Η αθέατη πλευρά της περιόδου

Η αθέατη πλευρά της περιόδου Facebook Twitter
Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί.
8

 

Όσο άνετες και απελευθερωμένες και αν νιώθουν οι γυναίκες, η αλήθεια είναι πως ορισμένα θέματα αποφεύγουν να τα συζητήσουν με την μητέρα ή τις φίλες τους, ακόμα και τον γυναικολόγο τους. Οι σεξουαλικής φύσεως συζητήσεις είναι πιο απενοχοποιημένες, ίσως επειδή το σεξ είναι πλέον παντού και κανείς δεν μπορεί να του κρυφτεί, αλλά τα ζητήματα που άπτονται του γυναικείου κύκλου εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού. Οι άνδρες δεν θέλουν να γνωρίζουν και εμείς ή τα αποσιωπούμε ή τα αναφέρουμε μόνο ακροθιγώς, κι αυτό όταν επηρεάζει την σεξουαλική και την συντροφική μας ζωή, δηλαδή όταν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κολπικό σεξ με τον σύντροφο μας.

Θα περίμενε κανείς τις πιο "αηδιαστικές" λεπτομέρειες να τις συζητάμε τουλάχιστον μεταξύ μας. Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί. Υπάρχει ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες, οι οποίες προτιμούν να υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς να το αναφέρουν σε κανέναν και μη γνωρίζοντας το γιατί: οι αλλαγές στις επισκέψεις στην τουαλέτα. 

Καλά καταλάβατε, δεν θα μιλήσουμε για την ούρηση και αν το παρόν άρθρο διαβάζεται από λιγόψυχους ή άνδρες (ζητώ συγγνώμη από το αγαπημένο μου φύλο αλλά σε ότι αφορά τις σωματικές λειτουργίες συχνά αυτές οι δύο ομάδες ταυτίζονται) καλό θα ήταν να κλικάρετε κάτι άλλο στην σελίδα μας.

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους.

Αρκετές γυναίκες παρατηρούν λοιπόν αλλαγές στην συχνότητα και την ποιότητα των κενώσεων κατά την διάρκεια της περιόδου τους και αυτό συμβαίνει γιατί τα έντερα τους κινούνται περισσότερο λόγω των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που προκαλούν σπασμούς στην μήτρα και σε αυτές οφείλονται οι αγαπημένες μας κράμπες, αλλά δεν περιορίζουν την δράση τους στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Σε κάποιες γυναίκες προκαλούν σπασμούς και στα έντερα, με την συνέπεια που όλοι φαντάζεστε. Ο λόγος είναι πως οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν τους λείους μύες, και μαντέψτε τι τύπου μυς είναι το έντερο μας.

Ένα άλλο αίτιο των αυξημένων κενώσεων είναι η μείωση των επιπέδων προγεστερόνης στον οργανισμό. Όσες έχουν υπάρξει έγκυες είμαι βέβαιη πως θυμούνται πολύ καλά τις συνέπειες της αυξημένης προγεστερόνης, ήτοι την δυσκοιλιότητα. Κατά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα και αρκετές έγκυοι δυσκολεύονται πολύ με τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να κατανοήσετε τι σημαίνει η πτώση της κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. 

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους. Το γαστρεντερικό μας σύστημα διαθέτει περισσότερους νευρώνες απ' ότι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, κι όταν βιώνουμε αγχώδεις καταστάσεις απλά λειτουργεί με τέρμα τις μηχανές. 

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι σοκολάτες και τα τηγανητά που συνήθως καταναλώνουμε βουλιμικά τις ημέρες εκείνες. Εξοβελίζοντας από την διατροφή μας τις φυτικές ίνες και τα φρούτα και αντικαθιστώντας τα από απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα ταράζουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα, εντείνοντας το πιο ανεπιθύμητο σύμπτωμα της περιόδου, την διάρροια.

Λύση μπορεί να μην υπάρχει, πέραν του να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο την διατροφή μας στην διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και να προσπαθούμε να μείνουμε χαλαρές - ναι, σας βλέπω να γελάτε τώρα με αυτό που είπα όμως όφειλα να το πω - αλλά τουλάχιστον ίσως να νιώσουμε λίγο πιο άνετες να συζητήσουμε τις πτυχές των σωματικών μας λειτουργιών που συχνά κρύβουμε κι από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 19.5.2016

Υγεία & Σώμα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ