Μια γυναίκα εξηγεί στην κόρη της με τον πιο τέλειο τρόπο γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου

1

Αρκεί να αναζητήσει κανείς μία τόση δα συμβουλή, λόγου χάριν για το ποια είναι η καλύτερη μάσκαρα της αγοράς. Ή για το πώς εφαρμόζει καλύτερα το make up. Ή για να κάνει contouring. Αυτομάτως το YouTube έχει να του προσφέρει αμέτρητες, άπειρες ώρες με νεαρά κορίτσια -ή μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, με επίσης άπειρες συμβουλές ομορφιάς. Συμβουλές που για να εφαρμοστούν χρειάζονται και (άπειρο) χρόνο. Η διαδικασία του μακιγιάζ έτσι κι αλλιώς χρειάζεται ώρα, σίγουρα πάντως αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα μιας γυναίκας μπροστά στον καθρέφτη. 

  

Και δεν είναι απλώς ότι πρόκειται για αγαπημένη συνήθεια, ταυτισμένη με την πλειονότητα των γυναικών ή ότι ακριβώς η αγάπη για τα καλλυντικά και τις κούρες ομορφιάς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα των σεξιστικών αστείων. Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σημαντικό, που αν το επισημάνει κανείς θα του χρεώσουν φεμινιστικές τάσεις, ένα "ταμπού" στο οποίο δεν υπάρχει τρόπος να αναφερθεί είτε για να μη φανεί κακός είτε για να μην τον αποκαλέσουν φεμινιστή. 

Αποφάσισα να της διδάξω μια βασική αρχή: για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για θέματα, δηλαδή, αμελητέα και μη ουσιώδη, ό,τι σου τρώει πάνω από 15 λεπτά, απλώς δεν αξίζει τον κόπο σου.

Ωστόσο, μια μητέρα βρήκε τον πιο τέλειο τρόπο για να εξηγήσει στην κόρη της γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου. Ο λόγος για τη γνωστή, βραβευμένη μυθιστοριογράφο Zadie Smith, η οποία μιλώντας στην 7χρονη κόρη της για όλο αυτόν τον φαινομενικά θαυμαστό κόσμο της ομορφιάς και των καλλυντικών είχε το καλύτερο δυνατό επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, μιλώντας σε ένα κοριτσάκι. 

«Δεν είναι απλώς ότι θα ξοδεύεις άσκοπα τον χρόνο σου. Ας πούμε ότι ο αδελφός σου δεν θα χρειαστεί ποτέ να να ξοδέψει χρόνο για κάτι τέτοιο. Θα είναι πάντα πανέτοιμος για οτιδήποτε, θα μπορεί να φύγει από κάπου για να πάει κάπου αλλού τη στιγμή που θα το χρειαστεί, και δεν θα δίνει δεκάρα αν εσύ χρειάζεσαι μια ολόκληρη ώρα για να κάνεις το μακιγιάζ σου», είπε η Smith στην κόρη της, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια φεστιβάλ βιβλίου στο Εδιμβούργο. 

Ο λόγος για τον οποίο το έκανε αυτό, ήταν διότι, όπως είπε, γιατί πριν από λίγο καιρό διαπίστωσε ότι η μικρή περνούσε αρκετό χρόνο της μέρας της παρατηρώντας τον εαυτό της στον καθρέφτη. «Όταν συνειδητοποίησα τι κάνει, προβληματίστηκα. Και αποφάσισα να της διδάξω μια βασική αρχή: για θέματα εξωτερικής εμφάνισης, για θέματα, δηλαδή, αμελητέα και μη ουσιώδη, ό,τι σου τρώει πάνω από 15 λεπτά, απλώς δεν αξίζει τον κόπο σου. Θεώρησα σωστό να τη πω αυτό, παρά να της κάνω μία μίνι διάλεξη περί γυναικείας ομορφιάς, προτίμησα να καταλάβει το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, για παράδειγμα, πόση ώρα μου παίρνει εμένα να ντυθώ και να ετοιμαστώ».

Μια γυναίκα εξηγεί στην κόρη της με τον πιο τέλειο τρόπο γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου Facebook Twitter
Η βραβευμένη μυθιστοριογράφος Zadie Smith εξήγησε στην 7χρονη κόρη της γιατί το μακιγιάζ είναι χάσιμο χρόνου.

Βέβαια, αυτή η κουβέντα της Smith -η οποία είναι αντικειμενικά μια όμορφη γυναίκα- πυροδότησε εκ νέου μία ευρύτερη κουβέντα για τη βιομηχανία ομορφιάς και το φύλο, με αρκετά περιοδικά μόδας να στέκονται επικριτικά απέναντι στη δήλωση της. Μάλιστα, αρκετά άρθρα από γνωστούς beauty editors υπερασπίζονταν και τη θέση που λέει ότι πολλοί άνθρωποι και όχι μόνο γυναίκες απολαμβάνουν την τελετουργία που κρύβεται πίσω από την ημερήσια ρουτίνα ομορφιάς τους και ότι δεν μπορείς να απορρίπτεις με τέτοιες γενικεύσεις κάτι που κάνει πολλούς ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα.

  

Όμως, τα λόγια της μπεστσελερίστα μυθιστοριογράφου έρχονται μάλλον την κατάλληλη στιγμή και παρά τη δυσφορία που ίσως αισθάνονται με τέτοιες δηλώσεις οι απανταχού fashions / beauty editors και οι εταιρείες προϊόντων ομορφιάς. Εδώ και καιρό, στη Βρετανία -και όχι μόνο- τα όσα καταγράφονται σε στατιστικές, έρευνες και σχετική αρθρογραφία για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ομορφιά και τον εαυτό τους τα νεαρά κορίτσια, περιγράφει μία μάλλον απαισιόδοξη (για τις νέες γυναίκες) κατάσταση. 

Η εμμονή της ομορφιάς, η σχεδόν νοσηρή ενασχόληση με την εξωτερική εμφάνιση και ο καταιγισμός μη ρεαλιστικών προτύπων μέσω των social media κάνει το μήνυμα της Smith ακόμη πιο ουσιαστικό στην παρούσα φάση. Κάτι που φυσικά αποδείχθηκε από το μένος με το οποίο κατέγραψαν και ανέλυσαν την απάντηση της online γυναικεία περιοδικά, που εκτός από τον εκνευρισμό τους, φρόντισαν να εικονογραφήσουν το θέμα με τις λιγότερο κολακευτικές φωτογραφίες της συγγραφέως που θα μπορούσαν να εντοπίσουν. Μικρόψυχο; Απλώς ενδεικτικό των αληθινών προθέσεων των ανθρώπων που εμμονικά υπηρετούν την -ανύπαρκτη και δαπανηρή- τελειότητα της εξωτερικής εμφάνισης πάντα... 

Με στοιχεία από London Times, The Cut, Metro.co.uk

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν κάτι σου αρέσει πραγματικά και απολαμβάνεις τη διαδικασία του, τότε επιτρέπεται να ασχολείσαι με αυτό όσο θες, γιατί το κάνεις για τη δική σου απόλαυση και ευχαρίστηση και δεν είναι χάσιμο χρόνου.Όταν όμως το κάνεις για να αρέσεις στους άλλους, τότε καταντά εμμονή και βασανιστήριο που σε δεσμεύει.Αυτό πρέπει να κοιτάμε να αποφέυγουμε.Όλα τα άλλα...