Είστε αθυρόστομοι; Μελέτη ισχυρίζεται ότι έχετε ένα ακατανίκητο προσόν

Είστε αθυρόστομοι; Μελέτη ισχυρίζεται ότι έχετε ένα ακατανίκητο προσόν Facebook Twitter
Yπάρχει άρρηκτη σύνδεση στην τάση ενός ατόμου να βωμολοχεί και στον βαθμό ειλικρίνειας, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του.
2

Κανείς δεν θέλει πολλά - πολλά με έναν αθυρόστομο: ένας άνθρωπος που βρίζει συνεχώς και χρησιμοποιεί λέξεις που μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τους άλλους, δεν είναι ακριβώς επιθυμητή παρέα. Αλλά και ποιος είναι εκείνος που δεν έχει εκστομίσει μία κακή κουβέντα σε στιγμές πίεσης, απελπισίας ή ακόμη και μεγάλης χαράς; Αν θέλουμε να είμαστε επιεικείς με όσους θέλουν... πιπέρι στο στόμα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για χαρακτήρες ενθουσιώδεις και σίγουρα πιο αυθόρμητους, απ' όσους καταπιέζουν τα πραγματικά τους αισθήματα -και τη φυσική τους τάση να βρίσουν-, όταν πραγματικά το νιώθουν. 

Δεν είναι, όμως, μόνο η επιείκεια. Είναι και η επιστήμη, η οποία φαίνεται ότι δικαιώνει τους αθυρόστομους και μάλιστα τους θεωρεί φορείς ενός βασικού προσόντος, ζωτικού για τη διατήρηση υγιών σχέσεων σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστήμιου Stanford, την οποία υπογράφουν οι Gilad Feldman, Huiwen Lian, Michal Kosinski και David Stillwell, υπάρχει άρρηκτη σύνδεση στην τάση ενός ατόμου να βωμολοχεί και στον βαθμό ειλικρίνειας, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους γύρω του. 

Για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον συσχετισμό, οι ψυχολόγοι, προχώρησαν σε 3 διαφορετικά πειράματα. Στο πρώτο συμμετείχαν 276 εθελοντές που καλούνταν να αξιολογήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, τόσο σε ό,τι αφορούσε τον τρόπο που εκφράζονταν, όσο και το κατά πόσο πίστευαν ότι είναι ειλικρινείς στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους. Στο δεύτερο πείραμα χρησιμοποιήθηκε μία πιο ευρεία βάση δεδομένων: τα status updates 73.789 χρηστών του Facebook που είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή myPersonality.

Στην τρίτη φάση του πειράματος καταμετρήθηκαν δεδομένα από ολόκληρες πολιτείες -σ.σ.: οι πιο βωμολόχοι προέκυψαν από το Κονέκτικατ-, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπ' όψιν, ήθη, έθιμα και τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι επέλεγαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, για να ανταλλάξουν από μία απλή πληροφορία μέχρι μία φιλοφρόνηση. 

Βάσει αυτής της έρευνας, αλλά και προηγούμενης που θεωρεί τους βωμολόχους και φορείς υψηλής νοημοσύνης, ακριβώς λόγω ευφυίας, οι αθυρόστομοι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος (ενίοτε και το θράσος) της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς

Τι προέκυψε απ' όλο αυτό; Σε ένα συντριπτικό ποσοστό -άνω του 70%- οι αθυρόστομοι απαντούσαν με ειλικρίνεια σε ερωτήσεις, δεν έκρυβαν τα συναισθήματα τους για τους άλλους ή για μία κατάσταση και δεν είχαν κανένα πρόβλημα να τα εκφράσουν μπροστά τους ή παρουσία μαρτύρων. Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα του Independent οι ψυχολόγοι, συγκρίνοντας απαντήσεις και αναρτήσεις στο Facebook συμπέραναν και μάλιστα με σιγουριά, ότι αυτοί που απέφευγαν τις βωμολοχίες, είχαν ένα οπλοστάσιο αρνητικών λέξεων για να περιγράψουν κάποιον ή κάτι όχι της αρεσκείας τους, ή απέφευγαν μία ξεκάθαρη ειλικρινή απάντηση δια της πλαγίας -και ευγενούς φαινομενικά- οδού. 

Και μπορεί η αθυροστομία να θεωρείται άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγένεια και τους κακούς τρόπους, ωστόσο, η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη μελέτη που δικαιώνει όσους έχουν την κακή συνήθεια να βρίζουν: το 2016 το να χρησιμοποιεί κάποιος κακές λέξεις, συνδεόταν μέσω ερευνών με την υψηλή νοημοσύνη. Αυτό συνδέεται με τη νέα έρευνα ως στοιχείο προσωπικοτήτων που, ακριβώς λόγω ευφυίας δεν θέλουν να χάνουν χρόνο με τους τύπους ή με την κατασκευή ενός ευγενικού ψέματος και έχουν το θάρρος (ενίοτε και το θράσος) της γνώμης τους, την οποία θα εκφράσουν χωρίς περιστροφές, με κίνδυνο να γίνουν εξαιρετικά αντιπαθείς, έχοντας, όμως, προχωρήσει στην αμέσως επόμενη ενδιαφέρουσα ασχολία τους... 

Με στοιχεία από New York Magazine, Independent

Υγεία & Σώμα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Εξαρτάται αν μιλάμε απλά για αόριστες βρισιές και όχι για προσβολές επί προσωπικού.Είχα κι εγώ κάποτε έναν διευθυντή (συνταξιούχος πλέον, μπαίνει στην 8η δεκαετία της ζωής του) που ήταν αθυρόστομος. Κάποιοι δεν άντεχαν να είναι μαζί του γι' αυτόν τον λόγο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ποτέ, μα ποτέ, δεν προσέβαλε κάποιον συνεργάτη του. Ήμουν μικρή τότε και μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά με την συνεργασία γίναμε φίλοι και τον θυμάμαι με αγάπη (όπως και όλοι οι άλλοι).
Στην Ελλαδα απο βρισιμο δεν παμε πισω, εχουμε πολλους "ωραιους" τροπους να εκφραστουμε με βρισιες και μια μεγαλη γκαμα επιλογων για το τι θα χρησιμοποιησουμε. Και ομως αμα το κανεις με μια δοση χιουμορ μεσα δεν αποτελει προβλημα, ισα ισα κανεις τους γυρω σου να γελανε οποτε δεν το δινει σημασια κανεις. Γενικα οι βρισιες νομιζω ειναι και μερος της καθημερινοτητας των ανθρωπων (και ειδικα εφηβων/φοιτητων), χωρις να μιλαμε για χοντριες βρισιες ή λεξεις που να θελουν να πληγωσουν καποιον (ενα μαλακα το βαζουμε ολοι μας σε αρκετες προτασεις).