Η απιστία ως άσκηση αντοχής και 7 τρόποι για να ξεκολλήσετε από το άχαρο αίσθημα της προδοσίας

Η απιστία ως άσκηση αντοχής και 7 τρόποι για να ξεκολλήσετε από το άχαρο αίσθημα της προδοσίας Facebook Twitter
Tο ότι μας πρόδωσαν και πόσω μάλλον, αυτός ο οποίος θεωρούσαμε "άνθρωπο μας", μας πλημμυρίζει με ανασφάλεια, φόβο και καχυποψία, κάποτε άμεσα και κάποτε με το να τρυπώνει σταδιακά στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας
2


Από τα πιο δύσκολα μονοπάτια,
τα οποία συνήθως βαδίζει κανείς μόνος, είναι η ανακάλυψη ότι τον απάτησαν. Δεν έχει σημασία το με ποιόν, δεν έχει σημασία το για πόσο καιρό συνέβαινε, ενώ ο ίδιος προφανώς κοιμόταν βαθιά ή στην καλύτερη περίπτωση, απλώς υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. 

Η εμπειρία του πόνου είναι αδιαμφισβήτητη και δυστυχώς δεν είναι μία πληγή που επουλώνεται γρήγορα και χωρίς να επηρεάσει το σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου, είτε άνδρα είτε γυναίκας: η απιστία είναι μια εμπειρία που -δυστυχώς- βιώνεται με όλους τους τρόπους και σε όλα τα πεδία του κοινωνικού βίου, κυρίως γιατί (λανθασμένα, αλλά συμβαίνει) υπογραμμίζει το αίσθημα ανεπάρκειας σε κάθε τομέα δραστηριοποίησης μας. 

Το ότι μας πρόδωσαν και πόσω μάλλον, αυτός ο οποίος θεωρούσαμε "άνθρωπο μας", μας πλημμυρίζει με ανασφάλεια, φόβο και καχυποψία, κάποτε άμεσα και κάποτε με το να τρυπώνει σταδιακά στους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας (εργασία, φιλικό περιβάλλον, ευρύτερες διαπροσωπικές σχέσεις), αγκυλώνοντας τον αυθορμητισμό μας και δημιουργώντας μας σοβαρά προβλήματα τόσο στο να αφήσουμε πίσω μας το δυσάρεστο περιστατικό και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, απαλλαγμένοι από τον φόβο της επανάληψης μίας τέτοιου είδους προδοσίας. 

Χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας, ωστόσο μετά από όλα αυτά, προσπαθήστε να σκεφτείτε ξανά από την αρχή ό,τι συνέβη, κάθε σημείο. Σημειώστε τις σκέψεις εκείνες, με την ανάμνηση των οποίων, ο πόνος που νιώθετε είναι ανυπόφορος, μη διαχειρίσιμος. Επανέλθετε μετά από λίγο καιρό στις σημειώσεις αυτές. Βεβαιωθείτε ότι νιώθετε το ίδιο ή κάπως καλύτερα.

Σύμφωνα με την Ondina Hatvany, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλο σχέσεων και αρθρογράφο στο site με θέματα ψυχολογίας Ρsychcentral.com (και μάλιστα με σειρά άρθρων στο θέμα της απιστίας), υπάρχουν τουλάχιστον 7 βήματα που σε πρώτο στάδιο ανακουφίζουν από τον πόνο της δυσάρεστης εμπειρίας και στη συνέχεια επιτρέπουν στο άτομο να προχωρήσει, χωρίς συναισθηματικά και ψυχολογικά βαρίδια στις επόμενες σελίδες της ζωής του. 

Ποιοί είναι, λοιπόν, αυτοί οι τρόποι που μετατρέπουν μία τόσο δύσκολη ψυχική διεργασία σε κάτι που τουλάχιστον δεν φαντάζει "βουνό"; Κάποιοι είναι απολύτως χρηστικοί και αφορούν την καθημερινότητα - τους εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή, που μπορούν να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη καταπονημένη ψυχολογία μας - και οι άλλοι αφορούν μικρά, αλλά στην ουσία τους μεγάλα, ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψει κανείς, για να λυτρωθούν από τον πόνο. 

1.

Στον χώρο σας, γραφείο ή σπίτι, διατηρήστε παράθυρα και παντζούρια ανοιχτά. Αφήστε το φως να μπαίνει στα δωμάτια, ακόμη κι αν αισθάνεστε αδύναμοι να το αντιμετωπίσετε. Φροντίστε να κάνετε πολλά μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα, να περπατάτε λίγο περισσότερο από το κανονικό και σιγουρευτείτε ότι ανασαίνετε και ενυδατώνεστε σωστά. Μη φοβάστε να κλάψετε ή να ξεσπάσετε και κυρίως μην καταπιέζετε τον εαυτό σας, όταν νιώθετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο. Όσο περισσότερο "πνίγεται" το αίσθημα απογοήτευσης και οργής, τόσο καθυστερείτε τη διαδικασία ίασης.

2.

Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα δώσετε δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας με τον άνθρωπο που σας απάτησε, αποφύγετε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα τις τυχαίες συναντήσεις ή τα μέρη στα οποία ενδέχεται να βρεθείτε ξανά πρόσωπο με πρόσωπο. 

3. 

Αποφύγετε επίσης τις συναισθηματικές εντάσεις, αφηγούμενοι ξανά και ξανά τα όσα σας συνέβησαν. Επειδή έχετε ανάγκη να βγάλετε από μέσα σας τη συγκεκριμένη ιστορία, διαλέξτε έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, που να μπορεί να σας στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και προτιμήστε - όταν χρειάζεται - να μιλάτε μόνο σε αυτόν. Η απολύτως ορθόδοξη επιλογή είναι να επιλέξετε την ασφάλεια ενός ψυχοθεραπευτή που γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε. Αλλά, αν αυτό δεν είναι εφικτό, αρκεί και ένας έμπιστος φίλος. 

4. 

Μη βιαστείτε να εμπλακείτε σε μία νέα σχέση. Ο πειρασμός της εκδίκησης είναι τεράστιος, αλλά στο τέλος φθείρετε τον εαυτό σας και διοχετεύετε την οργή και την απογοήτευση σας σε εσάς τους ίδιους. Επίσης, αν μιλάμε για γάμο, υπάρχουν πάντα και οι νομικές συνέπειες. Ενδεχομένως, αυτός που πραγματικά ευθυνόταν για τη διάλυση του, να χρησιμοποιήσει τα δικά σας "ξεσπάσματα" για να γυρίσει την υπόθεση υπέρ του. 

5.

Είναι σκληρό, αλλά οφείλετε, τουλάχιστον για λίγο καιρό να μείνετε σε απόσταση από κοινούς φίλους. Βρίσκεστε σε κομβικό σημείο για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για τη ζωή σας και οι λεπτομέρειες που ενδεχομένως θα μάθετε τώρα ή οι προσπάθειες κοινών φίλων να σας επανασυνδέσουν, θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την κρίση σας και τη δυνατότητα να φτάσετε στο σημείο που πραγματικά επιθυμείτε. Δείτε την όλη διαδικασία ως χρονοτριβή και αποφύγετε την. 

6.

Φαίνεται δύσκολο, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ακατόρθωτο, αλλά ήρθε ο καιρός να αναζητήσετε νέους φίλους, νέα χόμπι και νέες συνήθειες. Τα δύο τελευταία είναι πιο εύκολα στο να επιτευχθούν και κάπως έτσι μπαίνει στη ζωή μας και νέος κόσμος. Επίσης, είναι η καλύτερη περίοδος για να αρχίσετε ξανά κάτι που είχατε αφήσει στη μέση: σπουδές, ένα αγαπημένο χόμπι, εκμάθηση χορών και ξένων γλωσσών. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κλισέ, όμως, η αλήθεια είναι ότι κρατούν μυαλό και σώμα σε εγρήγορση και οδηγούν τους ανθρώπους σε νέα μονοπάτια, μακριά από το χρονικό σημείο και κυρίως τους πρωταγωνιστές της "πληγής". 

7.

Χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας, ωστόσο μετά από όλα αυτά, προσπαθήστε να σκεφτείτε ξανά από την αρχή ό,τι συνέβη, κάθε σημείο. Σημειώστε τις σκέψεις εκείνες, με την ανάμνηση των οποίων, ο πόνος που νιώθετε είναι ανυπόφορος, μη διαχειρίσιμος. Επανέλθετε μετά από λίγο καιρό στις σημειώσεις αυτές. Βεβαιωθείτε ότι νιώθετε το ίδιο ή κάπως καλύτερα. Συνεχίστε τη ζωή σας με ό,τι καινούριο έχετε φροντίσει να εντάξετε σ' αυτήν. Και κυρίως σιγουρευτείτε ότι δεν περνάτε στάδια, δεν βιάζεστε και δεν επιτρέπετε πισωγυρίσματα σε κάτι που έχει οριστικά τελειώσει. 

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Καλά κρασιά..Βγαίνεις και τα πίνεις με τους κολλητούς σου και τα χώνετε μαζί στην τύπισσα που το εκανε. Και μετά φροντίζεις να βρεις την επόμενη ότι γίνεται γρηγορότερα. Έτσι ξεπερνιούνται κερατώματα και χωρισμοί. υ.γ. Ρίχνεις και μια ζεϊμπεκιά άμα λάχει.