Καθημερινά διαπιστώνουμε τις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε: κλιματική αλλαγή, αφρικανική σκόνη, ξηρασία, παρατεταμένη ζέστη. Καιρός είναι να διαπιστώσουμε και πόσα επικίνδυνα συστατικά έχουν ενταχθεί στη διατροφή μας, και τι μπορούν να μας προκαλέσουν, ειδικά όταν διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, καθώς έτσι μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Η υπογονιμότητα, η στειρότητα και αρκετά εκ γενετής προβλήματα που παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην εποχή μας οφείλονται σε στοιχεία που περιλαμβάνει το καθημερινό μας μενού, ενώ δεν θα ’πρεπε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια σημαντική αιτία για την αύξηση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους πολλά χρόνια είναι η καταστολή της έκφρασης των φυλοσύνδετων χαρακτηριστικών και η αλλαγή στη γονιμότητα, που προκαλούνται από ορμονοδιαταράκτες. Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπουκάλια, αν μείνουν σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή μια κλειστή τσάντα για ώρες, ελευθερώνουν μικροποσότητες πλαστικού μέσα στο υγρό που περιέχουν.
Μεγάλη ζημιά κάνει επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων, ειδικά όταν τα τρόφιμα ζεσταίνονται σε κάποια πλαστικά σκεύη αντί σε γυάλινα πιάτα, καθώς, όσο το φαγητό ζεσταίνεται, εμπλουτίζεται με προσμείξεις από το πλαστικό. Οι προσμείξεις αυτές αποκαλούνται «θάλεξ».
Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε χρωστικές, συντηρητικά και νιτρώδη – αυτά που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο κρέας ώστε να μη γίνεται καφέ όσο μένει στο ψυγείο ωμό και να διατηρήσει το ρόδινο χρώμα του. Επίσης, υπάρχουν προσμείξεις που εισβάλλουν στον οργανισμό μας από τα αποπνικτικά σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες
Φέτος έχουμε από νωρίς μεγάλο πρόβλημα με την αφρικανική σκόνη που μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στη χώρα μας. Πέρα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκόνη, εισπνέουμε και προσμείξεις μετάλλων και οτιδήποτε άλλο συμπαρασύρει το σύννεφο σκόνης από τις περιοχές από τις οποίες περνά. Όλα αυτά εγκλωβίζονται στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων, δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και ασκώντας τοξική επίδραση αν πρόκειται για συστατικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στους πνεύμονές μας. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδρούν στην υγεία άμεσα, καθώς από τα χρόνια του Ιπποκράτη γνωρίζουμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι αναπνέουμε.
Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, όσα γνωρίζαμε από τον παππού και τη γιαγιά –π.χ. πως κάνει καλό στην καρδιά να πίνουμε ένα ποτηράκι αλκοόλ κάθε μέρα– δεν ισχύουν πλέον. Δυστυχώς, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που η ελληνική οικογένεια μαζευόταν γύρω από ένα τραπέζι πίνοντας ένα ή και δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί που όντως έκανε καλό στην καρδιά ως πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης. Σήμερα, δυστυχώς, κανένας νέος δεν πίνει κόκκινο κρασί. Οι έφηβοι και οι νέοι αγοράζουν μικρές φιάλες ουίσκι ή βότκα και πίνουν αυτά τα ποτά ανακατεύοντάς τα με ό,τι άλλο βάλει ο νους: ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά με ταυρίνη ή με μπόλικη ζάχαρη ή ακόμα και απευθείας μεταξύ τους. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αύξηση στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους και στους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Για να προστατέψουμε τον εαυτό μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διατροφή, βγάζοντας από αυτήν οτιδήποτε πολύ επεξεργασμένο και «πλαστικό». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη ζέστη που φέτος φαίνεται να σπάει κάθε ρεκόρ – ήδη οι θερμοκρασίες θυμίζουν Ιούλιο και μοιάζει σαν η εποχή να έχει προσπεράσει δυόμισι μήνες.
Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες γιατί κατά την άσκηση η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και πιο κοφτή.
Αν έχουμε υποκείμενα αναπνευστικά νοσήματα, είμαστε ευαίσθητοι, έχουμε δερματικές ή διατροφικές αλλεργίες, προσέχουμε λίγο παραπάνω και προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επίσης, πλένουμε καλά τα νωπά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε ωμά, και όταν είναι δυνατό τα καταναλώνουμε με το φλούδι, αφού τα έχουμε πλύνει καλά, γιατί χρειαζόμαστε τις φυτικές τους ίνες.
Προτιμούμε ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, μία μπανάνα, ένα ροδάκινο, μία χούφτα φράουλες ή λίγα μανταρίνια από ένα κρουασάν σε αλουμινένιο σακουλάκι. Φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, και αποφεύγουμε οτιδήποτε πολύ συνθετικό που μπορεί να περιέχει ορμονοδιαταράκτες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αλλοιώνουν και τα φυλοσύνδετα χαρακτηριστικά στα αγόρια, δημιουργώντας προβλήματα σαν τον υποσπαδία (ανατομικές διαταραχές της ουρήθρας), για τον οποίο θα διαβάσετε στη διπλανή σελίδα.