Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Oταν ο Νίκολας Κέιτζ φόρεσε το πρόσωπο του Τζον Τραβόλτα στο Face Off δέκα χρόνια πριν, οι πρώτες απόπειρες για αλλαγή προσώπου είχαν ήδη αρχίσει πειραματικά, αν και τίποτε ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί.
Η πρώτη επίσημη επέμβαση σε ασθενή ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2005. Σήμερα έχουν γίνει γύρω στις 18 μεταμοσχεύσεις στον κόσμο και οι ειδικοί χειρουργοί δηλώνουν περίτρανα πια ότι το πρόσωπο μπορεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες να αποτελέσει όργανο για μεταμόσχευση από δότη προς λήπτη όπως γίνεται με τις άλλες μεταμοσχεύσεις.
Ιατρικά βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί πέρα από τα θέματα οργανικής συμβατότητας και το ψυχολογικό κομμάτι αφού ο λήπτης θα επανέλθει στην καθημερινότητα με το πρόσωπο ενός άλλου.
Προς το παρόν, οι υποψήφιοι λήπτες είναι τουλάχιστον 200 Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που επέστρεψαν με βαριά τραύματα προσώπου από τον πόλεμο, και φαίνεται ότι αποτέλεσαν το έναυσμα για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας των ΗΠΑ να δώσουν το πράσινο φως ώστε να ενταχθούν οι συγκεκριμένες επεμβάσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεταμοσχεύσεις ρουτίνας.
Το ρίσκο χαρακτηρίζεται τελικά -σχετικά- περιορισμένο, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να δείχνουν πως η επέμβαση εξελίσσεται στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ καλά χρόνο με το χρόνο. Από τους 18 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις προσώπου στον κόσμο από το 2005, επέζησαν οι 16 και η κατάσταση της υγείας τους διαρκώς βελτιώνεται
Όσον αφορά τους 2 ασθενείς που υπέκυψαν μετεγχειρητικά ο πρώτος, κινέζος σε εθνικότητα, αναφέρεται στο ιστορικό του ότι πέθανε γιατί δεν λάμβανε τα φάρμακα που συνοδεύουν απαραιτήτως την επέμβαση ώστε να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα. Ο δεύτερος ασθενής είχε υποβληθεί σε τριπλή μεταμόσχευση, προσώπου και διπλή στο ένα χέρι, και πέθανε από καρδιακή προσβολή την ώρα της επέμβασης.
Με τα σημερινά δεδομένα, πρόσωπο δεν αλλάζει κανείς γιατί του αρέσει περισσότερο το πρόσωπο κάποιου άλλου. Δεν είναι δηλαδή μια αισθητική επέμβαση ρουτίνας.
Η πρόοδος της ιατρικής επέτρεψε στους άτυχους συνανθρώπους μας σε περιπτώσεις που η πλαστική χειρουργική δεν μπορεί να βοηθήσει λόγω της βαρύτητας των περιστατικών, να επανέλθουν σε μια λειτουργική καθημερινότητα.
Οι υπερβολές προς το παρόν εξακολουθούν να υπάρχουν για τον κινηματογράφο και τις μυθοπλασίες του.
*To video που ακολουθεί παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες από το Brigham& Women’s Hospital στην Βοστόνη μετά από τρεις επιτυχείς επεμβάσεις, η μια από τις οποίες η πιο γνωστή περίπτωση της Lara Nash, όταν της επιτέθηκε στο πρόσωπο χιμπατζής στις ΗΠΑ.
σχόλια