Face Off 2012! Η αλλαγή προσώπου, ρουτίνα;

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Oταν ο Νίκολας Κέιτζ φόρεσε το πρόσωπο του Τζον Τραβόλτα στο Face Off δέκα χρόνια πριν, οι πρώτες απόπειρες για αλλαγή προσώπου είχαν ήδη αρχίσει πειραματικά, αν και τίποτε ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί. 

Η πρώτη επίσημη επέμβαση σε ασθενή ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2005. Σήμερα έχουν γίνει γύρω στις 18 μεταμοσχεύσεις στον κόσμο και οι ειδικοί χειρουργοί δηλώνουν περίτρανα πια ότι το πρόσωπο μπορεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες να αποτελέσει όργανο για μεταμόσχευση από δότη προς λήπτη όπως γίνεται με τις άλλες μεταμοσχεύσεις.

Ιατρικά βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί πέρα από τα θέματα οργανικής συμβατότητας και το ψυχολογικό κομμάτι αφού ο λήπτης θα επανέλθει στην καθημερινότητα με το πρόσωπο ενός άλλου.

Προς το παρόν, οι υποψήφιοι λήπτες είναι τουλάχιστον 200 Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ που επέστρεψαν με βαριά τραύματα προσώπου από τον πόλεμο, και φαίνεται ότι αποτέλεσαν το έναυσμα για τις Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας των ΗΠΑ  να δώσουν το πράσινο φως ώστε να ενταχθούν οι συγκεκριμένες επεμβάσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεταμοσχεύσεις ρουτίνας. 

Το ρίσκο χαρακτηρίζεται τελικά -σχετικά- περιορισμένο, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να δείχνουν πως η επέμβαση εξελίσσεται στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ καλά χρόνο με το χρόνο. Από τους 18 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις προσώπου στον κόσμο από το 2005, επέζησαν οι 16 και η κατάσταση της υγείας τους διαρκώς βελτιώνεται

Όσον αφορά τους 2 ασθενείς που υπέκυψαν μετεγχειρητικά ο πρώτος, κινέζος σε εθνικότητα, αναφέρεται στο ιστορικό του ότι πέθανε γιατί δεν λάμβανε τα φάρμακα που συνοδεύουν απαραιτήτως την επέμβαση ώστε να μην απορρίψει ο οργανισμός το μόσχευμα. Ο δεύτερος ασθενής είχε υποβληθεί σε τριπλή μεταμόσχευση, προσώπου και διπλή στο ένα χέρι, και πέθανε από καρδιακή προσβολή την ώρα της επέμβασης. 

   

Με τα σημερινά δεδομένα, πρόσωπο δεν αλλάζει κανείς γιατί του αρέσει περισσότερο το πρόσωπο κάποιου άλλου. Δεν είναι δηλαδή μια αισθητική επέμβαση ρουτίνας.

Η πρόοδος της ιατρικής επέτρεψε στους άτυχους συνανθρώπους μας σε περιπτώσεις που η πλαστική χειρουργική δεν μπορεί να βοηθήσει λόγω της βαρύτητας των περιστατικών, να επανέλθουν σε μια λειτουργική καθημερινότητα.

Οι υπερβολές προς το παρόν εξακολουθούν να υπάρχουν για τον  κινηματογράφο και τις μυθοπλασίες του.

                    

                           

*To video που ακολουθεί παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες από το Brigham& Women’s Hospital στην Βοστόνη μετά από τρεις επιτυχείς επεμβάσεις, η μια από τις οποίες η πιο γνωστή περίπτωση της  Lara Nash, όταν της επιτέθηκε στο πρόσωπο χιμπατζής στις ΗΠΑ.

            

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM