Καρκίνος: Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida

Καρκίνος: Μήνας αφιερωμένος στο Βig C με hashtag την #elpida Facebook Twitter
Οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία.
0

Είναι η λέξη που δεν λες. Που φοβόσουν να ακούσεις αλλά και να αρθρώσεις. Που έμαθες σιγά-σιγά να ξορκίζεις μέσα από ταινίες σαν τη Ζωή σε δύο πράξεις (Stepmom) με τη Σούζαν Σαράντον και την τηλεοπτική σειρά «The Big C» με τη Λόρα Λίνεϊ. Βοηθάει να συνδέεις τον καρκίνο με χρώματα, το λευκό της ελπίδας, το ροζ της γυναικείας ευαισθησίας, το μοβ του φθινοπώρου, με αισιόδοξα hashtags και ανθρώπους αναγνωρίσιμους, celebrities, όπως η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο «θρύλος» Παναγιώτης Γιαννάκης, που αναλαμβάνουν τον ρόλο του πρεσβευτή σε μια εκστρατεία κατά του φόβου. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Γιάννης Μπουκοβίνας, οι ασθενείς με καρκίνο δεν έχουν κανέναν λόγο πια να νιώθουν απελπισία.

Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση. Μεγάλο επίτευγμα, αν αναλογιστούμε πως πριν από 10 χρόνια οι μεταστατικοί καρκίνοι είχαν φτωχά ποσοστά επιβίωσης που κυμαίνονταν από 3 έως 6 μήνες. Αλλά για να δράσουν σωστά τα φάρμακα απαιτείται έγκαιρη χορήγηση, η οποία προϋποθέτει έγκαιρη διάγνωση.

Γιατί η νόσος αντιμετωπίζεται, ακόμα κι αν επιστρέψει ως μεταστατική, και για ένα σημαντικό ποσοστό πασχόντων οι νέες θεραπείες εξασφαλίζουν 10ετή επιβίωση, την οποία συνεπάγεται η λεγόμενη λειτουργική ίαση.

Γι' αυτό και ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παγκρέατος, ενώ φέτος μας καλεί σε ένα εθνικό προσκλητήριο και για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων, προβάλλοντας αισιόδοξα hashtags όπως #foramelefko για τον καρκίνο του πνεύμονα και #vazoume_telos στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Νοσήματα «ζόρικα» μέχρι πρόσφατα, που οι επιστημονικές εξελίξεις με επίκεντρο τις νέες ανοσοθεραπείες, τα στοχευμένα φάρμακα αλλά και τις ακτινοθεραπείες ακριβείας σε πολύ προηγμένα μηχανήματα έχουν αλλάξει το τοπίο της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης, γράφοντας ένα success story δίχως προηγούμενο.

#foramelefko

Η πατρίδα μας κατέχει θλιβερό αργυρό μετάλλιο στα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη λόγω του τσιγάρου και η νόσος αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. «Ωστόσο δεν έχουμε εθνική στρατηγική για την καταπολέμησή του, ούτε πρόγραμμα προ-ασυμπτωματικού ελέγχου, όπως ισχύει, για παράδειγμα, με τη μαστογραφία και την εξέταση PSA για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη αντιστοίχως» λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ιωάννης Μπουκοβίνας, επισημαίνει: «Το τσιγάρο, μέσα από τον καρκίνο του πνεύμονα, άλλους καρκίνους, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τις αναπνευστικές λοιμώξεις και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκοτώνει πρόωρα το 50% των καπνιστών. Τι σόι χόμπι είναι αυτό που σκοτώνει έναν στους δύο και γιατί δεν αποφασίζουν οι καπνιστές να το κόψουν;».


Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 58% των Ελλήνων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκεται καθυστερημένα, με το στίγμα της νόσου και την ενοχή που νιώθει ο καπνιστής-ασθενής να αποτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό της. Γι' αυτό, άλλωστε, γίνεται και η εκστρατεία #foramelefko της Roche Hellas, με προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του αθλητισμού να ντύνονται στα λευκά, στέλνοντας το μήνυμα της πρόληψης.

Από θεραπευτικής πλευράς, έχουν γίνει άλματα και το 22% των ασθενών ξεπερνά την πενταετία, με κάποιους τυχερούς φτάνουν τη 10ετία χάρη στις ανοσοθεραπείες, τη νεότερη γενιά των ογκολογικών φαρμάκων.

Πιο «φλου» είναι η εικόνα στον καρκίνο του παγκρέατος, με την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, Ζωή Γραμματόγλου , να τονίζει πως τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά του καρκίνου του παγκρέατος στην Ελλάδα και, καθώς είναι ο πιο ύπουλος καρκίνος δυστυχώς διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Ένα από τα μοναδικά σινιάλα της νόσου είναι ένας αδικαιολόγητος πόνος ψηλά στην πλάτη, στο ύψος που κουμπώνει το σουτιέν ή που δένουμε το μαγιό.

#vazoume_telos

Η έγκαιρη διάγνωση είναι δυνατή στον καρκίνο, αρκεί να είμαστε «διαβασμένοι» και σε εγρήγορση, είναι όμως πιθανή και η εξάλειψή του; «Ναι» απαντά για τον 3ο συχνότερο γυναικείο καρκίνο –και πιο φονικό στις νεαρές ηλικίες–, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Αγοραστός.

Και εξηγεί: χάρη στο νέο 9δυναμο εμβόλιο HPV, που συνιστάται για κορίτσια 11-18 ετών και αποζημιώνεται πλήρως, έχουμε τη δυνατότητα να εξαλείψουμε τη νόσο αυτή, η οποία στην πατρίδα μας μετρά κάθε χρόνο τουλάχιστον 300 νέα περιστατικά. Η Αυστραλία, που εφάρμοσε πρόγραμμα εμβολιασμού με 95% εμβολιαστική κάλυψη, έχει περιορίσει ήδη δραστικά τη νόσο και σε 10 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξάλειψή της (δηλαδή, σε λιγότερο από 4 νέα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους). Σε 30 χρόνια θα οδηγηθεί στην εξαφάνισή της, δηλαδή σε λιγότερο από ένα περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους.

«Όλες οι γυναίκες έως 45 ετών, όσες είναι από 19 ετών και άνω και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ομοφυλόφιλοι άνδρες, άνω των 26 ετών το πληρώνουν από την τσέπη τους. Όσο πιο νωρίς γίνει ο εμβολιασμός (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής) τόσο το καλύτερο, καθώς ο ιός HPV, που ενοχοποιείται για συνολικά 10 καρκίνους, μεταδίδεται με το σεξ. Μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται άμεσα με τον ιό HPV είναι και οι καρκίνοι του φάρυγγα και του λάρυγγα, με διάσημους ασθενείς, όπως ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας.

Η ασπίδα της πρόληψης ολοκληρώνεται με τα DNA HPV test που αντικαθιστούν το ΠΑΠ τεστ και πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 5ετία, για να μπορούμε να πούμε «βάζουμε τέλος» στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με hashtag #vazoume_telos! στην εκστρατεία που υλοποιούν το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων, η φαρμακευτική εταιρεία MSD και ο Σύλλογος Ασθενών με Καρκίνο «ΑγκαλιάΖΩ».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ