίξετε δρόμο σε ένα σημείο με εκατοντάδες ή έστω δεκάδες ανθρώπους (ένα πάρτι, μια συναυλία, έναν πολύβουο εμπορικό δρόμο); Βγάλτε τα γυαλιά ηλίου και κοιτάξτε ευθεία στην κατεύθυνση που θέλετε να ακολουθήσετε. Οι άνθρωποι, προκειμένου να αποφύγουν να πέσουν πάνω σε κάποιον έχουν την τάση να κοιτούν με σχετική προσοχή το πεδίο τους, κοιτώντας στα μάτια τους άλλους και προκειμένου να καταλάβουν πού πάνε, για να μη συγκρουστούν. 

Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση.

3.

Πώς μπορεί κανείς να σταματήσει δύο ανθρώπους που καβγαδίζουν χωρίς να εμπλακεί, χωρίς να μιλήσει καν; Το 2013 στο μετρό της Νέας Υόρκης ένας άντρας και μία γυναίκα καβγάδιζαν άγρια, σχεδόν είχαν πιαστεί στα χέρια, όταν ξαφνικά μπήκε ανάμεσα τους ένας νεαρός που κάτι έτρωγε. Χωρίς να πει απολύτως τίποτα, μετά από λίγο ο καβγάς τους είχε πάρει τέλος. Τι είχε συμβεί εδώ; Σύμφωνα με στατιστικές οι σκηνές φαγητού, ενός ανθρώπου να τρώει κάτω, είναι χαλαρωτικές για οποιονδήποτε κι αν τις βλέπει, ειδικά αν βρίσκεται σε ένταση. Και φυσικά γι' αυτό και παρατηρείται η παγκόσμια τάση των επαγγελματικών δείπνων, των brunches με συναδέλφους, των μεγάλων εμπορικών συμφωνιών που κλείνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Την ώρα του φαγητού, οι συνομιλίες μαλακώνουν, η ένταση εξαφανίζεται, οι άνθρωποι εμφανίζονται πιο θετικοί στο να σκεφτούν, διαπραγματευθούν, συζητήσουν με ηρεμία. 

 

4.

Πώς εξομαλύνεται η ένταση σε μια σύσκεψη ή στο πλαίσιο μιας ομάδας ανθρώπων; Απλώς πηγαίνετε να καθίσετε δίπλα σ' αυτόν που κάθε φορά συγκεντρώνει τα περισσότερα πυρά. Θα είναι λίγο πιο δύσκολο για τους άλλους να επιτίθενται και να υβρίζουν προς τη μεριά του ανθρώπου που προκαλεί το χάος, αν δίπλα του υπάρχει κάποιος ουδέτερος ή συμπαθής. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που καταφέρεται εναντίον σας -πίσω από την πλάτη σας, εννοείται. Σταθείτε για λίγη ώρα κοντά του, πιάστε του κουβέντα με το πιο πλατύ χαμόγελο σας, φερθείτε του ευγενικά κι αφήστε το... κάρμα (και τη γνώμη των άλλων, βεβαίως) να κάνουν όλη τη δουλειά. 

5.

Πώς παίρνουμε αυτό που ζητάμε; Για αρχή ζητάμε κάτι εξωφρενικό. Μαξιμαλιστικά σκεπτόμενοι, αν από έναν φίλο μας που μπορεί να μας εξασφαλίσει δωρεάν εισιτήρια για μια συναυλία ζητήσουμε 20 ελευθέρας, η απάντηση που θα πάρουμε θα είναι «όχι». Αν όμως ζητήσουμε 3-4, που τόσα θέλαμε εξαρχής, λογικά το αίτημα μας θα γίνει δεκτό. Χοντροκομμένο κάπως το παράδειγμα, ωστόσο έχουμε την τάση να απορρίπτουμε αμέσως οτιδήποτε ακραίο και συνήθως αποδεχόμαστε τη δεύτερη (φαινομενικά λιγότερο εξωφρενική) απαίτηση - αντιπρόταση.

Με στοιχεία από TheCut.com, talco

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM