Σύμφωνα με μια μελέτη, εάν οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, ελαττώσουν την χρήση των κινητών τηλεφώνων, των tablets , των υπολογιστών και ό,τι άλλο εκπέμπει φως πριν κοιμηθούν, θα δουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε μόλις μια εβδομάδα.
Η έρευνα δείχνει ότι μειώνοντας την έκθεση σε συσκευές που εκπέμπουν το λεγόμενο «μπλε φως», οι έφηβοι θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους, θα περιορίσουν τα συμπτώματα κόπωσης, έλλειψης συγκέντρωσης και τις μεταβολές στην διάθεση τους ενώ τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά μετά από μόλις 7 ημέρες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως πριν από τον ύπνο, είναι σε θέση να επηρεάσει το ρολόι του εγκεφάλου και την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται τόσο η ποιότητα όσο και η διάρκεια ύπνου.
Μία νέα έρευνα από την Ολλανδία έδειξε ότι οι έφηβοι, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με οθόνες για περισσότερο από τέσσερις ώρες, έκαναν να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν κατά μέσο όρο 30 λεπτά αργότερα από εκείνους που χρησιμοποίησαν τις συσκευές για λιγότερο από μια ώρα την ημέρα.
Η ομάδα, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, προχώρησε σε μια δοκιμή για να μπορέσει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του μπλε φωτός. 25 άτομα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ανελλιπώς πριν κοιμηθούν τις προαναφερθείσες συσκευές, κλήθηκαν τώρα να μην έχουν επαφή με αυτές, πριν να κοιμηθούν, αλλά και να φορούν γυαλιά όταν έρχονται σε επαφή με τις οθόνες.
Τα αποτελέσματα ήταν να παρατηρηθεί μείωση της αϋπνίας και απώλειας ύπνου γενικότερα.
Ο Δρ. Dirk Jan Stenvers του τμήματος ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού της Ιατρικής Σχολής του Άμστερνταμ δήλωσε ότι οι έφηβοι, καθώς χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τις συσκευές, έχουν όλο και περισσότερα παράπονα που σχετίζονται με τον ύπνο τους. Είναι πολύ πιθανόν, συνεχίζει, να φταίει το μπλε φως.
Ωστόσο, ο Kevin McConway, επίτιμος καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, από την άλλη, εξέφρασε την ανησυχία του για την έρευνα, λέγοντας ότι μπορεί οι διαταραχές του ύπνου να οφείλονται στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τις οθόνες, αλλά μπορεί επίσης να μην έχει και καμία σχέση αυτό. Και επίσης η βελτίωση του ύπνου, στο πείραμα που έγινε, μπορεί να προκλήθηκε από την αποφυγή των οθονών και την χρήση των γυαλιών αλλά υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί λόγοι για την βελτίωση του ύπνου.
Mε πληροφορίες από Guardian
σχόλια