7 συμβουλές για να μείνετε ζεστοί στον χιονιά

0

 Δεν είναι εύκολο να μην κρυώνουμε, όταν το θερμόμετρο δείχνει υπό του μηδενός. Οι παρατεταμένα χαμηλές θερμοκρασίες, πέρα από την αίσθηση της μόνιμης ανατριχίλας, δημιουργεί πονοκεφάλους, αίσθηση κράμπας σε διάφορα σημεία του σώματος -ειδικά για όσους κάνουν καθιστική εργασία- και, κυρίως, αναβλητικότητα και αίσθημα κόπωσης, όταν πρέπει να βγούμε έξω. Το να ντυνόμαστε καλά, δεν σημαίνει πάντα ότι καταφέρνουμε να κρατηθούμε ζεστοί, ενώ οι περισσότεροι αγνοούμε μερικές σωτήριες συμβουλές που μας οχυρώνουν απέναντι στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

1.

Το ζεστό ντύσιμο δεν είναι απαραιτήτως το ντύσιμο - κρεμμύδι. Δεν χρειάζονται διπλά ζευγάρια κάλτσες. Αρκεί ένα ισοθερμικό που κρατά μακριά το κρύο και την υγρασία και δημιουργεί πόνους στα πόδια και όλο το σώμα. Το ίδιο ισχύει και για τους σκούφους και τα γάντια. Επίσης, όταν περπατάμε έξω στο κρύο, καλό είναι να μην κρύβουμε τα χέρια μας στις τσέπες. Τα αφήνουμε ελεύθερα -με ή χωρίς γάντια- να κινούνται μαζί με το υπόλοιπο σώμα, διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. 

2.

Τρώμε καλά. Κυρίως γεύματα με πρωτεϊνες που αναγκάζουν τον οργανισμό να εργαστεί πιο εντατικά για την καύση των θερμίδων τους και μοιραία ζεσταίνει το σώμα. Επίσης, σοκολάτες και ξηροί καρποί -και γενικώς τροφές με υψηλή θερμιδική αξία- καλό είναι να υπάρχουν σε κάποια τσέπη για ώρα ανάγκης. Επίσης, μούρα, γκότζι μπέρι και φρούτα του χειμώνα αποτελούν μία εξαιρετικά υγιεινή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. 

3.

Όχι για πολλή ώρα κοντά σε εστίες θερμότητας. Δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό αίσθημα από το να μπαίνουμε σε έναν ζεστό χώρο, μετά από αρκετή ώρα στο κρύο. Εδώ, όμως, είναι που χρειάζεται προσοχή: δεν πρέπει να βρεθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα κοντά στη σόμπα και γενικώς με το κεφάλι ή την πλάτη εκτεθειμένη στη θερμότητα, ειδικά αν πρόκειται να ξαναβγούμε στο κρύο. Οι απότομες και διαρκείς εναλλαγές της θερμοκρασίας μας καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους σε κρυολογήματα. 

Όταν πέφτουμε για ύπνο, τεντώνουμε καλά το σώμα. Η εμβρυακή στάση, την οποία παίρνουμε στο κρεβάτι, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

4.

Κατά τον ίδιο τρόπο οι θερμαινόμενες κουβέρτες και στρώματα μπορεί να εξασφαλίζουν ζεστό και άνετο ύπνο, ωστόσο, η προσαρμογή του οργανισμού στην πρωινή ψύχρα και μετά από πολλές ώρες σε πολύ ζεστό περιβάλλον μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. 

5.

Μένουμε σε κίνηση. Ακόμη κι αν κάνουμε καθιστική εργασία, προσπαθούμε ανά μισή ώρα να σηκωνόμαστε και να μένουμε σε κίνηση για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Η ακινησία μεγεθύνει την αίσθηση του κρύου και καθιστά το σώμα άκαμπτο και ευάλωτο σε πιασίματα, κακώσεις, ακόμη και κατάγματα.

6.

Όταν πέφτουμε για ύπνο, τεντώνουμε καλά το σώμα. Η εμβρυακή στάση, την οποία παίρνουμε στο κρεβάτι, προκειμένου να προστατευθούμε από το κρύο, έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε, καλά σκεπασμένοι πάντα, και με το σώμα σε ευθεία στάση. Μετά από λίγο θα παρατηρήσετε ότι άνω και κάτω άκρα και κορμός έχουν ζεσταθεί, καθώς η ροή του αίματος δεν εμποδίζεται από κάποια περίεργη στάση ή κίνηση μας.

7.

Προσοχή με το αλκοόλ. Δεν είναι μύθος ότι ζεσταίνει το σώμα και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, ωστόσο αυτό συμβαίνει για περίπου 30-40 λεπτά αφού καταναλώσουμε κάποιο ποτό και η αίσθηση διαρκεί για πολύ λίγο. Μετά, το σώμα αρχίζει και πάλι να κρυώνει, ενώ η αίσθηση της παγωνιάς είναι ακόμη μεγαλύτερη από την πραγματική.

Με στοιχεία από Men's Health, Live Science

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM