Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά πέντε χρόνια- Πόσο είναι στην Ελλάδα

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά πέντε χρόνια- Πόσο είναι στην Ελλάδα Facebook Twitter
3

Το προσδόκιμο ζωής στον κόσμο αυξήθηκε κατά πέντε χρόνια μεταξύ 2000 και 2015, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κυρίως χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Αφρική κατά του AIDS και της ελονοσίας.


Τα οφέλη στην μακροζωία τα τελευταία 15 χρόνια είναι τα πιο σημαντικά μετά τη δεκαετία του 1960, όταν ο κόσμος -κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία- επωφελήθηκε από την κοινωνικο-οικονομική πρόοδο που είχε σχέση με την ανοικοδόμηση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο ΠΟΥ.


Κατά μέσο όρο, για ένα παιδί που γεννήθηκε το 2015 το προσδόκιμο ζωής είναι τα 71,4 χρόνια: μεγαλύτερο για τις γυναίκες (73,8 χρόνια) από ό,τι για τους άνδρες (69,1 χρόνια), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση του ΠΟΥ.  Το προσδόκιμο ζωής για την Ελλάδα είναι τα 81 έτη. 

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά πέντε χρόνια- Πόσο είναι στην Ελλάδα Facebook Twitter


Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε ότι μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε εναντίον "ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν", κυρίως χάρη σε μια ευρύτερη πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV. Τη δεκαετία του 1990 το προσδόκιμο ζωής είχε μειωθεί παγκοσμίως λόγω των πολλών θυμάτων του AIDS στην Αφρική.


Παρά την πρόοδο που καταγράφηκε στις πλέον φτωχές χώρες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.


Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα κορίτσι που γεννήθηκε σήμερα στην Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: 86,8 χρόνια. Για τους άνδρες, η Ελβετία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον, με μέση διάρκεια ζωής τα 81,3 χρόνια. Η Σιέρα Λεόνε κατατάσσεται τελευταία στον κατάλογο και για τα δύο φύλα, με 50,8 χρόνια κατά μέσο όρο για τις γυναίκες και 49,3 χρόνια για τους άνδρες.

 

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως κατά πέντε χρόνια- Πόσο είναι στην Ελλάδα Facebook Twitter


Για περαιτέρω παράταση της διάρκειας ζωής, ο ΠΟΥ επισημαίνει τομείς όπου απαιτείται πρόοδος, όπως η μείωση του αριθμού των καπνιστών -σήμερα υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύριο καπνιστές σε όλο τον κόσμο- και η παροχή πόσιμου νερού σε περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ανθρώπους που πίνουν κάθε μέρα μολυσμένο νερό.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ