Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για 5 κοινές γυναικολογικές παθήσεις

Όλα όσα οφείλεις να γνωρίζεις για 5 κοινές γυναικολογικές παθήσεις Facebook Twitter
50% των γυναικών αναμένεται να εμφανίσουν κάποιο είδος πρόπτωσης μήτρας με το πέρασμα του χρόνου ενώ πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συμπτώματα μέχρι να επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση.
0

Πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου; Ίσως ξέρεις τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου, ίσως έχεις ενημερωθεί για την επίδραση που έχουν τα οιστρογόνα σε ολόκληρο τον οργανισμό σου. Ξέρεις όμως τι είναι η ενδομητρίωση; Γιατί και πότε προκαλείται ακράτεια; Τι είναι η πρόπτωση μήτρας;

Όπως συμβαίνει και με πολλά ακόμα πράγματα, οι παραπάνω λέξεις ίσως ακούγονται γνώριμες όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζεις ακριβώς τι αφορούν εκτός κι αν κάποια από αυτές σε έχει ήδη απασχολήσει. Όσο σοβαρές είναι οι παραπάνω παθήσεις άλλο τόσο σπάνια είναι η ενημέρωση των γυναικών για κάθε μία από αυτές. Κι επειδή η ενημέρωση είναι πρόληψη, ήρθε σήμερα η ώρα να μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για πέντε συχνές παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διαφορετικούς βαθμούς στο 15% του γυναικείου πληθυσμού και συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και έντονο πόνο.

Προεµµηνορρυσιακό Δυσφορικό Σύνδροµο (PMDD)

Το PMDD είναι μια βαριά μορφή του Προεµµηνορρυσιακού Συνδρόµου (PMS) με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, κρίσεις άγχους, φόβου ή πανικού και ελάττωση της συγκέντρωσης. Όπως το PMS ξεκινάει 1-2 εβδομάδες πριν την περίοδο και τελειώνει ξαφνικά όταν τελειώνει και η περίοδος. Αν πιστεύεις πως πάσχεις από PMDD κράτα σημειώσεις σε σχέση με τη διάθεσή σου για ένα μήνα τουλάχιστον και επισκέψου έπειτα τον γιατρό σου.

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ιστός που περιβάλλει εσωτερικά την μήτρα, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται και έξω από αυτήν, στην πυελική κοιλότητα. Στα σημεία όπου εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστες με αίμα και που επίσης αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν έχουν τον τρόπο να φύγουν από το σώμα. Έτσι, προκαλούν φλεγμονή και δημιουργούν ουλώδη ιστό που συνδέει τα ζωτικά όργανα μεταξύ τους. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται σε διαφορετικούς βαθμούς στο 15% του γυναικείου πληθυσμού και συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και έντονο πόνο.

Δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους

Το πυελικό έδαφος είναι μια ομάδα μυών που βρίσκεται στη βάση της πυέλου και περιβάλλει το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Οι δυσλειτουργίες του έχουν να κάνουν είτε με την υπερβολική χαλάρωση είτε με την υπερβολική ένταση των μυών αυτών. Και οι δύο περιπτώσεις όμως οδηγούν σε συμπτώματα που δύσκολα περιγράφονται και άρα δύσκολα οδηγούν σε διάγνωση.

Ωστόσο η αίσθηση πως κάτι έχει κολλήσει μέσα στον κόλπο ίσως και να οφείλεται σε ένα αδύναμο πυελικό έδαφος, κάτι που ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει ή να επιβαρύνει. Στον αντίποδα, ένα υπερβολικά τονωμένο πυελικό έδαφος μπορεί να υπάρχει εκ γενετής ή να προκύψει μετά από σεξουαλικό τραυματισμό ή κάποια μόλυνση που προκάλεσε έντονο πόνο.

Πρόπτωση μήτρας

Η πρόπτωση μήτρας παρατηρείται όταν ο τράχηλος της μήτρας είναι πιο χαμηλά από ό,τι θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες κάτι που συνήθως οδηγεί σε χαλάρωση των κολπικών τοιχωμάτων. Συμβαίνει φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, καθότι οι πολύ ελαστικοί πυελικοί ιστοί είναι ευάλωτοι στη βαρύτητα και τη φθορά.

Μάλιστα, 50% των γυναικών αναμένεται να εμφανίσουν κάποιο είδος πρόπτωσης μήτρας με το πέρασμα του χρόνου ενώ πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συμπτώματα μέχρι να επιδεινωθεί πολύ η κατάσταση. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η αίσθηση πως κάτι πέφτει στον κόλπο αν και την ίδια ακριβώς αίσθηση προκαλεί η αντίστροφη πάθηση, ο σπασμός πυελικού εδάφους.

Ακράτεια

Υπάρχουν δύο τύποι ακράτειας: Αυτή που προκαλείται από στρες, όταν η κύστη πιέζεται είτε από βήχα, από γέλιο, γυμναστική κτλ, και αυτή που προκαλείται από υπερκινητική κύστη, κάτι που σημαίνει πως ακόμα κι αν υπάρχουν ελάχιστα ούρα θα νιώθεις την ανάγκη να επισκεφτείς την τουαλέτα. Είναι ακόμα πιθανό να συνυπάρχουν αυτοί οι δύο τύποι ακράτειας.

Για όποιον λόγο κι αν εμφανίσει μία γυναίκα ακράτεια, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει και να μην την αφήσει επηρεάσει στο ελάχιστον την κοινωνική της ζωή και δραστηριότητα. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της ακράτειας ενώ, τα τελευταία χρόνια, μέχρι και οι ενέσεις botox έχουν χρησιμοποιηθεί γι'αυτό τον σκοπό!

Με στοιχεία από Νew York Times

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμηνόπαυση στα 25: μπορεί η επιστήμη να αναστρέψει αυτό το βίαιο τέλος της περιόδου;

Τech & Science / Εμμηνόπαυση στα 25: μπορεί η επιστήμη να αναστρέψει αυτό το βίαιο τέλος της περιόδου;

Μια νέα επιστημονική πρακτική δίνει ελπίδες σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση να γίνουν μητέρες και να καθυστερήσουν τις δυσάρεστες συνέπειες της κλιμακτηρίου για τουλάχιστον μία δεκαετία..

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ