Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών

Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών Facebook Twitter
"Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να με ξεκολλήσει από το πορνό. Οι φυσιολογικές σχέσεις και καταστάσεις δεν είχαν πλέον τίποτα να μου πουν και πολύ σύντομα χρειαζόμουν όλο και πιο extreme πράγματα για να ερεθιστώ", εξομολογείται ο Nick, πρώην εθισμένος στη διαδικτυακή πορνογραφία
2
Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών Facebook Twitter
H δρ Angela Gregory

Η online πορνογραφία και το εύκολο διαδικτυακό σεξ μπορεί φαινομενικά να μην προκαλούν κανένα πρόβλημα, ωστόσο βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τις επιπτώσεις τόσο στον ψυχισμό όσο και στη φυσική κατάσταση ανδρών όλων των ηλικιών. Σύμφωνα με τον ρυθμό των περιπτώσεων, στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις, συμβουλευτική και θεραπευτική αγωγή η δρ. Angela Gregory διαπίστωσε ότι όλο και περισσότεροι άνδρες σε όλο και νεαρότερη ηλικία παρουσιάζουν σοβαρότατες δυσλειτουργίας αναφορικά με τη στύση τους, κυρίως λόγω της εμμονικής προσήλωσης τους στο online sex και στα πορνογραφικά πρότυπα. 


Μεγάλο ποσοστό των ασθενών της είναι πρωτίστως εθισμένοι στα κινητά και στα tablets τους, παρουσιάζοντας αντικοινωνικές συμπεριφορές, όταν δεν υπάρχει wi-fi στο κινητό ή σε όποια άλλη συσκευή έχουν μαζί τους και εν συνεχεία εξόχως προβληματική συμπεριφορά στον κοινωνικό περίγυρο τους (φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι στην πραγματική ζωή). Ως συνεπεία αυτού και λόγω της αδυναμίας τους να επικοινωνήσουν ουσιαστικά με τον πραγματικό κόσμο, βυθίζονται στην άνεση και στις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει η ανωνυμία και η πληθώρα σελίδων σχετικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. 


"Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία 16 χρόνια και για την ακρίβεια τα τελευταία 5 είναι μια αύξηση του ποσοστού των νεαρών ανδρών με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Έφηβοι ή πολύ νεαροί άνδρες που φτάνουν στην κλινική μας, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους έχουν κάνει όλες τις ιατρικές εξετάσεις που συνιστώνται πρώτα από παθολόγο και συνήθως είναι όλες καθαρές. Γι' αυτό και η πρώτη ερώτηση που τους απευθύνουμε είναι ποια είναι η σχέση τους με τη διαδικτυακή πορνογραφία και σε τι ποσοστό κάνουν χρήση της. Επίσης, καταγράφουμε τη σχέση τους με το αυνανισμό, καθώς, από μία ηλικία και μετά είναι η βασική αιτία εκδήλωσης προβλημάτων στις σεξουαλικές σχέσεις με συντρόφους ", εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια. 

Η online πορνογραφία βλάπτει σοβαρά την υγεία των ανδρών Facebook Twitter

Η ίδια παραθέτει την περίπτωση ενός νεαρού, με το ψευδώνυμο Nick, για να εξηγήσει τα προβλήματα που η ψηφιακή ζωή προκαλεί στην πραγματική. Ο συγκεκριμένος ασθενής απέκτησε το πρώτο του laptop στην ηλικία των 15 ετών. Η σχέση του με την online πορνογραφία κορυφώθηκε σχετικά γρήγορα: από μία ταινία μία στο τόσο, έγινε καθημερινή συνήθεια και όπως ο ίδιος το περιγράφει, αυτά που έβλεπε στο διαδίκτυο τα θεωρούσε πολύ πιο συναρπαστικά από ό,τι άλλο συνέβαινε εκείνη την περίοδο στη ζωή του. 

 

"Δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να με ξεκολλήσει από αυτό. Οι φυσιολογικές σχέσεις και καταστάσεις δεν είχαν πλέον τίποτα να μου πουν και πολύ σύντομα χρειαζόμουν όλο και πιο extreme πράγματα για να ερεθιστώ. Πραγματικά hard core υλικό που στην πραγματική ζωή δεν θα μπορούσε καν να το ονειρευτώ", εξομολογείται ο Nick, του οποίου πολύ γρήγορα η πραγματική σεξουαλική ζωή άρχισε να υποφέρει και όχι μόνο από την άποψη των φαντασιώσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τη φυσική του κατάσταση. 

 

Χρειάστηκε να μείνει 100 μέρες μακριά από οποιασδήποτε μορφής πορνογραφικό περιεχόμενο και σίγουρα μακριά από το διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών και πλέον μηνών, ο Nick κατάφερε να "ξανασυνδεθεί" με τον κόσμο και να γνωρίσει μία κοπέλα που πραγματικά του άρεσε.

 

"Ανακάλυψα ότι όταν βρισκόμουν ξαπλωμένος δίπλα σε ένα κορίτσι, όσο κι αν μου άρεσε, όσο κι αν αισθανόμουν ότι με ελκύει, δεν μπορούσε να συμβεί τίποτα άλλο. Ακόμη κι αν ήθελα να κάνω σεξ μαζί της, η σεξουαλικότητα μου είχε πλήρως δρομολογηθεί στο διαδικτυακό σεξ. Εκείνη την περίοδο της ζωής μου πρέπει να έβλεπα πορνό, ταινίες και υλικό, για περισσότερες από δύο ώρες κάθε μέρα". Σταδιακά, ο Nick άλλαξε στάση όχι μόνο απέναντι σε φίλους και δυνητικές συντρόφους, αλλά και σε σχέση με το ίδιο του το σώμα.  Το μη ρεαλιστικό δεν στοίχειωνε πλέον την εικόνα του για τους άλλους, αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό. Η διαφορά του συγκεκριμένου ασθενή σε σχέση με άλλες περιπτώσεις είναι ότι αυτός αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια. 

 

Χρειάστηκε να μείνει 100 μέρες μακριά από οποιασδήποτε μορφής πορνογραφικό περιεχόμενο και σίγουρα μακριά από το διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών και πλέον μηνών, ο Nick κατάφερε να "ξανασυνδεθεί" με τον κόσμο και να γνωρίσει μία κοπέλα που πραγματικά του άρεσε. Η libido του επανήρθε και μετά από αιώνες, όπως χαρακτηριστικά λέει κατάφερε να φλερτάρει και να απολαύσει κανονικό σεξ.  Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Και τόσο η δρ. Gregory, όσο και η μίνι ντοκιμαντέρ που εκπόνησε το BBC γύρω από το θέμα δείχνουν ότι η τεχνολογική έκρηξη και η άνθηση της online ζωής, οδηγούν ανησυχητικά πολλούς νεαρής ηλικίας ανθρώπους στην πορνογραφία, ενώ ταυτόχρονα εξασθενεί η κοινωνική και ερωτική τους ζωή. 

 

Με στοιχεία από το BBC.com

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια