Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο

Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
Όταν κόβεις τα μαλλιά σου για να τα δωρίσεις δεν τα χάνεις, τα κερδίζεις, γιατί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη θέση ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με τον καρκίνο.
1

Η σκέψη να κουρέψω τα μαλλιά μου στριφογύριζε στο μυαλό μου εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο αλλά πάντα έβρισκα μια δικαιολογία, κυρίως απέναντι στον εαυτό μου, για να το αναβάλλω συνεχώς.

Ήταν κι αυτός ο εφιάλτης/επαναλαμβανόμενο μοτίβο που με επισκεπτόταν συχνά πυκνά, όταν περνούσα περιόδους άγχους, πως ξαφνικά τα μαλλιά μου ήταν κοντά και κάθε φορά που ξυπνούσα τα έπιανα για να βεβαιωθώ πως ήταν απλώς ένα κακό όνειρο.

Πόσο σαχλά μου φαίνονται, όμως, αυτή τη στιγμή όλα αυτά και μετανιώνω που έδινα τόση σημασία σε τρίχες και, βασικά, που δεν το έκανα όλο αυτό νωρίτερα, γιατί η περασμένη Παρασκευή που κουρεύτηκα δεν ήταν τελικά η μέρα που «έχασα τα μαλλιά μου», όπως φοβόμουν, αλλά ουσιαστικά εκείνη που τα «κέρδισα».

Πριν από περίπου μια εβδομάδα πήγα αποφασισμένη σε ένα κομμωτήριο στο Κολωνάκι να κουρέψω τα μαλλιά μου, που σε μήκος έφταναν περίπου το μισό μέτρο. Μετά την απαιτούμενη διαδικασία του λουσίματος, κάθισα στην καρέκλα και με κοιτούσα στον καθρέφτη απέναντι, ίσως όπως δεν με έχω κοιτάξει ποτέ ξανά. Περίμενα το ψαλίδι σχεδόν σαν μια άλλη λαιμητόμο που θα έβαζε οριστικό τέλος στη «Φιλιώ με τα μακριά μαλλιά» κι η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή.

«Είσαι έτοιμη;», θυμάμαι να με ρωτάει η Κωνσταντία, που είχε ήδη φτιάξει δυο πλεξούδες και κρατούσε το ψαλίδι στο χέρι της. «3, 2, 1...» η αντίστροφη μέτρηση από τη φίλη μου την Κατερίνα, που ήταν μαζί, και ξαφνικά ακούω το πρώτο χρατς.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά είχα στα χέρια μου την πρώτη πλεξούδα. «Ξέρεις ότι όσες γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους από τον καρκίνο, ποτέ ξανά δεν βγάζουν ίδια; Εσένα τα δικά σου θα μακρύνουν ακριβώς ίδια, εκείνων όχι – βγαίνουν πιο αδύναμα, σγουρά, πολλές φορές γκρίζα, αλλά ποτέ ίδια», μου εξηγεί η Κωνσταντία.

Αυτό ήταν. Όλα ξαφνικά έγιναν τόσο ξεκάθαρα. Όταν κόβεις τα μαλλιά σου για να τα δωρίσεις δεν τα χάνεις, τα κερδίζεις, γιατί ο καθένας και η καθεμιά από εμάς θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη θέση ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με τον καρκίνο. Και ειδικά οι γυναίκες, αντιλαμβανόμαστε γενικά τα μαλλιά μας ως πολύ βασικό στοιχείο της θηλυκότητας μας.

Τι θα γινόταν, σκέφτηκα, αν η παρακέντηση που έκανα πρόσφατα, δεν είχε βγει τελικά αρνητική; Αν χρειαζόταν να υποβληθώ σε χημειοθεραπεία, που θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσω τα μαλλιά μου, πόσο θα μου κόστιζε ψυχολογικά; Προς το παρόν στάθηκα «τυχερή» αλλά μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ένιωσα πως το να δωρίσω τα μαλλιά μου ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω.

Εγώ επέλεξα να δωρίσω τα μαλλιά μου στο «Άλμα Ζωής» που επιδοτεί περούκες σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο και διάβασα πως μέχρι σήμερα έχει συλλέξει πάνω από 23.000 κοτσίδες και ήδη περισσότερες από 160 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα.

Η Κοκό Σανέλ είχε πει πως «μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της είναι έτοιμη να αλλάξει τη ζωή της». Δεν ξέρω αν εγώ βρίσκομαι στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών ή όχι, αλλά ξέρω με βεβαιότητα πως ήμουν έτοιμη να αλλάξω τη ζωή –έστω και λιγάκι– μιας άλλης γυναίκας, που δίνει τη δική της μεγάλη και δύσκολη μάχη με το καρκίνο και που θα μπορούσα ανά πάσα στιγμή να βρεθώ στη θέση της.

Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter
Η μέρα που έκοψα τα μαλλιά μου και τα δώρισα στις γυναίκες με καρκίνο Facebook Twitter

* Ευχαριστώ το κομμωτήριο Pretty Little Bastards για την υπέροχη δουλειά.

Για περισσότερα σχετικά με τη διαδικασία δωρεάς μαλλιών για «Χάρισε Δύναμη», πατήστε εδώ.

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια