Όποιος έχει πέσει θύμα της, το γνωρίζει πολύ καλά: η απιστία είναι ένα από τα χειρότερα (και συχνότερα) δεινά που μπορεί να συμβούν μέσα σε μια σχέση.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν «συμβαίνει» έτσι απλά και συχνά αυτό που προκαλεί τη διάλυση είναι όχι η απιστία αλλά η αιτία πίσω από αυτήν.
Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός που απατά είναι ο φταίχτης και ο απατημένος, το θύμα, σωστά; Όχι και τόσο!
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, θα πρέπει να σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά που θα βάλεις στο στόχαστρο τον «μουρντάρη» της υπόθεσης.
Οι αναλυτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους λόγους πίσω από την απιστία και τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι κερατώνουν, συχνά νιώθουν πληγωμένοι από τον σύντροφο τους.
Σε ένα από τα πειράματα περίπου 310 άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε το κατά πόσο νιώθουν απογοητευμένοι ή πληγωμένοι από τον σύντροφό τους αυτήν τη στιγμή, τη σεξουαλική έλξη μεταξύ τους αλλά και την πιθανή ερωτική έλξη προς ένα τρίτο πρόσωπο.
Ό,τι και να συμβαίνει, βέβαια, μέσα σε μία σχέση, είναι πολύ καλύτερα να την αφήσεις πριν να σχετιστείς με οποιονδήποτε άλλο – κάτι που φυσικά απαιτεί θάρρος και τόλμη.
Σε ένα άλλο πείραμα 130 συμμετέχοντες περιέγραψαν λεπτομερώς συμπεριφορές του συντρόφου τους που τους είχαν πληγώσει στο παρελθόν, ενώ ένα ακόμα group ελέγχου περιέγραψε την καθημερινότητά του.
Οι δύο αυτές ομάδες κοίταξαν φωτογραφίες ελκυστικών ανθρώπων και ζητήθηκαν να βάλουν στην άκρη εκείνους που θα επέλεγαν ως πιθανούς συντρόφους.
Εκείνοι που είχαν περιγράψει τις προηγούμενες απογοητεύσεις τους, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς έναν νέο ελκυστικό σύντροφο, από εκείνους που είχα περιγράψει απλώς την καθημερινότητά τους.
«Συνοπτικά, η έρευνά μας επέδειξε πως οι οδυνηρές συμπεριφορές ενός συντρόφου μειώνουν την επιθυμία του άλλου προς αυτόν και κατ'επέκταση, ακόμα και προσωρινά, τους οδηγούν στην αναζήτηση μιας σχέσης με καλύτερες προοπτικές» εξηγεί ο Gurit Birnbaum, Ph.D., καθηγητής στο Herzliya's Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ.
«Όταν εμφανιστούν εσωτερικές απειλές σε μία σχέση, οι σύντροφοι γίνονται πιο επιρρεπείς στην έλξη και το φλερτ με κάποιον άλλο. Η σεξουαλική έλξη για κάποιον άλλο, σε τέτοια περίπτωση, προσφέρει ένα μέσο για να ξεπεράσουν την οδύνη».
Μήπως η αντιμετώπιση της κοινωνίας θα ήταν διαφορετική απέναντι στην απιστία, αν μαθαίναμε πως το άτομο που απίστησε περνά άσχημα μέσα στη σχέση του; Σίγουρα είναι μια ερώτηση που αξίζει να αναλογιστούμε.
Ό,τι και να συμβαίνει, βέβαια, μέσα σε μία σχέση, είναι πολύ καλύτερα να την αφήσεις πριν να σχετιστείς με οποιονδήποτε άλλο – κάτι που φυσικά απαιτεί θάρρος και τόλμη.
Στην τελική, όμως, αυτό που απέδειξε η παραπάνω έρευνα είναι πως τίποτα, ούτε καν η απιστία, δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη σχέση (αλλά και στη ζωή) και πως είναι σημαντικό, πριν να ρίξουμε το φταίξιμο σε κάποιον, να ενημερωθούμε καλύτερα.
Με στοιχεία από το mindbodygreen.com
σχόλια