Κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της υγείας

Κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της υγείας Facebook Twitter
Στο πεδίο της δράσης τους περιλαμβάνονται και οι τοπικές κοινωνίες σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
0

Το CSR στα ελληνικά σημαίνει «εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα» και αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο πρόσωπο των επιχειρήσεων. Κι εδώ, μια μεγάλη παρέα, το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών και των πολυεθνικών εταιρειών μαζί με τους εθελοντές που στελεχώνουν τα μη κερδοσκοπικά σωματεία και τις οργανώσεις γράφουν μια ένδοξη ιστορία, βελτιώνοντας με τις δράσεις τους την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν πληγεί βαριά από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της υγείας και της διαβίωσης γενικότερα.

Με την υγεία να αποτελεί το πιο ανεκτίμητο αγαθό αλλά και το πιο ευάλωτο στην οικονομική δυσπραγία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν οδηγούν το άρμα της εταιρικής υπευθυνότητας, βάζοντας με κάθε τους δράση τον πήχη ψηλότερα και στέλνοντας το μήνυμα πως οι κοινωνικές πρωτοβουλίες δεν κοιμούνται ποτέ, δεν εφησυχάζουν ποτέ και δεν σταματούν ούτε το καλοκαίρι.

Με την υγεία να αποτελεί το πιο ανεκτίμητο αγαθό αλλά και το πιο ευάλωτο στην οικονομική δυσπραγία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν οδηγούν το άρμα της εταιρικής υπευθυνότητας, βάζοντας με κάθε τους δράση τον πήχη ψηλότερα

Στον χώρο της υγείας η εταιρική υπευθυνότητα γίνεται πράξη από φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα, συλλόγους ασθενών, μονογονεϊκών οικογενειών και παιδιών, καθώς και από οργανώσεις που παίρνουν υπό την προστασία τους ηλικιωμένους, χρόνιους πάσχοντες, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας ή θύματα κακοποίησης και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από περιθωριοποίηση, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι αλκοολικοί, άτομα που έχουν προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (οροθετικοί και ασθενείς με ηπατίτιδες).

Επίσης, στο πεδίο της δράσης τους περιλαμβάνονται και οι τοπικές κοινωνίες σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έτσι, μαζί με τις ελληνικές και τις θυγατρικές των πολυεθνικών, τις φαρμακοβιομηχανίες και τους ομίλους των νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων, σε αυτόν τον χώρο μεγαλουργούν το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ινστιτούτο Prolepsis, η Ομάδα Αιγαίου και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα (Σύμπλευση, Action Hellas), οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Αποστολή του ΙΣΑ και της Αρχιεπισκοπής, σύλλογοι σαν το ΚΕΦΙ, το Άλμα Ζωής, την Αγκαλιά, το Αγκαλιάζω, την Πεταλούδα, τον Προμηθέα, την ΠΟΑΜΣΚΠ, την ΕΛΕΑΝΑ, το ΡΕΥΜΑΖΗΝ, το Χαμόγελο του Παιδιού, και η Κιβωτός του Κόσμου.

Σε τέσσερις πυλώνες οι δράσεις για την κοινωνία

Οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται απ' όλους αυτούς τους φορείς κατατάσσονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ενημερωτικές εκστρατείες για χρόνια νοσήματα με υψηλή συχνότητα εμφάνισης, που συνήθως συνοδεύονται από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και αποστολές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκεί όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές.

Αυτά τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης στηρίζουν και τα άτομα με αναπηρία (εκ γενετής, ως απόρροια κάποιας πάθησης ή μετά από ατύχημα), κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί και δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία για ισότιμη ένταξη στην κοινωνία, η οποία συνήθως τα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή σαν παρίες (ειδικά οι μικρές κοινωνίες).

Η δεύτερη κατηγορία κοινωνικών πρωτοβουλιών περιλαμβάνει δράσεις σίτισης, ένδυσης και προσφοράς σχολικού εξοπλισμού σε παιδιά, καθώς και προγράμματα ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης σε πληθυσμούς με παιδιά σε ανάγκη. Τα παιδιά είναι το μέλλον και ταυτόχρονα είναι πολύ ευάλωτα στην αλλαγή του οικονομικού οικογενειακού status, με συνέπεια να αποτελούν τα πιο αθώα θύματα της κρίσης.

Συχνά, ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά που πρέπει να απομακρυνθούν από το φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον γιατί κινδυνεύουν είτε από κακοποίηση είτε από παραμέληση, ενώ υπάρχουν και εγκαταλελειμμένα παιδιά που έμειναν στα αζήτητα, «παρκαρισμένα» σε νοσοκομεία παίδων. Σε αυτόν τον πυλώνα περιλαμβάνονται οι δράσεις για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που υλοποιούνται κυρίως από την ΑΜΚΕ HOPEgenesis, σε συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου και άλλους φορείς, καθώς και οι δράσεις που προστατεύουν το αγέννητο παιδί.

Η τρίτη κατηγορία κοινωνικών πρωτοβουλιών αφορά τους ηλικιωμένους και στηρίζει τη διαβίωση στο σπίτι ή σε ξενώνες φιλοξενίας, αντιμετωπίζοντας τα χρόνια νοσήματα και τη μοναξιά, η οποία είναι συχνός σύντροφος των ηλικιωμένων, οδηγώντας τους στο περιθώριο της κοινωνίας. Οι ηλικιωμένοι έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται δράσεις προληπτικών εξετάσεων, προσφερόμενες ακόμα και κατ' οίκον, σαν τις κατ' οίκον επισκέψεις που πραγματοποιούν στους οικισμούς των μικρών και απομακρυσμένων νησιών οι εθελοντές γιατροί της Ομάδας Αιγαίου.

Τέλος, η τέταρτη κατηγορία δίνει μέλλον και προοπτική στα νιάτα, χρηματοδοτώντας start up επιχειρήσεις, δίνοντας υποτροφίες για σπουδές, στρέφοντας τους φοιτητές στην έξυπνη εξειδίκευση, ώστε να μη χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες επιχειρείται η αντιστροφή του φαινομένου του drain brain και η μετατροπή του σε brain gain για τη χώρα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM