Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία

Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
2
Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
H αρκτική φάλαινα Bowhead (Mysticetus Balaena) είναι ένα θηλαστικό που ζει για πάνω από 200 χρόνια

Επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τα γονίδια των μακροβιότερων θηλαστικών στον κόσμο και ελπίζουν να τα χρησιμοποιήσουν στην έρευνα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. 

Ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες σε Βρετανία και Αμερική, ανακάλυψαν τα γονίδια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του γήρατος και ενεργοποιούν μηχανισμούς που επιτρέπουν στις φάλαινες να επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA και να αντιστέκονται στις μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

 

H αρκτική φάλαινα Bowhead (Mysticetus Balaena) είναι ένα θηλαστικό που ζει για πάνω από 200 χρόνια χωρίς να επηρεάζεται από τις συνηθισμένες παθήσεις που συνδέονται με το γήρας, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Όπως μετέδωσαν οι κυριακάτικοι Times, ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες σε Βρετανία και Αμερική, ανακάλυψαν τα γονίδια που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του γήρατος και ενεργοποιούν μηχανισμούς που επιτρέπουν στις φάλαινες να επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA και να αντιστέκονται στις μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο. Ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η ένθεση αυτών των γονιδίων στο ανθρώπινο γονιδίωμα, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ανθρώπινου είδους.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
Μια ζωή 200 ετών θα κατέστρεφε ολοσχερώς κάθε ρομαντική φαντασίωση για κοινή ζωή με κάποιον άλλο άνθρωπο. (Φωτογραφία από τη δημοφιλή Twilight Saga, όπου ο αθάνατος βρικόλακας Έντουαρντ ερωτεύεται τη θνητή Μπέλα)

Ωστόσο, στο σημείο αυτό εγείρονται σοβαρά ερωτήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον τομέα της Βιοηθικής. Πόσοι άνθρωποι επιθυμούν πραγματικά έναν κύκλο ζωής όμοιο σε διάρκεια με αυτό της φάλαινας; Όλοι μας φοβόμαστε, πολεμάμε και απευχόμαστε τον θάνατο, ωστόσο είναι σίγουρα προτιμότερος από τα πιθανά τραύματα μιας "ξεχειλωμένης" σε διάρκεια ζωής. Ας δούμε μερικά σοβαρά θέματα που ανακύπτουν μαζί με το υποτιθέμενο σενάριο να επεκταθεί ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου στα 200 χρόνια:

Απραξία - Ο φιλόσοφος Martin Heidegger υποστηρίζει ότι η απειλή του θανάτου είναι η κινητήριος δύναμη για το καθετί στη ζωή μας. Αν ζούσαμε για πάντα, δεν θα γεμίζαμε τον χρόνο μας σπουδάζοντας ή ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, αλλά θα τεμπελιάζαμε αιώνια, αφήνοντας τις δεκαετίες να περνούν. Τα 200 χρόνια είναι πεπερασμένο διάστημα, ωστόσο τα έξτρα 120 χρόνια που θα προστεθούν στον ανθρώπινο μέσο όρο ζωής μάλλον δεν θα προσδώσουν κάποια διαφορά στα επιτεύγματά μας.

Αχρηστία - Σε δέκα χρόνια από τώρα, οι σημερινοί 15χρονοι που είναι μονίμως κολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους θα αποτελούν το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, αντικαθιστώντας με τις φρέσκες ικανότητές τούς τους παλιότερους εργαζόμενους. Όσοι δεν γαλουχήθηκαν με το διαδίκτυο και τα iPhone, δεν μπορούν να αφομοιώσουν εύκολα τις ταχύτατα μεταβαλλόμενες τεχνολογικές συνήθειες των νέων γενιών. Οι σημερινοί 30άρηδες ήδη βιώνουν δυσκολίες προσαρμογής, οπότε αν τα χρόνια ζωής τριπλασιαστούν, η ανθρώπινη ύπαρξη θα μοιάζει από ένα σημείο κι έπειτα με ζωντανή αντίκα.

Χάσμα γενεών - Ο πυρήνας της οικογένειας θα αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα συνωστισμού, αφού θα συσσωρεύονται σε αυτόν τουλάχιστον πέντε γενιές. Οι 70άρηδες απολαμβάνουν τις στιγμές με τα εγγόνια τους, όμως οι μεγαλύτερες ηλικίες που θα πρέπει να συντονιστούν με τους θορυβώδεις εφήβους της τέταρτης γενιάς μάλλον θα ενοχλούνται ιδιαίτερα. Πλέον είναι δύσκολο να βρεις πραγματικά ευτυχισμένες οικογένειες, όταν περιλαμβάνονται σε αυτές τρεις γενιές το μέγιστο, πόσο μάλλον με περισσότερες.

Εντοπίστηκε το γονίδιο που υπόσχεται μακροζωία Facebook Twitter
Ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι η ένθεση των γονιδίων ανθεκτικότητας της φάλαινας στο ανθρώπινο γονιδίωμα, ώστε να επεκταθεί η διάρκεια ζωής του ανθρώπινου είδους

Το τέλος των αξιών του γάμου και της συμβίωσης - Οι γάμοι δυσκολεύονται ήδη να διατηρηθούν στο πέρας του χρόνου. Καθώς οι 60άρηδες συνειδητοποιούν ότι έχουν ακόμα 20 ή 30 ενεργά χρόνια, τα "ασημένια διαζύγια" που προκύπτουν σε αυτές τις ηλικίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μια ζωή 200 ετών θα κατέστρεφε ολοσχερώς κάθε ρομαντική φαντασίωση για κοινή ζωή με κάποιον άλλο άνθρωπο - φανταστείτε να πρέπει εναγωνίως να γεμίσουμε τα βράδια 170 ετών μονογαμίας. Ο γάμος είναι κατασκεύασμα που διαρκεί δεκαετίες, όχι αιώνες.

Τα πρακτικά ζητήματα του υπερπληθυσμού, της συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών προγραμμάτων και η αναπόφευκτη επέκταση αυτού που ορίζουμε ως "παιδική ηλικία" μέχρι τα 40 χρόνια, κάνουν τις προβλέψεις να φαντάζουν ακόμα πιο δυσοίωνες. Με άλλα λόγια, η ζωή είναι μικρή και ίσως πρέπει να μείνει έτσι, κι εμείς να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στο να τη βελτιώσουμε και όχι να την επεκτείνουμε.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Εγώ ακόμα περιμένω να ακούσω τα "σοβαρά θέματα".Πότε ο γάμος και η παραγωγικότητα έγιναν πιο σημαντικά από την ανθρώπινη ζωή; Όχι γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος. Ποτέ μη σώσει και ξαναπαντρευτεί κανείς αν είναι να ζούμε όλοι 130 χρόνια παραπάνω. Όσο για το ότι θα τον ενοχλούν τον 100άχρονο οι φωνές από τα έφηβα εγγόνια του και γι αυτό θα προτιμούσε να έχει πεθάνει στα 80, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω, ή να κλάψω για το IQ αυτού που το σκέφτηκε σαν επιχείρημα...