Γιορτές Χριστουγέννων: 10 χαρίσματα όσων γνωρίζουν ότι το να καλείς κόσμο στο σπίτι είναι Τέχνη

Ο καλός οικοδεσπότης έχει αυτά τα 10 χαρίσματα Facebook Twitter
Εικονογράφηση από το ‘Cock Robin’s Picture Book’, από τον Kronheim & Co.
1

Οι μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μέρες που όλοι υποδέχονται κόσμο στο σπίτι, συνήθως φίλους αγαπημένους, συγγενείς και καλούς συναδέλφους. Η οικειότητα που φέρνει η γνωριμία υπαγορεύει πιο χαλαρή συμπεριφορά και οι παλιοί κανόνες καλής συμπεριφοράς προς καλεσμένους σίγουρα μοιάζουν παλιοί στους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής. Παλιοί, ίσως ναι, όχι όμως και ξεπερασμένοι, σύμφωνα με το αιώνιο savoir vivre, το οποίο εκτός από καλούς τρόπους, παρέχει και μερικά εργαλεία ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται αρκετά καλά. 

Έτσι, πέρα από τη χαρά που νιώθει μία οικοδέσποινα ή ένας οικοδεσπότης που υποδέχεται φίλους στο σπίτι, καλό είναι -και όχι μόνο για λόγους τυπικής ευγένειας- να θυμάται και κάποια (αν όχι όλα) από τα εξής χαρίσματα. Έτσι, οι πραγματικά φιλόξενοι της παρέας που αποφασίζουν να ανοίξουν το σπίτι τους σε φίλους και μεγάλες παρέες:

1.

Καλούν εγκαίρως. Ειδικά άτομα τα οποία δεν γνωρίζουν καλά, φροντίζουν να τα ειδοποιήσουν και με ένα ευγενικό γραπτό μήνυμα. Και να υπενθυμίσουν την ώρα και τη μέρα του όποιου καλέσματος 3 μέρες πριν. Επίσης, ενημερώνουν για το αν κάποιος μπορεί να συνοδεύεται, να φέρει μαζί φίλο /-η ή φίλους για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις με το «καλησπέρα σας». 

2.

Όσο πολυτελές κι αν είναι το πάρτι, το δείπνο ή η συγκέντρωση που ετοιμάζουν, διατηρούν χαμηλούς τόνους. Δεν το παρακάνουν με ακριβά ενδύματα, κοσμήματα ή ό,τι άλλο μπορεί να  λάμψει -με την κακή έννοια- εκείνο το βράδυ. Επίσης, ενημερώνουν για το dress code της βραδιάς, ώστε κανείς να μη νιώσει παράταιρα και άβολα με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.  

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

3.

Για περισσότερους των 20 καλεσμένων, φροντίζουν να είναι πολύ προσεκτικοί με τον υπολογισμό αναγκών σε φαγητό και ποτό. Επίσης ενημερώνονται για τα αγαπημένα εδέσματα των καλεσμένων τους και ρωτούν αν υποφέρουν από κάποια αλλεργία. Θυμούνται ότι πάντα τα σερβίτσια -και ειδικώς τα ποτήρια- υπερτερούν των καλεσμένων και είτε καπνίζουν οι ίδιοι είτε όχι, το σπίτι και οι ανοιχτοί χώροι του (αν υπάρχουν) είναι εξοπλισμένοι με αρκετά σταχτοδοχεία. Αυτό σώζει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού την επόμενη μέρα (οπότε και συνήθως αποκαλύπτονται αποτσίγαρα ακόμη και κάτω από τα χαλιά).

4.

Όσο χαρούμενες, ομιλητικές και εκδηλωτικές κι αν φαίνονται οι παρέες που έχουν δημιουργηθεί, αυτοί που αρχικά απηύθυναν την πρόσκληση οφείλουν να μιλούν και να περνούν ώρα με όλους τους προσκεκλημένους. Αν πρόκειται για μικρότερο κάλεσμα, οι οικοδεσπότες φροντίζουν οι καλεσμένοι να περάσουν καλά, αν υπάρχει αμηχανία «σπάνε τον πάγο» με κουβέντες και ευχάριστη διάθεση και δεν αφήνουν κανέναν να νιώσει μόνος ή αποκομμένος από τους υπόλοιπους.

5.

Δεν καλούν άτομα που δεν ταιριάζουν με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους και μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα. Επίσης, ένας παλιός αστικός μύθος λέει ότι είναι ντροπή να ενημερώνουμε φίλους ότι δεν θα τύχουν ενός καλέσματος. Δεν είναι ντροπή: όσοι σέβονται πραγματικά τις φιλίες και τις γνωριμίες τους ενημερώνουν ότι δεν θέλουν να δημιουργηθεί παρεξήγηση που εν τέλει θα φέρει σε δύσκολη θέση τους πάντες. 

6.

Δεν σχολιάζουν ποτέ άτομα που δεν είναι παρόντα. Ούτε παρίστανται σε ένα τέτοιο σχόλιο, ούτε γελούν ακόμα και με κάποιο αστείο, ειδικά αν πρόκειται για φίλο. Δεν είναι απλώς άκομψο, μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω συζητήσεις που, τελικώς, θα εμπλέξουν αυτόν που δεν έφταιγε, μόνο και μόνο επειδή άκουσε, το όποιο σχόλιο. 

7.

Ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, μπορούν να μεριμνήσουν για ένα μικρό δωράκι - ακόμη και κάτι που έφτιαξαν οι ίδιοι- αν όχι για τον κάθε καλεσμένο ξεχωριστά, τουλάχιστον για τα παιδάκια της παρέας. Κάποιο γλυκό, κάποιο μικρό παιχνίδι, είναι μια ευγενική χειρονομία για να ευχαριστήσει κανείς τους φίλους του που ανταποκρίθηκαν σ' ένα κάλεσμα. 

8.

Υποδέχονται οι ίδιοι τους προσκεκλημένους καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, αποχαιρετούν οι ίδιοι τους πάντες και στο τριήμερο που θα ακολουθήσει, τηλεφωνούν ή στέλνουν ένα γλυκό μήνυμα για να ευχαριστήσουν για την παρέα και την ωραία βραδιά. Δεν είναι τύποι, είναι ουσία και αυτή συντηρεί όλες τις σχέσεις. 

9.

Στην περίπτωση που κάποιος από τους καλεσμένους φέρει γλυκά, ποτά ή λουλούδια, αυτά δεν καταλήγουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Προσφέρονται στους προσκεκλημένους, σερβιρισμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

10.

Δεν σχολιάζουν ποτέ τα δώρα που έφεραν ή δεν έφεραν οι καλεσμένοι τους, ούτε μετά από καιρό. Ο καθένας έχει το δικό του γούστο και κυρίως τα δικά του οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε πάντα ένα δώρο με χαμόγελο και με εγκάρδιες ευχαριστίες, όχι για το αντικείμενο, αλλά για τη χειρονομία και την όμορφη σκέψη. 

Με στοιχεία από Forbes, New Yorker, Emilypost.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM