Η εταιρική κοινωνική ευθύνη στον τομέα της ιατρικής

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη στον τομέα της ιατρικής Facebook Twitter
Αν η οικονομική κρίση πέτυχε κάτι θετικό, είναι πως ξύπνησε την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και έκανε μόδα τον εθελοντισμό.
0

«Στάσου πλάι μου». Το κλασικό τραγούδι που ερμήνευσε πρώτος ο Αμερικανός τραγουδιστής Μπεν Κινγκ έγινε στην εποχή μας σύνθημα που περιγράφει με τρεις λέξεις τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης που υλοποιούν εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμοί και άνθρωποι, ατομικά, με στόχο να στηρίξουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, είτε γιατί απειλούνται από τη φτώχεια είτε γιατί μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι δομές υγείας και εκπαίδευσης δεν επαρκούν. Αν η οικονομική κρίση πέτυχε κάτι θετικό, είναι πως ξύπνησε την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και έκανε μόδα τον εθελοντισμό. Σήμερα εθελοντές δεν είναι πια μόνο μερικοί εκκεντρικοί ιδεαλιστές αλλά όλοι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και, φυσικά, όλες οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Γιατί, όπως λέει μια παλιά, αλλά διαχρονική φράση, όταν παίρνεις, έχεις γεμάτα χέρια, και όταν δίνεις, έχεις γεμάτη καρδιά.


Η λίστα με τα παραδείγματα κοινωνικής προσφοράς δεν έχει τέλος. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες μεταφράζεται σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αποστιγματοποίησης νοσημάτων, σε αποστολές κοινωνικής ιατρικής σε νησιά και ορεινά χωριά, σε νησίδες φτώχειας και αποκλεισμένους πληθυσμούς που μπορεί να βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά ή ακόμα και μέσα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πολύ συχνά προσφέρονται δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, όπως σπιρομετρήσεις για την αναπνευστική λειτουργία, μετρήσεις σακχάρου για την πρόληψη του διαβήτη, μετρήσεις παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες, μετρήσεις PSA για τον καρκίνο του προστάτη. Με αφορμή την καθολική, επιτέλους, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πολλές εκστρατείες για την αποφυγή του καπνίσματος και την πρόληψη της παχυσαρκίας πάνε στα σχολεία, καθώς εκεί πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις για να αποφευχθεί το κακό.

Αν η οικονομική κρίση πέτυχε κάτι θετικό, είναι πως ξύπνησε την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και έκανε μόδα τον εθελοντισμό. Σήμερα εθελοντές δεν είναι πια μόνο μερικοί εκκεντρικοί ιδεαλιστές αλλά όλοι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και, φυσικά, όλες οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.


Οι εκστρατείες που γίνονται για τις καρδιοπάθειες, τον διαβήτη, τους καρκίνους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τα ρευματολογικά νοσήματα, την ψωρίαση, την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλα στιγματισμένα νοσήματα που θεωρούνται εσφαλμένα μεταδοτικά αποτελούν παραδείγματα μιας τάσης που μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται, έχοντας τέσσερις βασικούς πυλώνες. Καταρχάς, τη στήριξη της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος από τη χιονοστιβάδα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό «αγκάλιασμα» της νέας γενιάς, ώστε να αντιστραφεί το φαινόμενο του drain brain, και την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, της νέας απειλής που κινδυνεύει να μας μετατρέψει σε ένα έθνος παππούδων, κάτω των 8 εκατομμύριων ανθρώπων. Να μερικές κοινωνικές δράσεις που δημιουργούν θετικό αποτύπωμα σε μια κοινωνία που παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Η εκστρατεία «Το σώμα σου μιλάει. Ακουσέ το!» της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας ταξίδεψε με την Ομάδα Αιγαίου, στο πλαίσιο της 4ημερης χειμερινής της αποστολής, σε τρία μικρά κυκλαδονήσια, την Ίο, τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά, προσφέροντας δωρεάν ρευματολογικές εξετάσεις και ενημέρωση για τα ρευματολογικά νοσήματα στους κατοίκους, που στην πλειονότητά τους είναι μεσήλικες ή ηλικιωμένοι και καταπονημένοι από τις αγροτικές εργασίες.

Στην ίδια χειμερινή αποστολή, στην οποία πάντοτε δηλώνει παρούσα και η δημοσιογράφος Υγείας της LifΟ, η Pfizer έστειλε εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο που προστατεύουν τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους από την πνευμονία, ενώ η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έστειλε τον κινητό της μαστογράφο για να προσφέρει στις νησιώτισσες τη δυνατότητα να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία στον τόπο τους.


Μια άλλη κοινωνική πρωτοβουλία, που κάθε χρόνο χαράζει σταθερά ρότα για νησιά και ορεινά χωριά, αφορά στο Σωματείο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» που επισκέπτεται νησιά όπως οι Λειψοί και η Αστυπάλαια αλλά και τα ακριτικά Πομακοχώρια της Θράκης. Στην αποστολή του Οκτωβρίου στους Λειψούς συμμετείχε και η δημοσιογράφος Υγείας της LifΟ, καταγράφοντας την αγάπη με την οποία υποδέχτηκε ο τοπικός πληθυσμός, και ειδικά τα παιδιά, τους εθελοντές γιατρούς της «Ανοιχτής Αγκαλιάς». Μια δράση, που προσφέρει φαγητό σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν στο φάσμα της επισιτιστικής ανασφάλειας, είναι το «Μπορούμε», το οποίο έχει προσφέρει μέχρι σήμερα 30 εκατομμύρια μερίδες φαγητού πανελλαδικά.

Δύο άλλες πρωτοβουλίες που βοηθούν ανθρώπους της διπλανής πόρτας να αντιμετωπίσουν βασανιστικά νοσήματα είναι οι δράσεις της Novartis Hellas «Μίλα για την ημικρανία σου» και «Βήμα Μπροστά», ενώ η επιστροφή των βιωματικών εργαστηρίων του προγράμματος «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» αποτελεί την αιχμή του δόρατος της εταιρικής της υπευθυνότητας, προσφέροντας ένα ολιστικό άγγιγμα ψυχής σε γυναίκες αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού. Στο νευραλγικό κομμάτι της στήριξης της νέας γενιάς και της συγκράτησης των νέων επιστημόνων, σημαντική είναι η συνεργασία της Pfizer με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην προσφορά υποτροφιών σπουδών που βοηθούν να μετατραπεί το brain drain σε brain gain για τους ίδιους τους φοιτητές και για τη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, η πρωτοβουλία HOPEgenesis προχωρά, γεμίζοντας με παιδικά χαμόγελα τα σοκάκια ορεινών χωριών και μακρινών νησιών. Με σχεδόν 200 μωρά που γεννήθηκαν χάρη στη στήριξη –οικονομική και υγείας– και στο αίσθημα ασφάλειας που παρέχει η πρωτοβουλία στα ζευγάρια που φοβούνται να αποκτήσουν παιδί, το αρνητικό πρόσημο των γεννήσεων αναστρέφεται. Με ένα μωρό τη φορά, ένα βήμα τη φορά, με baby steps, έτσι όπως ξεκινάνε όλα τα μεγάλα ταξίδια.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της υγείας

Υγεία & Σώμα / Κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της υγείας

Όταν η κοινωνία δοκιμάζεται, οι επιχειρήσεις βάζουν «πλάτη» και στηρίζουν τους πολίτες, ειδικά αυτούς που έχουν ανάγκη, μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες αμβλύνουν τις ανισότητες στην υγεία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM