Όταν η Ikea ρώτησε χιλιάδες ανθρώπους για το σπίτι τους, αποκαλύφθηκε η άβολη πραγματικότητα της ζωής σήμερα

Όταν η Ikea ρώτησε χιλιάδες ανθρώπους για το σπίτι τους, αποκαλύφθηκε η άβολη πραγματικότητα της ζωής σήμερα Facebook Twitter
0

Κάθε χρόνο, η Ιkea Group και η INGKA Holding δημοσιεύουν μια ερευνητική έκθεση για τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι και σχετίζονται με μια συγκεκριμένη πτυχή των σπιτιών τους.

Από το 2014, η έρευνα ασχολήθηκε με την πρωινή ρουτίνα, τα τρόφιμα και τις κουζίνες, και τις διαφωνίες στο σπίτι. Φέτος όμως, πήρε μια πιο υπαρξιακή τροπή που ασχολείται με τη μοναξιά και τις επιπτώσεις της ζωής στις πόλεις.

Πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία ρώτησε χιλιάδες ανθρώπους για το πού αισθάνθηκαν πιο οικεία δηλαδή «σαν στο σπίτι τους».

Την εποχή εκείνη, το 20% των ατόμων δήλωσε όμως ότι δεν ήταν ο χώρος στον οποίο ζούσαν.

Δύο χρόνια αργότερα, ρώτησαν ξανά και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά 15%, κυρίως μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις.

Με άλλα λόγια, το 35% των ανθρώπων που ζουν σε πόλεις δεν αισθάνονται «σαν στο σπίτι τους» στο ίδιο τους το σπίτι ή στο διαμέρισμά τους.

Άλλα στοιχεία από την έκθεση απεικονίζουν μια εικόνα αντιφατική ως προς τον παραδοσιακό ρόλο του σπιτιού.


Από τη μία οι άνθρωποι εκφράζουν την αίσθηση ότι ταιριάζουν εκτός των συμβατικών χώρων διαβίωσης, είτε στο πάρκο είτε στο σχολείο. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων που ζουν με άλλους αισθάνονται πιο άνετα έξω από τα σπίτια τους συνολικά.

Ταυτόχρονα, οι χώροι διαβίωσης συνδέονται όλο και περισσότερο με τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων, συχνά δημιουργώντας εισόδημα: ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες εργάζεται περισσότερο από το σπίτι και ένα 25% ενοικιάζει επίσης τον χώρο του στην Airbnb.

Από την άλλη πλευρά,  το 53% των νέων οικογενειών δεν έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν στο σπίτι τους. Μόνο το 57% των ανθρώπων που ζουν με την οικογένεια ή μόνοι τους, αισθάνονται το αντίστροφο και ο αριθμός τους μειώνεται στο 34% εάν ζουν με φίλους ή αγνώστους.

Ένα άτομο στη Ρώμη δήλωσε ότι πήγαινε να καθίσει στο αυτοκίνητό του στο δρόμο για να βρει μια φευγαλέα στιγμή «πνευματικής ιδιωτικότητας».

Δεν ήταν ο μόνος: Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (45%) πηγαίνουν στο αυτοκίνητό τους ή έξω από το σπίτι για να έχουν κάποια ιδιωτικότητα, γράφουν οι συγγραφείς. Παράλληλα, μόνο το 45% έχει την αίσθηση της ιδιωτικής ζωής ή της ασφάλειας. «Η ζωή στο σπίτι αλλάζει, βαθιά, σε όλο τον κόσμο», καταλήγει η έκθεση.

Αυτό συνδυάζεται με την έρευνα που πηγάζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 σχετικά με την αλλαγή των ορισμών του σπιτιού. Αλλά αυτό που είναι συναρπαστικό για την έκθεση της Ikea, είναι ότι η ίδια η Ikea, απλά επειδή είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής επίπλων στη γη, έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο εδώ.

Η εταιρεία έχει περισσότερα από 400 καταστήματα σε 25 χώρες και αναφέρει 936 εκατομμύρια επισκέψεις στα καταστήματά της πέρυσι. Λέγεται μάλιστα, αν και δεν μπορεί να επαληθευτεί, ότι ένας στους 10 Ευρωπαίους συλλαμβάνεται σε κρεβάτι της Ikea.

Τι έχει αλλάξει όμως σήμερα; Είμαστε όλο και περισσότερο οι ενοικιαστές και όχι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών μας, γεγονός που καθιστά το οικονομικό και αναλώσιμο έπιπλο αναγκαιότητα.

Όπως επεσήμανε η συγγραφέας Sarah Amandolare πριν από μερικά χρόνια, το σπίτι έχει πλέον γίνει λιγότερο μόνιμο και πιο μεταβατικό από ποτέ και ως εκ τούτου έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε τα σπίτια μας ως χώρο «αυτο-έκφρασης».

Με πληροφορίες από fastcompany.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ