Μέχρι πρόσφατα οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ζούσαν με τον φόβο της αναπηρίας. Σήμερα, που η ιατρική φαρέτρα περιλαμβάνει ήδη 12 θεραπείες και αναμένουμε σύντομα άλλες δύο, οι πάσχοντες δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ζουν με τον φόβο της ανεργίας. Κι αυτό γιατί η πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε στην πατρίδα μας με τη συμμετοχή της ομοσπονδίας των ασθενών (ΠΟΑΜΣΚΠ) φανερώνει ότι το 39% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση διακόπτει την εργασία του, ενώ ένα πρόσθετο 28% μειώνει δραστικά τις ώρες δουλειάς. Δηλαδή, συνολικά επτά στους δέκα ασθενείς έχουν πρόβλημα στον επαγγελματικό στίβο.
Λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, κάθε άνθρωπος με πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγει να κοστίζει στο σύστημα υγείας 7,5 φορές περισσότερο από τους υγιείς ανθρώπους.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της πρώτης μελέτης, που μεταφέρει τα μηνύματα των ασθενών, η αντιπρόεδρος της ΠΟΑΜΣΚΠ, ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια και σεξολόγος Μόιρα Τζίτζικα επισημαίνει: «Η κούραση και ο πόνος είναι τα πιο έντονα "αόρατα" συμπτώματα της νόσου, ενώ το 80% των ασθενών έχει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, πολλοί αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία και οι μισοί ασθενείς έχουν κατάθλιψη, με το 56% να ζητά ψυχολογική υποστήριξη. Παράλληλα, 4 στους 10 πάσχοντες έχουν ανάγκη φροντιστή (βοηθού) για τις καθημερινές τους δραστηριότητες και 6 στους 10 κάνουν μόνο μία μαγνητική τομογραφία τον χρόνο, που δεν επαρκεί, καθώς σε αρκετά περιστατικά πολλαπλής σκλήρυνσης χρειάζονται δύο ή τρεις μαγνητικές τομογραφίες ετησίως. Συνολικά, το 87% των ασθενών δηλώνει στην έρευνα ότι η ζωή του επηρεάστηκε καταλυτικά μετά τη διάγνωση, ενώ το 67% επισημαίνει ότι άλλαξε πολύ (περιορίστηκε) και η κοινωνική του ζωή.
Ο νευρολόγος Δημήτρης Μαντέλλος προσθέτει πως το μισό κόστος της νόσου προέρχεται από την πρόωρη απώλεια της εργασίας. Λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας, κάθε άνθρωπος με πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγει να κοστίζει στο σύστημα υγείας 7,5 φορές περισσότερο από τους υγιείς ανθρώπους. Την ίδια ώρα, ελληνική μελέτη δείχνει ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό Epstein Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν από πολλαπλή σκλήρυνση, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η τελευταία, εκτός από ενισχυτικό του σκελετού, αποτελεί και ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως για επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D δεν χρειάζεται μόνο να λιαζόμαστε, πρέπει να την προσλαμβάνουμε και μέσω της διατροφής, από εμπλουτισμένα τρόφιμα και βιταμινούχα συμπληρώματα.
σχόλια