Η αξία της παρέας στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard αναδεικνύει την αξία της παρέας στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος Facebook Twitter
H κοινωνική επαφή και δικτύωση, ειδικά η ανθρώπινη συναναστροφή στον πραγματικό (και όχι στον ψηφιακό) κόσμο, αποτελεί «φάρμακο» για την υγεία.
0

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ σε παγκόσμια επιδημία που πλήττει σοβαρά και ποικιλοτρόπως την υγεία. Η νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας (T.H. Chan School of Public Health) του Harvard δείχνει πως δεν είναι απλώς ένα κοινωνικό φαινόμενο αλλά ένας σοβαρός και ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η κοινωνική επαφή και δικτύωση, ειδικά η ανθρώπινη συναναστροφή στον πραγματικό (και όχι στον ψηφιακό) κόσμο, αποτελεί «φάρμακο» για την υγεία. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η κοινωνικοποίηση και η συναναστροφή αποτελούν προστατευτική ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Ακόμα και στην περίπτωση της ήπιας νοητικής έκπτωσης, η κοινωνικοποίηση βοηθά τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη νοητική και φυσική τους κατάσταση αλλά και τη λειτουργικότητά τους σε καλύτερο επίπεδο. 

Η έλλειψή της, σύμφωνα με πολλές μελέτες, δείχνει να είναι προάγγελος πολλών εκφυλιστικών νοσημάτων, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη. Η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η μοναξιά οδηγεί κατά 56% σε υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η περιστασιακή μοναξιά δεν αυξάνει τον κίνδυνο, αναφέρει η έρευνα στο eClinicalMedicine.

Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία.

Η μοναξιά από μόνη της συνάδει και με απώλεια της ευεξίας, την υιοθέτηση βλαπτικών για τον οργανισμό συνηθειών και την ταυτόχρονη παραμέληση καλών συνηθειών όπως η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Επίσης, οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιθανό να ασκούνται λιγότερο, ειδικά όσο μεγαλώνουν, και η ελλιπής άσκηση, σύμφωνα με μια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ταχύτερη έλευση χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, οι νευρολογικές διαταραχές, ο σακχαρώδης διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου. 

Ο ρόλος της υβριδικής εργασίας στην ευεξία

Στην καλύτερη διατήρηση της ευεξίας συμβάλλει και το μοντέλο της υβριδικής εργασίας που αναπτύχθηκε κατά την πανδημία του Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα της International Workplace Group. Τέσσερις στους πέντε εργαζόμενους (80%) δήλωσαν ότι η ευεξία που βιώνουν στην καθημερινότητά τους βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που τους προσφέρει η υβριδική εργασία. Η ευρεία υιοθέτηση του υβριδικού μοντέλου εργασίας παγκοσμίως έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μοιράζει τις ώρες εργασίας του ανάμεσα στο σπίτι, ευέλικτους χώρους εργασίας κοντά σε αυτό και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι μετακινήσεις και να εξασφαλιστεί περισσότερος ποιοτικός χρόνος. 

Το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η φυσική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί λόγω της υβριδικής εργασίας, με τα οφέλη να περιλαμβάνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση (54%) και προετοιμασία υγιεινών γευμάτων (58%). Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο μοντέλο υβριδικής εργασίας αισθάνονται πιο ξεκούραστοι (80%) καθώς έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές μοτίβο ζωής και ύπνου. Πολλές επιχειρήσεις προσανατολίζουν τους υπαλλήλους στη σωματική υγεία με προγράμματα που προωθούν την άσκηση. Το 17% ανέφερε ότι εργάζεται σε εταιρεία που προσφέρει μειωμένη συνδρομή μέλους σε γυμναστήρια, ενώ το 28% έχει συμπεριληφθεί σε προγράμματα μετακίνησης με ποδήλατο. Με δεδομένη πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ, η οποία συσχετίζει την έλλειψη άσκησης με την αύξηση του κινδύνου για πολλά εκφυλιστικά νοσήματα, η υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας ή η αύξησή της αποτελεί διαβατήριο για καλύτερη υγεία και περισσότερη ευεξία. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ