Καρκίνος: Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida

Καρκίνος: Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida Facebook Twitter
Οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία.
0

Είναι η λέξη που δεν λες. Που φοβόσουν να ακούσεις αλλά και να αρθρώσεις. Που έμαθες σιγά-σιγά να ξορκίζεις μέσα από ταινίες σαν τη Ζωή σε δύο πράξεις (Stepmom) με τη Σούζαν Σαράντον και την τηλεοπτική σειρά «The Big C» με τη Λόρα Λίνεϊ. Βοηθάει να συνδέεις τον καρκίνο με χρώματα, το λευκό της ελπίδας, το ροζ της γυναικείας ευαισθησίας, το μοβ του φθινοπώρου, με αισιόδοξα hashtags και ανθρώπους αναγνωρίσιμους, celebrities, όπως η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο «θρύλος» Παναγιώτης Γιαννάκης, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του πρεσβευτή σε μια εκστρατεία κατά του φόβου. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπουκοβίνας, οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία.

Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση. Μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστούμε πως πριν από 10 χρόνια οι μεταστατικοί καρκίνοι είχαν φτωχά ποσοστά επιβίωσης που κυμαίνονταν από 3 έως 6 μήνες. Αλλά για να δράσουν σωστά τα φάρμακα απαιτείται έγκαιρη χορήγηση, η οποία προϋποθέτει έγκαιρη διάγνωση.

Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση.

Γι' αυτό και ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παγκρέατος, ενώ φέτος μας καλεί σε ένα εθνικό προσκλητήριο και για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων, προβάλλοντας αισιόδοξα hashtags όπως #foramelefko για τον καρκίνο του πνεύμονα και #vazoume_telos στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Νοσήματα «ζόρικα» μέχρι πρόσφατα, που οι επιστημονικές εξελίξεις με επίκεντρο τις νέες ανοσοθεραπείες, τα στοχευμένα φάρμακα αλλά και τις ακτινοθεραπείες ακριβείας σε πολύ προηγμένα μηχανήματα έχουν αλλάξει το τοπίο της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης, γράφοντας ένα success story δίχως προηγούμενο.

#foramelefko

Η πατρίδα μας κατέχει θλιβερό αργυρό μετάλλιο στα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη λόγω του τσιγάρου και η νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Ωστόσο δεν έχουμε εθνική στρατηγική για την καταπολέμησή του, ούτε πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει, για παράδειγμα, με τη μαστογραφία και την εξέταση PSA για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αντιστοίχως» λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Μπουκοβίνας, επισημαίνει: «Το τσιγάρο, μέσα από τον καρκίνο του πνεύμονα, άλλους καρκίνους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκοτώνει πρόωρα το 50% των καπνιστών. Τι σόι χόμπι είναι αυτό που σκοτώνει έναν στους δύο και γιατί δεν αποφασίζουν οι καπνιστές να το κόψουν;».


Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 58% των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, με το στίγμα της νόσου και την ενοχή που νιώθει ο καπνιστής-ασθενής να αποτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό της. Γι' αυτό, άλλωστε, γίνεται και η εκστρατεία #foramelefko της Roche Hellas, με προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού να ντύνονται στα λευκά, στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης.

Από θεραπευτικής πλευράς, έχουν γίνει άλματα και το 22% των ασθενών ξεπερνά την πενταετία, με κάποιους τυχερούς φτάνουν τη 10ετία χάρη στις ανοσοθεραπείες, τη νεότερη γενιά των ογκολογικών φαρμάκων.

Πιο «φλου» είναι η εικόνα στον καρκίνο του παγκρέατος, με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου , να τονίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά του καρκίνου του παγκρέατος στην Ελλάδα και, καθώς είναι ο πιο ύπουλος καρκίνος δυστυχώς διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ένα από τα μοναδικά σινιάλα της νόσου είναι ένας αδικαιολόγητος πόνος ψηλά στην πλάτη, στο ύψος που κουμπώνει το σουτιέν ή που δένουμε το μαγιό.

#vazoume_telos

Η έγκαιρη διάγνωση είναι δυνατή στον καρκίνο, αρκεί να είμαστε «διαβασμένοι» και σε εγρήγορση, είναι όμως πιθανή και η εξάλειψή του; «Ναι» απαντά για τον 3ο συχνότερο γυναικείο καρκίνο –και πιο φονικό στις νεαρές ηλικίες–, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Αγοραστός.

Και εξηγεί: χάρη στο νέο 9δυναμο εμβόλιο HPV, που συνιστάται για κορίτσια 11-18 ετών και αποζημιώνεται πλήρως, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τη νόσο αυτή, η οποία στην πατρίδα μας μετρά κάθε χρόνο τουλάχιστον 300 νέα περιστατικά. Η Αυστραλία, που εφάρμοσε πρόγραμμα εμβολιασμού με 95% εμβολιαστική κάλυψη, έχει περιορίσει ήδη δραστικά τη νόσο και σε 10 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξάλειψή της (δηλαδή, σε λιγότερο από 4 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους). Σε 30 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξαφάνισή της, δηλαδή σε λιγότερο από ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους.

«Όλες οι γυναίκες έως 45 ετών, όσες είναι από 19 ετών και άνω και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, άνω των 26 ετών το πληρώνουν από την τσέπη τους. Όσο πιο νωρίς γίνει ο εμβολιασμός (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής) τόσο το καλύτερο, καθώς ο ιός HPV, που ενοχοποιείται για συνολικά 10 καρκίνους, μεταδίδεται με το σεξ. Μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται άμεσα με τον ιό HPV είναι και οι καρκίνοι του φάρυγγα και του λάρυγγα, με διάσημους ασθενείς, όπως ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.

Η ασπίδα της πρόληψης ολοκληρώνεται με τα DNA HPV test που αντικαθιστούν το ΠΑΠ τεστ και πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 5ετία, για να μπορούμε να πούμε «βάζουμε τέλος» στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με hashtag #vazoume_telos! στην εκστρατεία που υλοποιούν το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, η φαρμακευτική εταιρεία MSD και ο Σύλλογος Ασθενών με Καρκίνο «ΑγκαλιάΖΩ».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ