Απιστία: Αποκαλύφθηκε ο λόγος που οδηγεί στο κέρατο – και δεν θα σου αρέσει!

Απιστία: Αποκαλύφθηκε ο λόγος που οδηγεί στο κέρατο – και δεν θα σου αρέσει! Facebook Twitter
Eκείνοι που δήλωσαν μεγαλύτερη απογοήτευση μέσα στη σχέση ήταν και εκείνοι που εκδήλωσαν σεξουαλική έλξη για κάποιο άλλο άτομο.
3

Όποιος έχει πέσει θύμα της, το γνωρίζει πολύ καλά: η απιστία είναι ένα από τα χειρότερα (και συχνότερα) δεινά που μπορεί να συμβούν μέσα σε μια σχέση.

Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν «συμβαίνει» έτσι απλά και συχνά αυτό που προκαλεί τη διάλυση είναι όχι η απιστία αλλά η αιτία πίσω από αυτήν.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός που απατά είναι ο φταίχτης και ο απατημένος, το θύμα, σωστά; Όχι και τόσο!

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior, θα πρέπει να σκεφτείς διπλά την επόμενη φορά που θα βάλεις στο στόχαστρο τον «μουρντάρη» της υπόθεσης.

Οι αναλυτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους λόγους πίσω από την απιστία και τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι κερατώνουν, συχνά νιώθουν πληγωμένοι από τον σύντροφο τους.

Σε ένα από τα πειράματα περίπου 310 άτομα που βρίσκονται σε σχέση συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε το κατά πόσο νιώθουν απογοητευμένοι ή πληγωμένοι από τον σύντροφό τους αυτήν τη στιγμή, τη σεξουαλική έλξη μεταξύ τους αλλά και την πιθανή ερωτική έλξη προς ένα τρίτο πρόσωπο.

Ό,τι και να συμβαίνει, βέβαια, μέσα σε μία σχέση, είναι πολύ καλύτερα να την αφήσεις πριν να σχετιστείς με οποιονδήποτε άλλο – κάτι που φυσικά απαιτεί θάρρος και τόλμη.

Σε ένα άλλο πείραμα 130 συμμετέχοντες περιέγραψαν λεπτομερώς συμπεριφορές του συντρόφου τους που τους είχαν πληγώσει στο παρελθόν, ενώ ένα ακόμα group ελέγχου περιέγραψε την καθημερινότητά του.

Οι δύο αυτές ομάδες κοίταξαν φωτογραφίες ελκυστικών ανθρώπων και ζητήθηκαν να βάλουν στην άκρη εκείνους που θα επέλεγαν ως πιθανούς συντρόφους.

Εκείνοι που είχαν περιγράψει τις προηγούμενες απογοητεύσεις τους, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς έναν νέο ελκυστικό σύντροφο, από εκείνους που είχα περιγράψει απλώς την καθημερινότητά τους.

«Συνοπτικά, η έρευνά μας επέδειξε πως οι οδυνηρές συμπεριφορές ενός συντρόφου μειώνουν την επιθυμία του άλλου προς αυτόν και κατ'επέκταση, ακόμα και προσωρινά, τους οδηγούν στην αναζήτηση μιας σχέσης με καλύτερες προοπτικές» εξηγεί ο Gurit Birnbaum, Ph.D., καθηγητής στο Herzliya's Baruch Ivcher School of Psychology στο Ισραήλ.

«Όταν εμφανιστούν εσωτερικές απειλές σε μία σχέση, οι σύντροφοι γίνονται πιο επιρρεπείς στην έλξη και το φλερτ με κάποιον άλλο. Η σεξουαλική έλξη για κάποιον άλλο, σε τέτοια περίπτωση, προσφέρει ένα μέσο για να ξεπεράσουν την οδύνη».

Μήπως η αντιμετώπιση της κοινωνίας θα ήταν διαφορετική απέναντι στην απιστία, αν μαθαίναμε πως το άτομο που απίστησε περνά άσχημα μέσα στη σχέση του; Σίγουρα είναι μια ερώτηση που αξίζει να αναλογιστούμε.

Ό,τι και να συμβαίνει, βέβαια, μέσα σε μία σχέση, είναι πολύ καλύτερα να την αφήσεις πριν να σχετιστείς με οποιονδήποτε άλλο – κάτι που φυσικά απαιτεί θάρρος και τόλμη.

Στην τελική, όμως, αυτό που απέδειξε η παραπάνω έρευνα είναι πως τίποτα, ούτε καν η απιστία, δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη σχέση (αλλά και στη ζωή) και πως είναι σημαντικό, πριν να ρίξουμε το φταίξιμο σε κάποιον, να ενημερωθούμε καλύτερα.

Με στοιχεία από το mindbodygreen.com

 

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Ένας άνθρωπος που δε γουστάρει πλέον/δε νιώθει καλά/έχει πληγωθει από τη σχέση μπορεί κάλλιστα να τη διακοψει και να βρει κάτι αλλο. Δε χρειάζεται να πιάσει το άλλο κλαδι πριν αφήσει το πρώτο, πληγωνοντας τον/την πρώτο του/της συντροφο. Ούτε χρειάζεται να λέει ψέμματα και να υποκρινεται. Η απιστία είναι συνειδητη επιλογή υποκρισιας και δεν δικαιολογειται αν ο άλλος θεωρεί τον εαυτό του καταπιεσμενο. Το πως προσπαθεί ο καθένας να δικαιολογηθει δεν ενδιαφέρει, ειδικά με περιτύλιγμα 'στατιστικής ανάλυσης-επιστημης' (sic).
Οι σχεσεις των ανθρωπων με τους νομους της προσφορας και της ζητησης. Με τον νομο του εαν περναμε καλα 'η οχι... Το μονο που μενει ειναι να κοτσαρουμε και ενα "ολα εχουν μια τιμη" και καταλαβαινουμε - μεσω των ποιων συμφερει ενας τετοιος κοσμος - γιατι υπαρχει τοση κραυγαλεα ανισοτητα σημερα. Θα εχει ενδιαφερον, επισης να οριστουν και οι λεξεις "οδυνηρες συμπεριφορες" και "απογοητευσεις" για να ξερουμε γιατι ποιο πραγμα μιλαμε ακριβως...