Κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της υγείας

Κοινωνικές πρωτοβουλίες που ξεχωρίζουν στον τομέα της υγείας Facebook Twitter
Στο πεδίο της δράσης τους περιλαμβάνονται και οι τοπικές κοινωνίες σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
0

Το CSR στα ελληνικά σημαίνει «εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα» και αντιπροσωπεύει το ανθρώπινο πρόσωπο των επιχειρήσεων. Κι εδώ, μια μεγάλη παρέα, το ανθρώπινο δυναμικό των ελληνικών και των πολυεθνικών εταιρειών μαζί με τους εθελοντές που στελεχώνουν τα μη κερδοσκοπικά σωματεία και τις οργανώσεις γράφουν μια ένδοξη ιστορία, βελτιώνοντας με τις δράσεις τους την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν πληγεί βαριά από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της υγείας και της διαβίωσης γενικότερα.

Με την υγεία να αποτελεί το πιο ανεκτίμητο αγαθό αλλά και το πιο ευάλωτο στην οικονομική δυσπραγία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν οδηγούν το άρμα της εταιρικής υπευθυνότητας, βάζοντας με κάθε τους δράση τον πήχη ψηλότερα και στέλνοντας το μήνυμα πως οι κοινωνικές πρωτοβουλίες δεν κοιμούνται ποτέ, δεν εφησυχάζουν ποτέ και δεν σταματούν ούτε το καλοκαίρι.

Με την υγεία να αποτελεί το πιο ανεκτίμητο αγαθό αλλά και το πιο ευάλωτο στην οικονομική δυσπραγία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν οδηγούν το άρμα της εταιρικής υπευθυνότητας, βάζοντας με κάθε τους δράση τον πήχη ψηλότερα

Στον χώρο της υγείας η εταιρική υπευθυνότητα γίνεται πράξη από φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδρύματα, συλλόγους ασθενών, μονογονεϊκών οικογενειών και παιδιών, καθώς και από οργανώσεις που παίρνουν υπό την προστασία τους ηλικιωμένους, χρόνιους πάσχοντες, παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας ή θύματα κακοποίησης και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν από περιθωριοποίηση, όπως οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι αλκοολικοί, άτομα που έχουν προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (οροθετικοί και ασθενείς με ηπατίτιδες).

Επίσης, στο πεδίο της δράσης τους περιλαμβάνονται και οι τοπικές κοινωνίες σε απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα μέρη, τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έτσι, μαζί με τις ελληνικές και τις θυγατρικές των πολυεθνικών, τις φαρμακοβιομηχανίες και τους ομίλους των νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων, σε αυτόν τον χώρο μεγαλουργούν το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ινστιτούτο Prolepsis, η Ομάδα Αιγαίου και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα (Σύμπλευση, Action Hellas), οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Αποστολή του ΙΣΑ και της Αρχιεπισκοπής, σύλλογοι σαν το ΚΕΦΙ, το Άλμα Ζωής, την Αγκαλιά, το Αγκαλιάζω, την Πεταλούδα, τον Προμηθέα, την ΠΟΑΜΣΚΠ, την ΕΛΕΑΝΑ, το ΡΕΥΜΑΖΗΝ, το Χαμόγελο του Παιδιού, και η Κιβωτός του Κόσμου.

Σε τέσσερις πυλώνες οι δράσεις για την κοινωνία

Οι πρωτοβουλίες που υλοποιούνται απ' όλους αυτούς τους φορείς κατατάσσονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει ενημερωτικές εκστρατείες για χρόνια νοσήματα με υψηλή συχνότητα εμφάνισης, που συνήθως συνοδεύονται από δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και αποστολές παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκεί όπου δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές.

Αυτά τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης στηρίζουν και τα άτομα με αναπηρία (εκ γενετής, ως απόρροια κάποιας πάθησης ή μετά από ατύχημα), κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί και δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία για ισότιμη ένταξη στην κοινωνία, η οποία συνήθως τα αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα ή σαν παρίες (ειδικά οι μικρές κοινωνίες).

Η δεύτερη κατηγορία κοινωνικών πρωτοβουλιών περιλαμβάνει δράσεις σίτισης, ένδυσης και προσφοράς σχολικού εξοπλισμού σε παιδιά, καθώς και προγράμματα ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης σε πληθυσμούς με παιδιά σε ανάγκη. Τα παιδιά είναι το μέλλον και ταυτόχρονα είναι πολύ ευάλωτα στην αλλαγή του οικονομικού οικογενειακού status, με συνέπεια να αποτελούν τα πιο αθώα θύματα της κρίσης.

Συχνά, ανάμεσά τους βρίσκονται παιδιά που πρέπει να απομακρυνθούν από το φυσικό οικογενειακό τους περιβάλλον γιατί κινδυνεύουν είτε από κακοποίηση είτε από παραμέληση, ενώ υπάρχουν και εγκαταλελειμμένα παιδιά που έμειναν στα αζήτητα, «παρκαρισμένα» σε νοσοκομεία παίδων. Σε αυτόν τον πυλώνα περιλαμβάνονται οι δράσεις για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που υλοποιούνται κυρίως από την ΑΜΚΕ HOPEgenesis, σε συνεργασία με την Ομάδα Αιγαίου και άλλους φορείς, καθώς και οι δράσεις που προστατεύουν το αγέννητο παιδί.

Η τρίτη κατηγορία κοινωνικών πρωτοβουλιών αφορά τους ηλικιωμένους και στηρίζει τη διαβίωση στο σπίτι ή σε ξενώνες φιλοξενίας, αντιμετωπίζοντας τα χρόνια νοσήματα και τη μοναξιά, η οποία είναι συχνός σύντροφος των ηλικιωμένων, οδηγώντας τους στο περιθώριο της κοινωνίας. Οι ηλικιωμένοι έχουν την ιδιαιτερότητα ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να υλοποιούνται δράσεις προληπτικών εξετάσεων, προσφερόμενες ακόμα και κατ' οίκον, σαν τις κατ' οίκον επισκέψεις που πραγματοποιούν στους οικισμούς των μικρών και απομακρυσμένων νησιών οι εθελοντές γιατροί της Ομάδας Αιγαίου.

Τέλος, η τέταρτη κατηγορία δίνει μέλλον και προοπτική στα νιάτα, χρηματοδοτώντας start up επιχειρήσεις, δίνοντας υποτροφίες για σπουδές, στρέφοντας τους φοιτητές στην έξυπνη εξειδίκευση, ώστε να μη χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό. Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες επιχειρείται η αντιστροφή του φαινομένου του drain brain και η μετατροπή του σε brain gain για τη χώρα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM