Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η φετινή εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι διαφορετική, αφού, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, όλοι πρέπει να μείνουμε ασφαλείς και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας. Θα απολαύσουμε όμορφες στιγμές και αγαπημένες γεύσεις, μένοντας στο σπίτι. Το Εργομετρικό - Διατροφολογικό Τμήμα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ετοίμασε έναν οδηγό «χριστουγεννιάτικης επιβίωσης», μετρώντας αντίστροφα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου:

  • Καθορίστε από τώρα φυσιολογικές ώρες πρωινού ξυπνήματος και βραδινού ύπνου, διαμορφώνοντας εν συνεχεία το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας, υποχρεώσεων και ψυχαγωγίας σας βάσει αυτών. Να θυμάστε πως το βιολογικό ρολόι επηρεάζει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και από ένα σημείο κι έπειτα και την υγεία σας.
  • Συμπεριλάβετε στο ημερήσιο σας πρόγραμμα πολλαπλές μικρές δόσεις άσκησης και αυξημένης κινητικότητας, πέραν των καθιστικών δραστηριοτήτων και της απαραίτητης ξεκούρασης.
  • Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι θα κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και θα αποφύγετε τα άσκοπα τσιμπολογήματα αλλά και την υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.
  • Εμπλουτίστε την κάθε ημέρα με ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  • Απολαύστε ένα πιάτο φαγητό τις κατεξοχήν εορταστικές μέρες, ξεκινώντας με σαλάτα και μασώντας αργά την τροφή μέχρι να νιώσετε κορεσμό και όχι υπερβολικό φούσκωμα.
  • Μαγειρέψτε ψάρι και θαλασσινά, όσπρια και λαδερά τις ημέρες μεταξύ των γιορτών.
  • Σερβίρετε τη μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
  • Αφήστε χώρο στο στομάχι για τυχόν γλυκίσματα που μπορεί να συνοδεύουν το γεύμα ή, ακόμη καλύτερα, απολαύσετε μια μικρή ποσότητα γλυκού 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι.
  • Τσουγκρίστε 1-2 ποτηράκια κρασί ή αφρώδη οίνο εφόσον επιθυμείτε, πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό.
  • Να θυμάστε πως τίποτα δεν παχαίνει παρά μόνο η υπερβολή, και κυρίως η υπερβολή στην κατανάλωση τροφών που έχουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, όπως συμβαίνει με τα γλυκά. Χαρείτε τα δίχως τύψεις τη μέρα της γιορτής και όχι σε καθημερινή βάση.

Όταν τελειώσουν οι γιορτές, προγραμματίστε ένα καρδιαγγειακό check-up (χοληστερόλη ολική, HDL & LDL, τριγλυκερίδια, κλινική καρδιολογική εξέταση) αλλά και έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζη αίματος, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c), για να βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε τη νέα χρονιά με υγεία!


Έχετε υπόψη πως η διατροφή δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) μια στερητική κατάσταση με υπογραφή διαιτολόγου και ημερομηνία λήξης αλλά μια συνεχής γευστική εμπειρία που περιλαμβάνει απόλαυση παραδοσιακών εορταστικών γευμάτων με αγαπημένα πρόσωπα. Προσωπική επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προς την κατεύθυνση της επίτευξης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή καλέστε στο Εργομετρικό-Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Αθήνα (210) 6966282, Θεσσαλονίκη (2310) 880100
bioiatriki.gr/index.php/ergometric

 

 

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Eπιστημονικός υπεύθυνος Εργομετρικού-Διατροφολογικού Κέντρου
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ


Ιωάννα Αδαμίδου
MS, RD Διαιτολόγος-διατροφολόγος & βιολόγος, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ - Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ