Η απόλυση συχνά είναι ένα ξαφνικό γεγονός που επηρεάζει το εισόδημα και τους κοινωνικούς δεσμούς, ενώ ταυτόχρονα είναι πηγή διαφόρων ειδών πίεσης και αποτελεί στίγμα. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έρευνα έχει δείξει ότι η ανεργία έχει μια αρνητική ψυχολογική επίδραση στους ανθρώπους.
Όμως οι συντάκτες μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο New York Magazine υποστηρίζουν ότι πέρα από αυτό, δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν η ανεργία μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικότητες των ανθρώπων μακροπρόθεσμα. Διαισθητικά θα έλεγε κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό, ειδικά αν πρόκειται για ανεργία που κρατάει πολύ καιρό, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει σχετική εκτεταμένη έρευνα.
Έτσι μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Warwick, χρησιμοποίησε δεδομένα που προϋπήρχαν στη Γερμανία. Συγκεκριμένα επικεντρώθηκε σε 6.769 εργάτες στους οποίους είχε δοθεί ένα τυπικό τεστ προσωπικότητας που είναι σχεδιασμένο να βαθμολογεί τα λεγόμενα Big Five χαρακτηριστικά προσωπικότητας – την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, τον νευρωτισμό, τη δεκτικότητα στην εμπειρία και την ευσυνειδησία.
Τέσσερα χρόνια μετά οι εργάτες απάντησαν στα ίδια ερωτηματολόγια ενώ παράλληλα ερευνήθηκε η επαγγελματική τους δραστηριότητα, δίνοντας την ευκαιρία στην ερευνητική ομάδα να βρει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της ανεργίας με αλλαγές στην προσωπικότητα.
Στα γραφήματα φαίνονται τα αποτελέσματα για κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και είναι φανερό ότι για τους ανθρώπους που είχαν σταθερή δουλειά, που συμβολίζονται με τη διακεκομμένη γραμμή, οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά στους ανέργους οι διαφορές είναι σαφείς και έντονες.
Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό γιατί υποδεικνύει ότι η ανεργία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα ενός ατόμου, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σχετικά σταθερό. Το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι μια έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα και σε άλλες χώρες. - Λ.Φ
σχόλια