Κάνει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στην τσάντα μας;

Κάνει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στην τσάντα μας; Facebook Twitter
Πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Φωτ.: Jonathan Cooper/ Unsplash
0

Καθημερινά διαπιστώνουμε τις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε: κλιματική αλλαγή, αφρικανική σκόνη, ξηρασία, παρατεταμένη ζέστη. Καιρός είναι να διαπιστώσουμε και πόσα επικίνδυνα συστατικά έχουν ενταχθεί στη διατροφή μας, και τι μπορούν να μας προκαλέσουν, ειδικά όταν διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, καθώς έτσι μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Η υπογονιμότητα, η στειρότητα και αρκετά εκ γενετής προβλήματα που παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην εποχή μας οφείλονται σε στοιχεία που περιλαμβάνει το καθημερινό μας μενού, ενώ δεν θα ’πρεπε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια σημαντική αιτία για την αύξηση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους πολλά χρόνια είναι η καταστολή της έκφρασης των φυλοσύνδετων χαρακτηριστικών και η αλλαγή στη γονιμότητα, που προκαλούνται από ορμονοδιαταράκτες. Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπουκάλια, αν μείνουν σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή μια κλειστή τσάντα για ώρες, ελευθερώνουν μικροποσότητες πλαστικού μέσα στο υγρό που περιέχουν.

Μεγάλη ζημιά κάνει επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων, ειδικά όταν τα τρόφιμα ζεσταίνονται σε κάποια πλαστικά σκεύη αντί σε γυάλινα πιάτα, καθώς, όσο το φαγητό ζεσταίνεται, εμπλουτίζεται με προσμείξεις από το πλαστικό. Οι προσμείξεις αυτές αποκαλούνται «θάλεξ».

Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε χρωστικές, συντηρητικά και νιτρώδη – αυτά που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο κρέας ώστε να μη γίνεται καφέ όσο μένει στο ψυγείο ωμό και να διατηρήσει το ρόδινο χρώμα του. Επίσης, υπάρχουν προσμείξεις που εισβάλλουν στον οργανισμό μας από τα αποπνικτικά σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες

Φέτος έχουμε από νωρίς μεγάλο πρόβλημα με την αφρικανική σκόνη που μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στη χώρα μας. Πέρα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκόνη, εισπνέουμε και προσμείξεις μετάλλων και οτιδήποτε άλλο συμπαρασύρει το σύννεφο σκόνης από τις περιοχές από τις οποίες περνά. Όλα αυτά εγκλωβίζονται στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων, δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και ασκώντας τοξική επίδραση αν πρόκειται για συστατικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στους πνεύμονές μας. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδρούν στην υγεία άμεσα, καθώς από τα χρόνια του Ιπποκράτη γνωρίζουμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι αναπνέουμε.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, όσα γνωρίζαμε από τον παππού και τη γιαγιά –π.χ. πως κάνει καλό στην καρδιά να πίνουμε ένα ποτηράκι αλκοόλ κάθε μέρα– δεν ισχύουν πλέον. Δυστυχώς, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που η ελληνική οικογένεια μαζευόταν γύρω από ένα τραπέζι πίνοντας ένα ή και δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί που όντως έκανε καλό στην καρδιά ως πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης. Σήμερα, δυστυχώς, κανένας νέος δεν πίνει κόκκινο κρασί. Οι έφηβοι και οι νέοι αγοράζουν μικρές φιάλες ουίσκι ή βότκα και πίνουν αυτά τα ποτά ανακατεύοντάς τα με ό,τι άλλο βάλει ο νους: ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά με ταυρίνη ή με μπόλικη ζάχαρη ή ακόμα και απευθείας μεταξύ τους. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αύξηση στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους και στους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για να προστατέψουμε τον εαυτό μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διατροφή, βγάζοντας από αυτήν οτιδήποτε πολύ επεξεργασμένο και «πλαστικό». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη ζέστη που φέτος φαίνεται να σπάει κάθε ρεκόρ – ήδη οι θερμοκρασίες θυμίζουν Ιούλιο και μοιάζει σαν η εποχή να έχει προσπεράσει δυόμισι μήνες.

Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες γιατί κατά την άσκηση η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και πιο κοφτή.

Αν έχουμε υποκείμενα αναπνευστικά νοσήματα, είμαστε ευαίσθητοι, έχουμε δερματικές ή διατροφικές αλλεργίες, προσέχουμε λίγο παραπάνω και προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επίσης, πλένουμε καλά τα νωπά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε ωμά, και όταν είναι δυνατό τα καταναλώνουμε με το φλούδι, αφού τα έχουμε πλύνει καλά, γιατί χρειαζόμαστε τις φυτικές τους ίνες.

Προτιμούμε ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, μία μπανάνα, ένα ροδάκινο, μία χούφτα φράουλες ή λίγα μανταρίνια από ένα κρουασάν σε αλουμινένιο σακουλάκι. Φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, και αποφεύγουμε οτιδήποτε πολύ συνθετικό που μπορεί να περιέχει ορμονοδιαταράκτες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αλλοιώνουν και τα φυλοσύνδετα χαρακτηριστικά στα αγόρια, δημιουργώντας προβλήματα σαν τον υποσπαδία (ανατομικές διαταραχές της ουρήθρας), για τον οποίο θα διαβάσετε στη διπλανή σελίδα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ