Love like an addict

Love like an addict Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ο έρωτας μπερδεύει την αγάπη και τον πόθο στα χωράφια του μυαλού. Χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο οι επιστήμονες θέλησαν να προσδιορίσουν πόσο πολύ έλξη χρειάζεται για να ερωτευτεί κανείς...
Πού τελειώνει ο πόθος και αρχίζει η αγάπη;
Ή πού ξεχωρίζει, ίσως, ο έρωτας από τη σαρκική έλξη;

Τα όρια αλληλο-επικαλύπτονται, κατέληξε η μελέτη, που τόνισε ότι «η έλξη είναι αναγκαία για να μείνει μια αγάπη ζωντανή».

 

Με δυο λέξεις, στα Αγγλικά, το ερώτημα είναι “love or lust και απαντήθηκε επιστημονικά με την συγκριτική μελέτη πολλών χιλιάδων εγκεφάλων, όλων των σύγχρονων μελετών, που είχαν απεικονίσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ατόμων τα οποία, κατά την διάρκεια των πειραμάτων, παρατηρούσαν είτε ελκυστικές σέξι εικόνες είτε μια φωτογραφία του ερωτικού συντρόφου τους.

«Στον ανθρώπινο εγκέφαλο δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής, καθηγητής του πανεπιστημίου Concordia Jim Pfaus, παρουσιάζοντας την hot έρευνά του που έδειξε επικάλυψη στις περιοχές του εγκεφάλου που διεγείρονται από την ερωτική αγάπη, και τη σεξουαλική επιθυμία.

 

Απόλαυση και Επιβράβευση χτίζουν «με πόθο το πάθος»

Είτε καυτούς /ες υποψήφιους ερωτικούς/ές παρτενέρ παρατηρούσαν στις φωτογραφίες οι συμμετέχοντες σε συνολικά 20 πρόσφατες έρευνες εγκεφαλικών απεικονίσεων, είτε τον ερωτικό τους σύντροφο, ο εγκέφαλος «άναβε» στην περιοχή του spectrum που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο.

  • Είναι η περιοχή που διεγείρεται από τη σεξουαλική επιθυμία και συνήθως ενεργοποιείται από ό,τι προκαλεί φυσική απόλαυση. Όπως το φαγητό, αλλά και το σεξ.
  • Ο έρωτας, η ερωτική αγάπη, πάλι, ενεργοποιεί την περιοχή που κινητοποιείται από τις στιγμές που συνδέονται με την ανταμοιβή ή την ευχαρίστηση.

 

«Στον κεραυνοβόλο έρωτα, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να μην επιζητούμε το σεξ ανά πάσα στιγμή; ”I don’t think so”, δήλωσε ο Jim Pfaus στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αγάπη και η επιθυμία διακλαδώνονται στον εγκέφαλο από διαφορετικές κατά τα άλλα διαδρομές.

«Ο έρωτας δεν προεξοφλείται σε ποσότητες ή ποσοστά, δεν επιτυγχάνεται με την μέγιστη, π.χ. σφοδρή ερωτική επιθυμία δεκάτου βαθμού», σπεύδει να τονίσει ο Pfaus.

 

Love is dope

  • Τα συναισθήματα της ερωτικής αγάπης, όταν ο έρωτας βιώνεται ως σχέση, κινητοποιούν το μηχανισμό που εξασφαλίζει την παραγωγή οκυτοκίνης, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, η οποία απελευθερώνεται μετά τον οργασμό,και- σε όλα τα θηλαστικά - από τους δυο γονείς όταν γεννήσουν και μετά το παιδί τους, προς αυτό και μεταξύ τους.
  • Κινητοποιούν όμως και την περιοχή της ντοπαμίνης, που ελέγχει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως ΚΑΙ τα κέντρα αναψυχής.

Εδώ η έρευνα εξέπληξε ερευνητές κάθε ειδικότητας όταν ταυτοποίησαν πιο επιστημονικά από ποτέ το μονοπάτι που πάει από τον έρωτα στις εξαρτήσεις.

Ή ίδια περιοχή που ενεργοποιείται από την ερωτική αγάπη συνδέεται επίσης με τον εθισμό.

«Όταν ο εραστής ή η ερωμένη σας ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να σας ξαναδεί, δεν θα πείτε “θα βρω αυτομάτως αντικαταστάτη"» «Αν σας ανακοινώσουν κάτι τέτοιο, θα αρχίσετε να αντιδράτε ως τοξικομανής. Θα κάνετε το παν για την «δόση» του έρωτά σας, θα παρακαλέσετε, ακόμη, γι αυτό

Love is…

Ο Pfaus περιγράφει, σύμφωνα με τα δεδομένα που απεδείχθησαν από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ότι η ερωτική αγάπη είναι στην πραγματικότητα μια συνήθεια που διαμορφώνεται από τη σεξουαλική επιθυμία, η οποία επιθυμία ανταμείβεται σε διαρκώς ανανεούμενους κύκλους… 

...a drug

«Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλο, όπως τα ναρκωτικά που εθίζουν διεγείροντας -μέσω ντοπαμίνης- τα κέντρα ανταμοιβής και αναψυχής.

 

Οι εθισμένοι

Οι «ραγισμένες καρδιές», είναι στην πραγματικότητα εγκέφαλοι που στερήθηκαν, αναγκαστικά και ίσως αιφνίδια την «ντόπᨻ του έρωτά τους και δεν κατάφεραν να προσαρμόσουν τα επίμαχα κέντρα του εγκεφάλου τους, όπως ο ίδιος ο εγκέφαλος καλύτερα ξέρει.

 

Συνήθως σε μια ερωτική απογοήτευση ο εγκέφαλος μόνος του απευαισθητοποιεί τα κέντρα της χαράς και της ανταμοιβής ως μια πρόνοια σωτηρίας.

Ερωτευμένοι που μπορούν να φθάσουν μέχρι το φόνο, είναι εκείνοι που στερούνται, λίγο ή πολύ, την ευελιξία στα εγκεφαλικά τους κύτταρα «να κλείσουν τους αισθητήρες» του πάθους που τους καίει, όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος συνήθως προνοεί να διαθέτει.

Είναι οι εραστές, οι πιο εθισμένοι από όλους, στον ερωτικό τους σύντροφό τους.

Κάτι που ακόμη δεν αποκάλυψε η έρευνα,είναι το πώς η ερωτική απογοήτευση του “extra εξαρτημένου“ τον πάει λόγω στέρησης σ άλλη και άλλες πίστες, πολλών ακόμη εθισμών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM