7 συμβουλές για να μείνετε ζεστοί στον χιονιά

0

 Δεν είναι εύκολο να μην κρυώνουμε, όταν το θερμόμετρο δείχνει υπό του μηδενός. Οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες, πέρα από την αίσθηση της μόνιμης ανατριχίλας, δημιουργεί πονοκεφάλους, αίσθηση κράμπας σε διάφορα σημεία του σώματος -ειδικά για όσους κάνουν καθιστική εργασία- και, κυρίως, αναβλητικότητα και αίσθημα κόπωσης, όταν πρέπει να βγούμε έξω. Το να ντυνόμαστε καλά, δεν σημαίνει πάντα ότι καταφέρνουμε να κρατηθούμε ζεστοί, ενώ οι περισσότεροι αγνοούμε μερικές σωτήριες συμβουλές που μας οχυρώνουν απέναντι στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

1.

Το ζεστό ντύσιμο δεν είναι απαραιτήτως το ντύσιμο - κρεμμύδι. Δεν χρειάζονται διπλά ζευγάρια κάλτσες. Αρκεί ένα ισοθερμικό που κρατά μακριά το κρύο και την υγρασία και δημιουργεί πόνους στα πόδια και όλο το σώμα. Το ίδιο ισχύει και για τους σκούφους και τα γάντια. Επίσης, όταν περπατάμε έξω στο κρύο, καλό είναι να μην κρύβουμε τα χέρια μας στις τσέπες. Τα αφήνουμε ελεύθερα -με ή χωρίς γάντια- να κινούνται μαζί με το υπόλοιπο σώμα, διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. 

2.

Τρώμε καλά. Κυρίως γεύματα με πρωτεϊνες που αναγκάζουν τον οργανισμό να εργαστεί πιο εντατικά για την καύση των θερμίδων τους και μοιραία ζεσταίνει το σώμα. Επίσης, σοκολάτες και ξηροί καρποί -και γενικώς τροφές με υψηλή θερμιδική αξία- καλό είναι να υπάρχουν σε κάποια τσέπη για ώρα ανάγκης. Επίσης, μούρα, γκότζι μπέρι και φρούτα του χειμώνα αποτελούν μία εξαιρετικά υγιεινή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. 

3.

Όχι για πολλή ώρα κοντά σε εστίες θερμότητας. Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό αίσθημα από το να μπαίνουμε σε έναν ζεστό χώρο, μετά από αρκετή ώρα στο κρύο. Εδώ, όμως, είναι που χρειάζεται προσοχή: δεν πρέπει να βρεθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στη σόμπα και γενικώς με το κεφάλι ή την πλάτη εκτεθειμένη στη θερμότητα, ειδικά αν πρόκειται να ξαναβγούμε στο κρύο. Οι απότομες και διαρκείς εναλλαγές της θερμοκρασίας μας καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους σε κρυολογήματα. 

Όταν πέφτουμε για ύπνο, τεντώνουμε καλά το σώμα. Η εμβρυακή στάση, την οποία παίρνουμε στο κρεβάτι, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

4.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι θερμαινόμενες κουβέρτες και στρώματα μπορεί να εξασφαλίζουν ζεστό και άνετο ύπνο, ωστόσο, η προσαρμογή του οργανισμού στην πρωινή ψύχρα και μετά από πολλές ώρες σε πολύ ζεστό περιβάλλον μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. 

5.

Μένουμε σε κίνηση. Ακόμη κι αν κάνουμε καθιστική εργασία, προσπαθούμε ανά μισή ώρα να σηκωνόμαστε και να μένουμε σε κίνηση για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Η ακινησία μεγεθύνει την αίσθηση του κρύου και καθιστά το σώμα άκαμπτο και ευάλωτο σε πιασίματα, κακώσεις, ακόμη και κατάγματα.

6.

Όταν πέφτουμε για ύπνο, τεντώνουμε καλά το σώμα. Η εμβρυακή στάση, την οποία παίρνουμε στο κρεβάτι, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε, καλά σκεπασμένοι πάντα, και με το σώμα σε ευθεία στάση. Μετά από λίγο θα παρατηρήσετε ότι άνω και κάτω άκρα και κορμός έχουν ζεσταθεί, καθώς η ροή του αίματος δεν εμποδίζεται από κάποια περίεργη στάση ή κίνηση μας.

7.

Προσοχή με το αλκοόλ. Δεν είναι μύθος ότι ζεσταίνει το σώμα και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ωστόσο αυτό συμβαίνει για περίπου 30-40 λεπτά αφού καταναλώσουμε κάποιο ποτό και η αίσθηση διαρκεί για πολύ λίγο. Μετά, το σώμα αρχίζει και πάλι να κρυώνει, ενώ η αίσθηση της παγωνιάς είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πραγματική.

Με στοιχεία από Men's Health, Live Science

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ