Μάικλ Τζέι Φοξ: «Αφήνω στο Πάρκινσον τον χώρο του κι εγώ κρατάω τον δικό μου»

Μάικλ Τζέι Φοξ: «Αφήνω στο Πάρκινσον τον χώρο του κι εγώ κρατάω τον δικό μου» Facebook Twitter
Με κάποιο περίεργο τρόπο, το Πάρκινσον μου χάρισε μια νέα συγκέντρωση στο παιχνίδι. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πιο μεγάλα πράγματα από το να είσαι ροκ σταρ.
0

Αποτελεί ίσως παραδοξότητα να ισχυριστεί κανείς ότι από τότε που ο Μάικλ Τζέι Φοξ δημοσιοποίησε το γεγονός ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, το 1998, η ζωή του μοιάζει, εξ αποστάσεως τουλάχιστον, σχεδόν χαρισματική.

Το ίδρυμα που ξεκίνησε ο ίδιος για την καταπολέμηση της ασθένειας έχει συγκεντρώσει πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια, έχουν εκδοθεί τρία βιβλία με τα απομνημονεύματά του, ενώ δεν έχει σταματήσει να εμφανίζεται ως ηθοποιός, ενσωματώνοντας στους ρόλους τους κινητικούς περιορισμούς που του έχει επιβάλλει η νόσος.

Η προσωπική και οικογενειακή του ζωή επίσης, πλάι στη σύζυγό του επί τρεις δεκαετίες Τρέισι Πόλαν, μοιάζει ιδανική. Και ακόμα εξακολουθεί να διατηρεί τη φήμη ενός ασυνήθιστα καλού παιδιού που λειτουργεί με αστείρευτη θετική αντίληψη στη δύσκολη δεύτερη πράξη που του επιφύλαξε η ζωή.

Βλέπω 90χρονους με μπαστούνι και τους ζηλεύω. Κοίτα τον άτιμο τον γέρο που το πάει μια χαρά κι εγώ σωριάζομαι!

«Καλλιέργησα μια σχέση με το Πάρκινσον, κατά την οποία άφησα στην ασθένεια τον χώρο να κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει, με αντάλλαγμα να κρατήσω για τον εαυτό μου τα πεδία εκείνα που μου αρκούν για να ευδοκιμήσω», δήλωσε πριν μερικές μέρες ο 57χρονος ηθοποιός στη συνέντευξή του στους New York Times, όπου μεταξύ άλλων απάντησε και στα εξής ερωτήματα:

— Πόσο άλλαξε η χρόνια ασθένεια την αντίληψή σου για τον θάνατο;

Η αντίληψή μου δεν άλλαξε – αντιμετωπίζω την ύπαρξη ως μέρος ενός χωροχρονικού συνεχούς. Ο θάνατος απλά κάνει κάποτε την εμφάνισή του. Δεν είναι κάτι που με απασχολεί τόσο πολύ.

Μάικλ Τζέι Φοξ: «Αφήνω στο Πάρκινσον τον χώρο του κι εγώ κρατάω τον δικό μου» Facebook Twitter
Παίζοντας με την Τζόαν Τζετ σε πρόσφατη φιλανθρωπική εκδήλωση του ιδρύματός του για την καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.

 

— Όταν σκέφτεσαι ποιος ήσουν την εποχή των τεράστιων επιτυχιών, όπως η σειρά ταινιών «Επιστροφή στο μέλλον», πόσο συνδεδεμένος νιώθεις με εκείνο το άτομο;

Είναι ένα διαφορετικό άτομο. Είναι πολύ πιο κοντά στο παιδί που ήμουν όταν μεγάλωνα στον Καναδά και θαύμαζα ροκ σταρ όπως ο Τζίμι Χέντριξ ή ο Τζίμι Πέιτζ. Αυτή ήταν η λαχτάρα μου. Να γίνω ροκ σταρ. Αυτό νόμιζα ότι σημαίνει διάσημος. Δεν ήμουν όμως ροκ σταρ. Ήμουν ανόητος. Είχα χάσει το νόημα.

— Ποιο ήταν το νόημα;

Το ότι είχα ένα συγκεκριμένο ταλέντο. Το ότι είχα φτάσει κάπου επειδή έκανα κάτι σωστά. Αντ 'αυτού συμπεριφερόμουν λες και είχα κερδίσει το λαχείο, χωρίς κανέναν σεβασμό στο όποιο χάρισμα είχα. Περιφερόμουν με μια λιμουζίνα, με το κεφάλι έξω και μια μπίρα σε κάθε χέρι και σκεφτόμουν «ποιος περίμενε τέτοια επιτυχία από μένα;»

Συνεπώς, με κάποιο περίεργο τρόπο, το Πάρκινσον μου χάρισε μια νέα συγκέντρωση στο παιχνίδι. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πιο μεγάλα πράγματα από το να είσαι ροκ σταρ.

Μάικλ Τζέι Φοξ: «Αφήνω στο Πάρκινσον τον χώρο του κι εγώ κρατάω τον δικό μου» Facebook Twitter
Με τον Κρίστοφερ Λόιντ στο «Επιστροφή στο μέλλον».

 

— Υποτίθεται ότι το σώμα είναι το όργανο των ηθοποιών. Πώς διαχειρίζεσαι το ότι το δικό σου όργανο άλλαξε τόσο δραματικά;

Έπρεπε να βρω μια μέθοδο. Τελικά αποφάσισα ότι η φιλοσοφία "less is more" («το λιγότερο είναι περισσότερο») λειτουργεί ιδανικά στην περίπτωσή μου. Προφανώς.

Κοίταξε, τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, είχαμε πάει στην Αφρική και μέναμε σ' ένα ξενοδοχείο που ουσιαστικά ήταν μια σειρά από μεγάλα αντίσκηνα. Τις νύχτες έπρεπε να βρω τον δρόμο για την τουαλέτα στην άλλη άκρη της σκηνής χωρίς να μπορώ να στηριχτώ σε τοίχους – κάθε ταξίδι προς το μπάνιο ήταν μια περιπέτεια ζωής και θανάτου για μένα.

Πέφτεις και ξαναπέφτεις και κάποια στιγμή δεν έχει πλάκα πλέον. Μέχρι τότε όμως, έχει και λίγο πλάκα και αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σ 'έναν ρόλο.

Ξέρεις τι άλλο έχει πλάκα; Βλέπω 90χρονους με μπαστούνι και τους ζηλεύω. Κοίτα τον άτιμο τον γέρο που το πάει μια χαρά κι εγώ σωριάζομαι!

Μάικλ Τζέι Φοξ: «Αφήνω στο Πάρκινσον τον χώρο του κι εγώ κρατάω τον δικό μου» Facebook Twitter
Με τη σύζυγό του εδώ και τρεις δεκαετίες, Τρέισι Πόλαν, με την οποία γνωρίστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Family Ties».

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM