ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η αθέατη πλευρά της περιόδου

Η αθέατη πλευρά της περιόδου Facebook Twitter
Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί.
8

 

Όσο άνετες και απελευθερωμένες και αν νιώθουν οι γυναίκες, η αλήθεια είναι πως ορισμένα θέματα αποφεύγουν να τα συζητήσουν με την μητέρα ή τις φίλες τους, ακόμα και τον γυναικολόγο τους. Οι σεξουαλικής φύσεως συζητήσεις είναι πιο απενοχοποιημένες, ίσως επειδή το σεξ είναι πλέον παντού και κανείς δεν μπορεί να του κρυφτεί, αλλά τα ζητήματα που άπτονται του γυναικείου κύκλου εξακολουθούν να αποτελούν ταμπού. Οι άνδρες δεν θέλουν να γνωρίζουν και εμείς ή τα αποσιωπούμε ή τα αναφέρουμε μόνο ακροθιγώς, κι αυτό όταν επηρεάζει την σεξουαλική και την συντροφική μας ζωή, δηλαδή όταν δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κολπικό σεξ με τον σύντροφο μας.

Θα περίμενε κανείς τις πιο "αηδιαστικές" λεπτομέρειες να τις συζητάμε τουλάχιστον μεταξύ μας. Πράγματι όσες νιώθουν πολύ άνετα θα μιλήσουν με μια κολλητή για την ροή, την συχνότητα και τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, αλλά ως εκεί. Υπάρχει ένα σύμπτωμα που ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες, οι οποίες προτιμούν να υποφέρουν σιωπηλά, χωρίς να το αναφέρουν σε κανέναν και μη γνωρίζοντας το γιατί: οι αλλαγές στις επισκέψεις στην τουαλέτα. 

Καλά καταλάβατε, δεν θα μιλήσουμε για την ούρηση και αν το παρόν άρθρο διαβάζεται από λιγόψυχους ή άνδρες (ζητώ συγγνώμη από το αγαπημένο μου φύλο αλλά σε ότι αφορά τις σωματικές λειτουργίες συχνά αυτές οι δύο ομάδες ταυτίζονται) καλό θα ήταν να κλικάρετε κάτι άλλο στην σελίδα μας.

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους.

Αρκετές γυναίκες παρατηρούν λοιπόν αλλαγές στην συχνότητα και την ποιότητα των κενώσεων κατά την διάρκεια της περιόδου τους και αυτό συμβαίνει γιατί τα έντερα τους κινούνται περισσότερο λόγω των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες είναι ορμόνες που προκαλούν σπασμούς στην μήτρα και σε αυτές οφείλονται οι αγαπημένες μας κράμπες, αλλά δεν περιορίζουν την δράση τους στο αναπαραγωγικό μας σύστημα. Σε κάποιες γυναίκες προκαλούν σπασμούς και στα έντερα, με την συνέπεια που όλοι φαντάζεστε. Ο λόγος είναι πως οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν τους λείους μύες, και μαντέψτε τι τύπου μυς είναι το έντερο μας.

Ένα άλλο αίτιο των αυξημένων κενώσεων είναι η μείωση των επιπέδων προγεστερόνης στον οργανισμό. Όσες έχουν υπάρξει έγκυες είμαι βέβαιη πως θυμούνται πολύ καλά τις συνέπειες της αυξημένης προγεστερόνης, ήτοι την δυσκοιλιότητα. Κατά την εγκυμοσύνη τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα και αρκετές έγκυοι δυσκολεύονται πολύ με τις επισκέψεις στην τουαλέτα. Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να κατανοήσετε τι σημαίνει η πτώση της κατά τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. 

Η ακόμα μεγαλύτερη ειρωνεία είναι πως όσες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό στην περίοδο τους και αγχώνονται για το αν θα πρέπει να επισκεφθούν την τουαλέτα σε δημόσιο χώρο ή στο σπίτι του συντρόφου τους (και δεν ξέρω τι από τα δύο προκαλεί μεγαλύτερο στρες), επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση τους. Το γαστρεντερικό μας σύστημα διαθέτει περισσότερους νευρώνες απ' ότι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, κι όταν βιώνουμε αγχώδεις καταστάσεις απλά λειτουργεί με τέρμα τις μηχανές. 

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι σοκολάτες και τα τηγανητά που συνήθως καταναλώνουμε βουλιμικά τις ημέρες εκείνες. Εξοβελίζοντας από την διατροφή μας τις φυτικές ίνες και τα φρούτα και αντικαθιστώντας τα από απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα ταράζουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα, εντείνοντας το πιο ανεπιθύμητο σύμπτωμα της περιόδου, την διάρροια.

Λύση μπορεί να μην υπάρχει, πέραν του να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο την διατροφή μας στην διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και να προσπαθούμε να μείνουμε χαλαρές - ναι, σας βλέπω να γελάτε τώρα με αυτό που είπα όμως όφειλα να το πω - αλλά τουλάχιστον ίσως να νιώσουμε λίγο πιο άνετες να συζητήσουμε τις πτυχές των σωματικών μας λειτουργιών που συχνά κρύβουμε κι από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 19.5.2016

Υγεία & Σώμα
8

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM