Μπορώ να κάνω γυμναστική όταν είμαι άρρωστος;

Μπορώ να κάνω γυμναστική όταν είμαι άρρωστος; Facebook Twitter
Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση να ακούς το σώμα σου και να κάνεις διάλειμμα όποτε χρειάζεται.
0

Ξύπνησες με πονόλαιμο και συνάχι. Να πας γυμναστήριο ή όχι; Κι αν ναι, τι είδος άσκησης να επιλέξεις για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα και τη διάθεσή σου; Ανακάλυψε παρακάτω έναν πρακτικό οδηγό που δίνει απάντηση σε όλα!

Αν έχεις έλα ελαφρύ κρύωμα ή βήχα, χαμήλωσε την ένταση

Σύμφωνα με την παθολόγο Alison Mitzner, αν έχεις ένα ελαφρύ κρύωμα, μπορείς να γυμναστείς. "Συχνά μια μορφή ήπιας άσκησης θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και θα ενισχύσει, παράλληλα, το ανοσοποιητικό σου σύστημα" εξηγεί. "Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να αθλούνται συχνά θα νιώσουν καλύτερα αν συνεχίσουν παρά αν σταματήσουν. Ίσως χρειαστεί να μειώσεις την ένταση της άσκησης προκειμένου να νιώθεις άνετα. Άκουσε το σώμα σου και μην το πιέσεις". 

Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο άθλημα ή πρόγραμμα εκδυνάμωσης και όχι αερόβια άσκηση που μπορεί να σε εξαντλήσει. Είναι σημαντικό, σε κάθε περίπτωση να ακούς το σώμα σου και να κάνεις διάλειμμα όποτε χρειάζεται. Το σώμα σου, κατά τη διάρκεια ενός κρυώματος είναι απασχολημένο με το να πολεμήσει τον ιό και άρα δεν χρειάζεται το παραπάνω στρες που προκαλείται από την έντονη άσκηση. Ένας ζωηρός περίπατος ή ένα ήπιο μάθημα γιόγκα, ωστόσο, θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις χωρίς να σε στρεσάρει.

Αν έχεις πυρετό ή γρίπη, ξεκουράσου

"Η καλύτερη συμβουλή είναι να μην κάνεις γυμναστική όταν τα συμπτώματα εντοπίζονται κάτω από το λαιμό. Το ίδιο συμβουλεύουμε και στον πυρετό, μιας που δεν θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τη θερμοκρασία του σώματος" εξηγεί η γενική ιατρός Jasmine Marcus. Όσο για το 'κριτήριο του λαιμού', έχει βασιστεί σε έρευνες και είναι πέρα για πέρα σωστό. 

Αν έχεις ρίγη ή πυρετό, καλό θα είναι να ξεκουραστείς. Αν, επίσης, βιώνεις ναυτία, διάρροια ή τάση προς εμετό, δώσε στον οργανισμό σου χρόνο να αναρρώσει, μακριά από κάθε είδος γυμναστικής. Μπορείς να επιστρέψεις στις αθλητικές δραστηριότητες όταν θα έχουν περάσει 24 ώρες με φυσιολογική θερμοκρασία και χωρίς κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών η κατάστασή σου είναι κατά πάσα πιθανότητα κολλητική -ένας ακόμα λόγος για να μην πας γυμναστήριο.

Αν έχεις πόνους στο σώμα, άκου τις επιθυμίες του

Αν ακόμα δεν μπορείς να προσδιορίσεις σε ποια περίπτωση ανήκεις, ξεκίνα κανονικά το πρόγραμμά σου και αν νιώσεις άσχημα τα πρώτα 15-20 λεπτά, σταμάτα. Αν έχεις δυσκολία στην αναπνοή ή βιώνεις έντονη κόπωση ή πόνο στο σώμα, είναι καλύτερα να ξεκουραστείς. Άκου το σώμα σου και δείξε σεβασμό στις ανάγκες του. Ίσως αυτό το σύντομο διάλειμμα από την άσκηση να σε αφήσει με ανανεωμένη διάθεση!

Με στοιχεία από το aaptiv.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ