Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

Από το lockdown στα Χριστούγεννα: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η φετινή εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι διαφορετική, αφού, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, όλοι πρέπει να μείνουμε ασφαλείς και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας. Θα απολαύσουμε όμορφες στιγμές και αγαπημένες γεύσεις, μένοντας στο σπίτι. Το Εργομετρικό - Διατροφολογικό Τμήμα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ετοίμασε έναν οδηγό «χριστουγεννιάτικης επιβίωσης», μετρώντας αντίστροφα μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου:

  • Καθορίστε από τώρα φυσιολογικές ώρες πρωινού ξυπνήματος και βραδινού ύπνου, διαμορφώνοντας εν συνεχεία το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας, υποχρεώσεων και ψυχαγωγίας σας βάσει αυτών. Να θυμάστε πως το βιολογικό ρολόι επηρεάζει τη διάθεση, την παραγωγικότητα και από ένα σημείο κι έπειτα και την υγεία σας.
  • Συμπεριλάβετε στο ημερήσιο σας πρόγραμμα πολλαπλές μικρές δόσεις άσκησης και αυξημένης κινητικότητας, πέραν των καθιστικών δραστηριοτήτων και της απαραίτητης ξεκούρασης.
  • Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι θα κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας και θα αποφύγετε τα άσκοπα τσιμπολογήματα αλλά και την υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.
  • Εμπλουτίστε την κάθε ημέρα με ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
  • Απολαύστε ένα πιάτο φαγητό τις κατεξοχήν εορταστικές μέρες, ξεκινώντας με σαλάτα και μασώντας αργά την τροφή μέχρι να νιώσετε κορεσμό και όχι υπερβολικό φούσκωμα.
  • Μαγειρέψτε ψάρι και θαλασσινά, όσπρια και λαδερά τις ημέρες μεταξύ των γιορτών.
  • Σερβίρετε τη μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα απευθείας από τις πιατέλες.
  • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
  • Αφήστε χώρο στο στομάχι για τυχόν γλυκίσματα που μπορεί να συνοδεύουν το γεύμα ή, ακόμη καλύτερα, απολαύσετε μια μικρή ποσότητα γλυκού 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι.
  • Τσουγκρίστε 1-2 ποτηράκια κρασί ή αφρώδη οίνο εφόσον επιθυμείτε, πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό.
  • Να θυμάστε πως τίποτα δεν παχαίνει παρά μόνο η υπερβολή, και κυρίως η υπερβολή στην κατανάλωση τροφών που έχουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, όπως συμβαίνει με τα γλυκά. Χαρείτε τα δίχως τύψεις τη μέρα της γιορτής και όχι σε καθημερινή βάση.

Όταν τελειώσουν οι γιορτές, προγραμματίστε ένα καρδιαγγειακό check-up (χοληστερόλη ολική, HDL & LDL, τριγλυκερίδια, κλινική καρδιολογική εξέταση) αλλά και έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζη αίματος, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c), για να βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε τη νέα χρονιά με υγεία!


Έχετε υπόψη πως η διατροφή δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) μια στερητική κατάσταση με υπογραφή διαιτολόγου και ημερομηνία λήξης αλλά μια συνεχής γευστική εμπειρία που περιλαμβάνει απόλαυση παραδοσιακών εορταστικών γευμάτων με αγαπημένα πρόσωπα. Προσωπική επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προς την κατεύθυνση της επίτευξης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή καλέστε στο Εργομετρικό-Διατροφολογικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ: Αθήνα (210) 6966282, Θεσσαλονίκη (2310) 880100
bioiatriki.gr/index.php/ergometric

 

 

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Eπιστημονικός υπεύθυνος Εργομετρικού-Διατροφολογικού Κέντρου
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ


Ιωάννα Αδαμίδου
MS, RD Διαιτολόγος-διατροφολόγος & βιολόγος, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ - Βιοκλινική Θεσσαλονίκης

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM